Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Objectiu: visibilitzar que la violència masclista existix

EL 14 % de les alumnes enquestades manifesta que ha patit maltractament físic o psicològic

Objectiu: visibilitzar que la violència masclista existix

Trencar amb la idea que la violència masclista no existix i que només es dóna en situacions puntuals és el principal objectiu que han perseguit quasi una vintena d'alumnes de l'IES Cid Campeador de València amb l'elaboració d'una enquesta entre les alumnes de 3r i 4t d'ESO i Batxillerat del mateix centre educatiu. Així ho explica la coordinadora d'Igualtat en l'institut valencià, Alicia Boluda, qui afegix que «no incloguem a les alumnes de 1r i 2n d'ESO perquè vam creure que les estudiants amb més probabilitats de tindre, o haver tingut, una relació sentimental eren les del segon cicle de Secundària i Batxillerat».

Tot va començar a principi de curs, quan Boluda va comentar entre l'alumnat de la Comissió de Convivència i Igualtat «que semblava interessant realitzar un qüestionari sobre la violència masclista entre les alumnes del nostre centre». Així, en xicotets grups, els estudiants aprofitaven les seues hores lliures per a realitzar l'enquesta, «els de 1r d'ESO buscaven a xiques de 3r, els de 3r entrevistaven a les xiques de 4t i Batxillerat i els d'este últim curs es preguntaven entre ells», relata Boluda.

Al llarg de les 57 entrevistes realitzades, a les estudiants se'ls plantejaven diverses preguntes: si havien patit alguna agressió física o psicològica en primera persona o si tenien alguna amiga a la qual li haguera passat (en el mateix institut o en un altre). Dins del marge d'errada en la realització de les enquestes, es van obtindre els següents resultats: que el 14 % de les entrevistades ha patit maltractament físic o psicològic en primera persona i, que d'este percentatge, el 8,7 % ha sofert alguna agressió física per la seua parella.

Pel que respecta a la violència exercida sobre una persona de l'entorn de l'entrevistada, el resultat va ser més alarmant ja que el 45,6 % de les enquestades tenen a una amiga o coneguda maltractada (física o psicològicament) pel seu company sentimental i que, en el 15,7 % dels casos, el xic ha arribat a agredir a eixa amiga.

Malgrat que el resultat no es pot extrapolar com a mostra representativa de la població, assenyala la comissió, «ens val per a mostrar la realitat que viuen les alumnes del nostre centre». Així, en primer lloc, «podem afirmar que conforme augmenta l'edat de les alumnes, més incidència de casos es donen que han viscut situacions de violència», apunta la comissió. «En segon lloc, podem dir que això es deu al fet que, a més edat, més habitual és que les alumnes tinguen relacions sentimentals malgrat la joventut de les entrevistades», manifesten les mateixes fonts.

De l'informe s'extrauen altres dues conclusions: que abunden les respostes negatives com a opció majoritària, fet que segons explica la comissió, pot ser més tranquil·litzador. «Però d'altra banda, també existixen les respostes afirmatives en primera persona, és a dir, que les alumnes han patit situacions de violència masclista ja siga a títol personal o en el seu entorn més pròxim», matisen. L'última conclusió que s'extrau és que la violència física exercida per un xic, com a parella sentimental, ha existit i continua existint, apunten. «Eixa violència s'ha arribat a manifestar en forma d'agressions a alumnes l'edat de les quals oscil·la entre els 15 i els 18 anys», assenyalen.

Estes dades «haurien de ser suficients perquè estes violències, tant psicològiques com físiques, que han patit les nostres alumnes (o les seues conegudes), no siguen invisibles», afegixen.

Causes de la negació

«Per què hi ha qui es nega a reconéixer este problema?». L'informe elaborat per la Comissió d'Igualtat i Convivència de l'IES Cid Campeador respon a esta pregunta posant de manifest que la negació d'una evidència tan gran es deu a dos motius: el desconeixement de la realitat i la voluntat de mantindre les estructures masclistes i patriarcals en el present. El desconeixement pot resoldre's amb informació, ja que ha quedat clar amb la seua enquesta que, fàcilment, preguntant a un nombre reduït d'estudiants s'obtenen dades objectives. «En canvi, la voluntat de mantindre el sistema tal com està, sense admetre que el masclisme provoca morts, és molt més complexa i més perversa, i negar que hi ha un gènere que ha dominat a l'altre al llarg de la història és com negar que el sol ix cada dia», manifesta l'informe.

Però la comissió oferix més arguments. El primer, se sosté en què hi ha gent que no entén tanta protesta i tanta reivindicació per part de les dones, «algunes persones consideren que el feminisme és una cosa innecessària i argumenten que tanta reivindicació amaga un desig supremacista de les dones per a imposar-se sobre els homes», continua l'escrit. «Malgrat que una part de la societat entén el problema i protesta davant el masclisme que mata, hi ha una altra gran part que nega que el masclisme siga la causa dels mals i de les morts de tantes dones», assenyala l'estudi.

«També es dóna el cas de les persones que no són capaces d'identificar el masclisme en la nostra societat i que per tant afirmen que no existix, que les dones han aconseguit la igualtat i que res els frena a l'hora d'aconseguir els seus objectius personals i professionals», conclou l'informe.

Compartir el artículo

stats