16 de octubre de 2019
16.10.2019

Escolars i ancians units contra l'alzhéimer i la soledat

Alumnat del col·legi la milagrosa d'Alberic va compartir una jornada amb usuaris d'una residència

16.10.2019 | 04:15
Escolars i ancians units contra l'alzhéimer i la soledat

La solitud dels majors és una epidèmia creixent. Així ho afirmen els especialistes de Serveis Socials, que observen una tendència en augment que provoca que els ancians i ancianes se senten abandonats en els seus últims anys de vida. A Espanya hi ha prop de 4,7 milions de llars unipersonals, dos milions de les quals (el 42,5 %) estan habitades per persones majors de 65 anys. La soledat està unida, desgraciadament, a la depressió, l'ansietat o l'insomni.

El col·legi La Milagrosa d'Alberic unix a xiquets, xiquetes i ancians per a combatre l'oblit i la soledat. Ho va fer nou a propòsit del Dia de l'alzhéimer, que va permetre reunir a escolars i diverses persones majors de la residència en una proposta que dinamitza la vida dels ancians i aporta educació basada en valors als escolars, ja que treballen la sensibilitat, l'empatia o el respecte. Donades les inclemències meteorològiques, la jornada (prevista al carrer) es va haver de desplaçar al saló de plens de la casa consistorial. Allí es van llegir diversos manifests i els joves van interactuar amb els majors, a través d'un particular «Pasapalabra» en el qual es van repassar paraules vinculades amb la malaltia. Els xiquets i xiquetes llegien una definició i els majors es referien a la paraula buscada. 

«Demanem als veïns i veïnes que siguem conscients que la millor cura de l'alzhéimer és l'afecte, perquè la demència ens podrà esborrar els records o la memòria, però mai els sentiments i les emocions», va afirmar l'alumnat.

Intercanvi de coneixements
El programa amb els majors (molts d'ells afectats per patologies mentals) permet als joves d'Educació Infantil i Primària intercanviar coneixements i, al mateix temps, enfortir-se entre ells. Tot en una iniciativa pionera dirigida a fomentar la comunicació entre majors i menuts. Es tracta d'una lliçó intergeneracional que es resumix en quatre tallers: estimulació cognitiva, noves tecnologies, Educació Física i contacontes. A través de la dinàmica es percep la màgica combinació entre l'ensenyament de valors, com la paciència i la solidaritat per part de les persones de major edat, i el regal de l'energia i la curiositat permanent dels més menuts, que semblen posseïdors de totes les preguntes.

El projecte forma part de la línia educativa del col·legi La Milagrosa des de ja fa anys i han sigut molts els alumnes que han interactuat amb els usuaris de la residència, en el Dia de l'alzhéimer, que es celebra el 21 de setembre.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Juegos online - Crucigrama