Hi havia una vegada un col·legi a Quart de Poblet, el San Enrique, en el qual un dia el professorat va decidir donar un gir de 180 graus a la manera d'impartir l'assignatura de Ciències Socials. I és que, durant un mes, els 164 escolars de Primària que s'han vist involucrats en esta aventura, han aprés d'una forma diferent què va passar en la Prehistòria, en l'Edat Antiga, en l'Edat Mitjana, en l'Edat Moderna i en l'Edat Contemporània. Com? Posant-se en la pell dels protagonistes, convertint-se en egipcis, romans, pelegrins del Camí de Santiago o, d'altra banda, donant vida a personatges històrics com Goya, Cristóbal Colón, Velázquez o els Reis Catòlics.

Però, com sorgix esta idea? El coordinador de Projectes del Col·legi San Enrique, Roberto García, explica que el centre educatiu treballa per projectes tots els anys i que tots els cursos intenten dur a terme un parell: «agafem del currículum els diferents blocs de contingut i a partir d'ací desenvolupem tot el projecte». «Ens vam reunir tots els professors per a veure com podíem enfocar-ho i d'ahí va nàixer tot, tant la línia del temps com la divisió de les etapes que treballaria cada curs», diu.

Així, Aroa Sánchez, de 6é de Primària, explica que el seu curs, tutoritzat per Guillermo Chumillas, ha treballat l'Edat Contemporània. Van realitzar una activitat anomenada «Compara i contrasta», una rutina de pensament basada en el diagrama de Venn que consistix a buscar igualtats i diferències entre dues fotografies. «En el nostre cas vam agafar una fotografia d'una família del segle XIX i d'una altra actual i encara que coincidien en algunes coses, hi havia més diferències que similituds», apunta.

També van descobrir moviments com el Romanticisme, l'Hiperrealisme i la Generació del 98, «a més, hem realitzat un còmic sobre la Revolució Francesa, que va marcar l'inici de l'Edat Contemporània, i cada grup ha fet una vinyeta». «M'ho he passat molt bé i crec que la meua classe també», diu somrient.

Els encarregats de treballar l'Edat Moderna han sigut els escolars de 5é de Primària i han estat guiats per Clara Moreno, Amparo Mir i Encarna Espinos. Álvaro i Irene coincidixen en què el que més els ha sorprés d'esta etapa ha sigut «com els costava desplaçar-se d'un lloc a un altre». Álvaro explica que han aprés qui era Cristóbal Colón i les expedicions que va fer, entre elles, la que li va portar fins a Amèrica. «També ens han ensenyat quins eren els utensilis que s'utilitzaven en eixa època com l'astrolabi o la brúixola», apunta.

La seua companya Irene li diu en veu baixa que també han aprés qui era Leonardo da Vinci, Goya o Velázquez, així com les seues pintures més famoses com La Gioconda i Las Meninas. «Ha costat bastant reunir tota la informació i posar-la en un dossier, però ens ho hem passat molt bé i ha sigut una manera molt divertida d'aprendre», apunta Irene.

El fort contrast entre el romànic i el gòtic és el que més ha cridat l'atenció de Mario Periáñez i Paola Blay, de 4t de Primària, que s'han encarregat d'aprofundir en l'Edat Mitjana. Els dos coincidixen en dir, quasi a l'uníson, que la decoració d'un dels estils era molt senzilla mentre que la de l'altre era totalment l'oposat, «molt carregada», apunta entre riures Paola.

El seu company Mario relata que van aprendre què eren els romanços, «allò que comptaven els cecs i els joglars a les esglésies acompanyats d'instruments medievals, i hem treballat dos, el del Comte Olinos i el de Do Galifeno, que era Guillem V d'Orange-Nassau disfressat perquè volia fer el camí de Santiago sense ser reconegut». «Una vegada el va acabar, va morir en l'altar i el bisbe el va enterrar allí mateix», puntualitza. Per part seua, Irene afegix que a l'hora de realitzar el camí de Santiago hi ha tres tipus de recorregut, «un llarg amb els colors roig i blanc; un altre curt, amb els colors blanc i groc i un altre local, amb els colors verd i blanc».

Raúl González i Miquel Sánchez, de 3r de Primària, van viatjar a l'Edat Antiga, més concretament fins a Roma. «Hem aprés que els romans van ser els primers a realitzar els números amb lletres i que es van equivocar perquè no tenien el número zero», diu Raúl, que destaca la tràgica mort dels germans Tiberi i Caio. Per part seua, Miquel relata que el volcà del Vesuvi va erupcionar i va arrasar Pompeia i que també han aprés el significat de les sigles «a.C» i «d. C».

