Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

La contaminació, a examen

El projecte «véolo» instal·la mesuradors de qUalitat de l'aire en els centres per a conscienciar a l'alumnat

La contaminació, a examen

Un total de 13 centres educatius de la Comunitat Valenciana han pogut conéixer i interpretar els nivells de contaminació atmosfèrica del seu entorn i treballar en propostes de conscienciació i millora de la qualitat de l'aire gràcies al programa educatiu sobre contaminació atmosfèrica «Véolo: Veig l'aire que respire en... el meu centre educatiu», durant l'actual curs.

Esta iniciativa d'innovació social -que s'ha realitzat en 13 centres- impulsa la formació del professorat i alumnat sobre contaminació atmosfèrica urbana amb l'objectiu de conscienciar a les noves generacions sobre el problema i impulsar actuacions de millora de la qualitat de l'aire.

El programa consistix en la instal·lació de mesuradors de contaminació atmosfèrica en les escoles i instituts. Estos aparells estan connectats a uns indicadors lluminosos que s'instal·len a l'interior del centre educatiu i que canvien de color en funció de la contaminació exterior, passant del blau (bona qualitat de l'aire) a verd (qualitat raonable), groc (qualitat moderada), taronja (qualitat pobra) o roig (aire molt pobre). D'esta forma, s'implica a la comunitat educativa.

El kit educatiu proporcionat per «Véolo» permet al professorat i alumnat consultar el nivell de contaminació del seu entorn en temps real, el que és important, ja que la dispersió dels contaminants en una mateixa ciutat pot variar, depenent del vent, la densitat del trànsit, la configuració dels carrers i edificis, i la topografia urbana. A més, amb els mesuradors l'estudiantat també pot conéixer els nivells dels principals contaminants procedents del trànsit rodat urbà.

Les dades de les mesures es convertixen en un interessant recurs educatiu que permet treballar competències CTEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) a l'aula.

Un dels col·legis participants, el San Juan Bosco de València, explica que «Véolo» està inserit en el projecte interdisicplinari «Sostinc», que l'alumnat de 3r d'ESO desenvolupa per a conéixer les causes i els efectes del canvi climàtic i lluitar contra ell a través de la sensibilització, la investigació, la reflexió i la conscienciació.

Els i les adolescents han de mesurar diferents paràmetres dels residus, l'aigua, l'energia i la mobilitat i és en esta última àrea, en què és útil «Véolo», que permet mesurar partícules PM2,5 i PM10.

Per al pròxim curs, «Véolo» contempla continuar creixent per a crear una xarxa de centres. L'objectiu final és millorar la qualitat de l'aire en les ciutats a través de la informació, la formació i la implicació de les persones; formar a la ciutadania perquè sàpiga interpretar les dades, a més d'implicar a les noves generacions en la resolució dels problemes mediambientals.

Compartir el artículo

stats