El present curs 2018-19, l'IES Rascanya-Antonio Cañuelo de València ha aconseguit una beca Erasmus + per a dos alumnes del cicle de grau mitjà d'Electricitat i un professor del departament d'Electricitat, dins del programa europeu.

Sota el títol «Aprenentatge professional, personal i lingüístic en França», els dos estudiants han fet pràctiques professionals a una empresa de construcció i instal·lació elèctrica d'edificis en França. Gràcies a l'experiència, que finalitzà fa unes dues setmanes, els dos joves han vist com es treballa al país veí i quines són les diferents normatives en el sector elèctric, a més de conviure amb els treballadors francesos. Tanmateix, van haver de fer-se valdre's per si mateixos durant l'estança.

Així, Víctor Badía i Pau Parrilla, de 18 anys, s'han convertit en els primers alumnes de l'institut en participar en un projecte d'este tipus, que s'ha realitzat en col·laboració amb el Lycée des Metiers Barthlemy Thimonnier de L'Arbresle, prop de Lyon.

Sobre l'experiència, Víctor Badía conta que ha sigut «una oportunitat que es presenta una vegada en la vida» i que la va acceptar perquè, entre altres coses, li agrada viatjar. Malgrat que explica que els primers dies va estar «un poc en shock», afirma que les pràctiques «han pagat la pena» i per això «repetiria».

Per a Pau Parrilla, l'experiència també ha sigut interessant i en tindre la companyia de Víctor «ha sigut més fàcil». «El més passa ràpid i prompte li pillàrem el 'truquet'», explica. «Moure's per la ciutat era fàcil i quan ens parlaven a vegades ens quedàvem bloquejats, però a poc a poc vam anar entenent-los i sabíem què havíem de fer», afegix.

Tant Pau com el seu company han tingut durant el curs escolar classes de francés i introducció a la cultura francesa. A més, ambdós estudiants també destaquen la bona acollida que tingueren a l'empresa i l'ajuda de la resta de treballadors.

L'objectiu d'este Erasmus+ és millorar la inserció laboral de l'alumnat, les capacitats lingüístiques i professionals, a més de potenciar el seu creixement personal i intercultural.

Dins del mateix projecte, Daniel Brigido, professor d'Electricitat, va fer una formació al lycée francés, on va observar la metodologia de les classes, la dotació de material i la implantació de l'FP Dual, més estesa a França. Tot, sense oblidar la vocació d'internacionalització i del sentiment de ciutadania europea pel qual treballa l'institut.