La Conselleria d'Educació continua apostant per la innovació educativa, en este cas, amb la inversió d'1,9 milions per al Programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura als centres educatius, per este curs acadèmic. La inversió en este pla, dissenyat per a millorar els hàbits lectors de l'alumnat i del que cada curs es beneficien prop de 1.100 centres educatius, suposa un augment del 41 % respecte al passat curs 2018-19, ja que la partida ha crescut en 550.000 euros.

Estes ajudes, que es van crear fa cinc cursos, ja sumen més de 7,1 milions d'euros i són un dels eixos fonamentals del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (Pvfll), que establix, entre els seus objectius estratègics, fomentar i propiciar l'experiència lectora en el sistema educatiu valencià i l'ús de les biblioteques.

En este sentit, el conseller d'Educació, Vicent Marzà destaca que «continuem augmentant les ajudes en innovació amb 1,9 milions d'euros per a dinamitzar les biblioteques escolars este curs», i indica que «la biblioteca escolar és un espai privilegiat i insubstituïble per a desenvolupar l'hàbit lector de manera atractiva».

Però no només això, tal com remarca el conseller des de l'inici d'este curs, «la innovació educativa és un dels nostres eixos prioritaris d'esta legislatura». «Després d'haver superat les retallades educatives i haver posat en marxa el camí de la dignificació de l'educació pública que fomenta la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat i la millora de les condicions del professorat valencià, en esta etapa la nostra feina se centra molt més en allò que passa dins de l'aula i en establir mesures i metodologies de treball per a un model educatiu innovador del qual ens puguem sentir ben orgullosos», manifesta.

En esta línia, Marzà assenyala les millores que s'han inclós en la convocatòria de les ajudes a la dinamització de les biblioteques escolars: «no només se centren en l'adquisició de llibres, sinó també en redissenyar físicament els espais lectors dels centres educatius amb dotació de material que trenque la concepció de lectura pròpia d'una biblioteca amb prestatgeries, taules i cadires». «Això ho vam aprendre molt bé quan fa uns anys vam viatjar a Finlàndia per a conéixer de primera mà l'organització d'espais en aquell país punter en innovació educativa», detalla.

Un altre dels aspectes nous que incorpora esta convocatòria és que obri la possibilitat que els centres puguen demanar seminaris gratuïts i cursos de catàleg de foment de la lectura als Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire). Per la seua banda, la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria enviarà instruccions als centres educatius per a facilitar-los la tramitació, que la farà tant el Servei d'Educació Plurilingüe (SEP) com el Cefire específic de Plurilingüisme.

Més recursos per als centres

La finalitat de les ajudes és millorar els recursos dels centres per tal que desenvolupen accions programades en el pla, en especial, les dirigides a desenvolupar la competència lectora, el foment i la consolidació de l'hàbit lector, les competències mediàtiques i informacionals i l'alfabetització mediàtica. També les que propicien el coneixement, la valoració i l'estima de les manifestacions literàries, a més de la gestió i la dinamització de la biblioteca escolar com a espai educatiu d'aprenentatge per a la construcció del pensament crític.

Amb això es vol afavorir que el centre puga proveir, completar o actualitzar els fons bibliogràfics de la seua biblioteca escolar i de les seues biblioteques d'aula, així com facilitar l'execució de pràctiques i activitats de foment de la lectura i de dinamització de la biblioteca.

Un altre dels objectius és propiciar la coordinació del centre educatiu amb la biblioteca pública més pròxima perquè la biblioteca escolar tinga assessorament tècnic i formació d'usuaris, així com estudiar fórmules per possibilitar el préstec interbibliotecari i, també, la participació en programes conjunts. A més, s'aspira obrir la biblioteca escolar a la ciutadania de l'entorn, especialment als municipis on no es dispose d'un servei de lectura pública.

Fins a 5.000 euros

Els centres docents públics no universitaris que estiguen interessats en obtindre les ajudes tenen fins al dissabte per a presentar la corresponent documentació i, per a ser beneficiaris, és imprescindible que el centre dispose d'un pla per al foment de la lectura i que este document estiga actualitzat. L'assignació màxima que podrà percebre cada centre és de 5.000 euros.

Així, es farà una distribució equitativa del 50 % de la quantitat destinada a esta resolució entre tots els centres que les sol·liciten que complisquen els requisits. La distribució del 50 % restant es farà considerant el nombre d'estudiants matriculats al centre educatiu dins d'ensenyaments de règim general en el curs escolar 2018-19.

Del total de la dotació econòmica que reba l'escola o institut, es destinarà entre un mínim del 50 % i un màxim del 80 % a l'adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol tipus de suport, amb la finalitat de dinamitzar la biblioteca escolar i el foment de la lectura. La resta de la dotació es destinarà a l'execució d'activitats i pràctiques de foment de la lectura i de dinamització de la biblioteca escolar i d'aula.

A més, de la dotació per a l'adquisició de fons bibliogràfics, el centre podrà destinar, com a màxim, el 40 % a l'adquisició d'obres literàries. La resta serà per a la compra de recursos d'informació, no novel·lístics ni de ficció, relacionats amb el currículum.

Tanmateix, s'establix que almenys la meitat de la dotació que destine el centre a esta finalitat haurà de ser per a l'adquisició de fons bibliogràfics en valencià. Igualment, la meitat de la dotació assignada pel centre a la compra de llibres haurà de tindre autoria o coautoria femenina.

Així, la finalitat del programa de dinamització de les biblioteques escolars i del foment de la lectura és que totes les activitats i inversions es facen des de la perspectiva de l'educació inclusiva.

D'esta manera, es procurarà el desenvolupament d'experiències que afavorisquen l'educació inclusiva, l'aproximació a la lectura i la utilització dels recursos documentals i informatius de la biblioteca escolar a l'alumnat amb diversitat funcional, a l'alumnat amb necessitats educatives específiques i als escolars i estudiants nouvinguts al sistema educatiu valencià.