La Fundació Oceanogràfic va soltar ahir deu exemplars de tortuga d'estany ( Emys orbicularis) en el Tancat de Milia de Sollana, al Parc Natural de l'Albufera, amb la finalitat de repoblar l'aiguamoll valencià i reforçar el número d'esta espècie autòctona de tortuga en una acte divulgatiu en el qual participaren alumnes del CEIP López Marco de Sollana, l'alcalde de la localitat, Vicent Codoñer i el regidor de Medi Ambient, Paco Felip.

Els quelonis, nascuts en la piscifactoria del Palmar, el Centre Experimental de Cultiu de Peixos de la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica, han sigut criats i engreixats en l'ARCA de la Mar de la Fundació Oceanogtràfic, dins del programa de reproducció i introducció de les Emys que impulsa la citada conselleria.

Després d'un any de preparació, les joves tortugues estan llestes per a sobreviure en el medi natural, on foren depositades després d'un acte en el qual l'equip d'Educació de l'Oceanogràfic -aquari gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium-, impartí una sessió pràctica a l'alumnat del CEIP López Marco, en la qual s'explicà com identificar a les tortugues autòctones valencianes (tortuga d'estany i tortuga de rierol) i com diferenciar-les d'altres espècies invasores com les tortugues de florida, del gènere Trachemys, Pseudemys o Graptemys.

L'alumnat rebé unes fitxes en les quals anotaren les característiques (pes i mesura) dels 10 animals. Posteriorment, els xiquets i xiquetes decidiren posar-los els següents noms a les tortugues: Juanlu, Memin, Emilia, Rebel, Solar, Palmera, Pitufina, Kasia, Regordeta, Minipalmin, Roberto, Tortu i Closca.

Finalment, es procedí a la solta de les 10 tortugues, acte que consistí en depositar-les en una «platja» de terra i canyes preparada pel personal del Tancat de Milia. Per grups, els escolars s'acomiadarenpronunciant el nom de cada tortuga, que, de manera instintiva, es dirigiren cap a l'aigua.

Les tortugues porten incorporat un microxip, com els empleats en els gossos domèstics, perquè, quan siguen trobades de nou, el sspersonal del Tancat de Milia puga identificar-les i conéixer com han evolucionat. Este sistema permet identificar als exemplars posteriorment, com ha ocorregut amb nou de les deu tortugues soltades en 2017 en la mateixa zona.

El tancat de Milia

La zona triada per a la reintroducció és l'aiguamoll del Tancat de Milia, situat l'Albufera, un espai construït per Acuamed i gestionat per l'empresa Pavagua Ambiental, per a transformar arrossars tradicionals en infraestructures sostenibles. Des de 2014, els treballs de manteniment i vigilància dels filtres verds han permés la millora de la qualitat de les aigües i amb això, l'augment de la biodiversitat.