Amparo Mestre i Adrián Alfaro són els tutors de 2n i també han treballat l'Edat Antiga però s'han centrat en Egipte. Iker Cuenca conta que el que més li ha agradat de tot va ser l'activitat motivacional que van realitzar «que era un sarcòfag gegant i havíem d'obrir-lo amb pistes» i que «Tutankamón és massa famós per a haver regnat tan pocs anys», diu entre riures. La seua companya Alia coincidix amb ell però recalca que també han vist el tipus d'escriptura que utilitzaven, «amb dibuixets», diu.

Les més xicotetes de Primària, Elisa Gallego i Neus Peñarroja, de 1r, han treballat la Prehistòria. La primera d'elles explica que han descobert que l'Australopithecus «fregava pedres per a fer foc» mentre que Neus relata que ara ja saben que ací va nàixer l'agricultura i la ramaderia. «Ens ho hem passat molt bé i el que més ens ha cridat l'atenció ha sigut que les persones eren molt diferents», afirmen.

Activitats motivacionals

Per a poder dur a terme tota esta actuació, el coordinador de projectes del Col·legi San Enrique, Roberto García, explica que en cada curs s'ha realitzat el que ells denominen com a tasca zero, és a dir, l'impacte inicial. «Cada clase l'ha gestionat de diferent manera amb els seus respectius tutors, amb l'objectiu de despertar la motivació de l'alumnat, és una tasca més lúdica», apunta.

Així, García explica que en el cas dels escolars que ell mateix ha tutoritzat, els de 1r de Primària, «han desenterrat 'ossos de dinosaure' amb un pinzell perquè se sentiren com uns autèntics arqueòlegs». Els escolars de 2n es van trobar la seua classe, de bon matí, decorada com una mòmia gegant, «les taules s'havien desplaçat cap als laterals i en el centre de l'aula hi havia un gran sarcòfag amb unes pistes que indicaven com havien d'obrir-lo», relata García, qui al costat de Valeria Cardells, també s'encarrega d'impulsar i assessorar els projectes educatius des del grup Innova.

Amb els de 3r, «vam conquerir, literalment, la classe», diu entre riures el tutor d'este curs, Francesc Nogales. «Vaig entrar disfressat de romà, vaig traure de l'aula al professor que en eixe moment estava impartint classe i vaig començar a cridar frases en llatí», detalla. «Amb ells vam crear una dinàmica on cada escolar havia d'adquirir un personatge i investigar sobre la seua vida», apunta.

També van treballar, diu Nogales, expressions en llatí que continuen utilitzant-se però que els alumnes no saben que provenen d'eixa llengua. «Per exemple, els vaig explicar que la paraula vídeo prové del llatí i que significa 'jo veig' i que quan diem que hem vist un vídeo estem dient 'jo veig jo veig'». Una altra de les coses que ha treballat el tutor de 3r de Primària amb els seus escolars ha sigut l'arquitectura, «els vaig ensenyar fotos del Mestalla que, en principi no guardaven relació, però que a poc a poc van anar identificant elements com les graderies o els vomitoris», explica.

Curiosa també va ser la tasca zero que van dur a terme amb els i les alumnes de 4t,amb els docents Pilar Rincón i José Vicente Tejedor, ja que «no entenien res del que estava passant, l'única cosa que van deduir va ser que l'activitat estava relacionada amb l'Edat Mitjana i el camí de Santiago», relata García. En el cas dels de 5é, van omplir la classe amb fotografies gegants de diversos personatges històrics com Goya, Velázquez o Leonardo da Vinci mentre que amb els més majors, els de 6é, van buscar informació sobre l'època que els havia tocat.

Valoració positiva

La valoració que fa García sobre el resultat final és molt positiva, «hem vist als alumnes molt motivats i des del primer moment els ha encantat la temàtica, han estat molt integrats i crec que el resultat ha sigut molt positiu i molt bo». «Vam marcar dos objectius a l'inici de tot: que els alumnes assumiren el pas del temps, que saberen realitzar una línia del temps i, d'altra banda, que crearen un vincle emocional perquè l'alumnat ho visquera en primera persona i que no ho oblidaren», diu.

Mateixa opinió mostra la també directora pedagògica del col·legi, Clara Moreno, qui explica que ha sigut una experiència encantadora «perquè hem vist la implicació de tots i cadascun de nosaltres, tant dels alumnes com dels professors i fins i tot de les famílies els qui, per cert, han quedat molt contents». «Crec que els alumnes han aprés molt amb este projecte i les famílies m'ho han fet saber, que és una manera d'aprendre que mai se'ls oblidarà», diu.