Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Inclusió en les aules

Tots els colors caben a classe

Un conte i un 'booktour' treballen l'educació en valors i fan reflexionar als escolars sobre la diversitat

Xiquets llegint el conte.

Al crit de «la pell no té un únic color i això m'agrada un muntó!» es presenta el color pell, molest i disconforme de què tot el món l'anomene «color carn». Coni La Grotteria, mestra del Col·legi d'Educació Infantil (CEI) Al Cole de València ha escrit El color de la piel, un conte per a «educar en valors i en la pau, i promoure el respecte a la diversitat, generant una millor convivència des d'edats primerenques», explica l'autora, que guanyà en 2018 el premi Educa a la millor docent d'Infantil d'Espanya.

Este és el segon llibre de La Grotteria, que anteriorment havia escrit El color negro mola. De fet, la nova obra sorgix de la primera. La idea és trencar estereotips ja que, com apunta la mestra, «el negre té connotacions negatives i el color de la pell, eixe que diguem 'carn' sembla que sempre ha de ser pàl·lid, però no; són dos llibres reivindicatius». «El color de la pell no té només una tonalitat i, com es diu al llibre amb un llenguatge adaptat, també pot canviar segons les époques de l'any», detalla.

Amb la idea d'afavorir que les escoles es convertisquen en espais de pau i primant el diàleg i la inclusió, l'autora ha creat també un booktour de 10 mesos anomenat «Educar por la paz», del qual ja formen part 15 centres de tota Espanya, Argentina, Uruguai, Equador, Colòmbia i Mèxic, i que es dirigix a escolars d'Infantil i Primària i també a l'estudiantat de cicles d'FP relacionats amb el món educatiu.

La mecànica és senzilla: l'escola rep un exemplar del llibre junt amb una caixa especial de colors de tonalitats que representen la diversitat de pells humanes (de més pàl·lides i rosades fins a les més brunes i negres). Cada centre educatiu té llibertat per a fer les activitats que considere, l'únic requisit és emplenar una fitxa, i després passar el material al centre següent del tour. «La idea és fer una espècie de 'claustre global' en el qual es pose en comú el treball que han fet en tots els centres. A més, també volem recopilar tot el material per a fer un llibre gratuït que puga emprar tothom», explica. Tanmateix, tot el projecte i el seu desenvolupament podran seguir-se a través del web www.proyectoelcolordelapiel.wordpress.com.

«Reflexionar i ser crítics»

El projecte, finalista en l'actual edició dels premis Acción Magistral, pretén «promoure l'atenció a la diversitat, parlant del racisme i, sobretot de la tolerància». «Moltes escoles tenien intenció de treballar este tema i estic molt contenta, perquè la meua idea era fer un tour i al final he hagut de fer dos, a més de l'impacte que ha tingut en Llatinoamèrica», assegura la mestra.

«El conte és una invitació a ser crítics amb la societat, a reflexionar sobre la diversitat i a debatre sobre esta qüestió amb els xiquets i les xiquetes, perquè cada classe el pot interpretar de manera diferent», apunta, ja que influïxen l'edat i les característiques de l'alumnat. Açò, a més, pot servir per a millorar la convivència a les aules i també ser un pas per a emprendre projectes de patis coeducatius o incloure les assemblees a classe. Però, sobretot, un dels principals objectius és fer palesa l'educació inclusiva.

Compartir el artículo

stats