Prop de 400 persones, fonamentalment famílies, participaren en la Nit Europea dels Investigadors que per segon any consecutiu organitzà la Fundació Oceanogràfic per a sumar-se a la iniciativa impulsada per la Comissió Europea dins de les accions Marie Sktodowka-Curie del programa Horitzó 2020, que des de 2008 cada 27 de setembre té lloc simultàniament en més de 340 ciutats de 30 països.

L'objectiu d'este esdeveniment és l'estimulació de vocacions científiques entre xiquets, xiquetes i joves d'una forma directa, acostant i posant-los cara a cara amb els propis investigadors i els seus treballs.

Després de l'èxit de l'any passat, l'Oceanogràfic oferí, a partir de les 18:00 hores i fins a les 20:30 hores del divendres passat, una sèrie d'activitats, organitzades per la Fundació Oceanogràfic, en coordinació amb Interpretació, Biologia i Educació, i plantejades per a donar a conéixer les diferents línies d'investigació, educació i conservació, que es realitzen a l'aquari.

Les activitats estigueren dirigides al públic familiar, acompanyat de xiquets entre sis i 15 anys, preferentment, però acudiren persones de totes les edats.

Investigar amb dofins

En una primera part, es mostrà als assistents el món que hi ha darrere de les exhibicions en el Delfinari amb l'equip humà i la família de dofins mulars, amés del treball que desenvolupen en els projectes d'investigació.

En esta primera sessió, els cuidadors, de la mà dels divulgadors, presentaren a tot el grup de dofins, amb els seus noms propis, i narraren d'una forma pròxima com estos animals tan especials gràcies al seu vincle amb cada cuidador participen i col·laboren amb la ciència d'una forma voluntària.

A més tots els participants van vore en directe com es duen a terme estes importants sessions d'investigació que formen part del dia a dia dels animals i professionals d'una forma divertida i estimulant, que sorprengué els assistents.

Després, l'equip científic de l'Oceanográfic donà a conéixer la seua missió i els projectes més interessants, així com l'impacte, que tenen en programes de conservació d'esta i altres espècies marines i en els seus hàbitats naturals.

Posteriorment, s'explicà com funciona la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana (formada per la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica, la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic), que permet el rescat de tortugues i dofins d'una forma eficaç. L'explicació va estar acompanyada d'una simulació i projecció d'un vídeo del rescat d'un dofí el passat agost.

Punts informatius

Per a la segona part de la nit es desplegà al costat de l'edifici de la fundació una espècie de «fira» de la investigació amb diferents punts informatius, en els quals els protagonistes d'alguns dels projectes més emblemàtics explicaren «de tu a tu» els seus treballs. Per exemple, en un punt s'explicava tot el que està fent la fundació per a lluitar contra el fem marí, com la neteja de platges, xarrades, publicacions...

També es parlà del Projecte Xàbia, que començà en 2017 i ja té un gran recorregut, ja que inclou la neteja de platges, divulgació, treballs amb escolars, formació a col·lectius com el professorat, agents de policia local, guàrdia civil€ i, sobretot, la investigació desplegada en el fons marí de la localitat i l'exposició de les conclusions.

Així mateix els investigadors comptaren els avanços experimentats en els estudis que es realitzen amb les belugues i les morses.

El departament d'Educació va desplegar un taller de manualitats amb diferents materials com a cartolines verdes i corfes d'anous per a conscienciar sobre la fragilitat de les tortugues i la seua importància en el món marí.

ARCA del mar

Els xiquets i joves, finalment, poguren vore de prop el projecte d'investigació de cria i desenvolupament dels taurons gatvaire (Scyliorhinus stellaris), nascuts d'ous extrets en el procés de la pesca, així com els treballs que es desenvolupen des de fa anys en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals Marins (ARCA del Mar) amb les tortugues encallades a les platges valencianes.