Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Del paper a la pantalla en 3D

Els escolars del col·legi públic Mas de Tous de la Pobla de Vallbona van participar al projecte pilot

Del paper a la pantalla en 3D

Qui no ha desitjat convertir els seus somnis en realitat quan era xicotet? Fa molts anys era impensable que els dibuixos realitzats sobre un foli de paper cobraren vida. Però això ja és possible gràcies a l'Institut Universitari de Robòtica i Tecnologies de la Universitat de València (Irtic) que, en col·laboració amb la Ciutat de les Arts i de les Ciències (CAC), ha desenvolupat un dispositiu que permet als xiquets i xiquetes dissenyar els seus propis dibuixos animats. Tot va començar, diu l'enginyera informàtica i investigadora en l'Irtic, Lucía Vera, fa dos anys quan la CAC va llançar un concurs públic per a fer una exposició amb animals i un bosc. «La nostra proposta va guantar el concurs i vaig començar a buscar animals i veure com es movien perquè sóc experta en actors virtuals, és a dir, personatges animats», puntualitza.

I com funciona este sofisticat programa? El conjunt, diu la investigadora, es dividix en diverses parts. «D'una banda està el que són els escàners, que gestionen la captura del dibuix i la convertixen en el que coneixem com a textura per a poder-li-la aplicar a un model en 3D». «Eixos escàners, a través d'un servidor web, envien la informació al projecte principal i també a una tauleta digital, controlada per un monitor que s'encarrega de validar els dibuixos que han pintat els escolars», explica.

Quan la il·lustració és vàlida, el sistema rep esta textura, «crea l'animal en l'entorn i li dóna tota la seua vida perquè cada animal té la seua personalitat, sabem si és diürn, nocturn, herbívor o carnívor», puntualitza Vera. Així, els escolars poden acolorir una salamandra o una rabosa entre les quasi vint opcions d'animals i convertir-les en la seua forma 3D «perquè siguen reals en una pantalla gegant interactiva», afegix la investigadora.

Esta iniciativa, que va començar en estiu i que es desenvolupa en l'Espai dels Xiquets que la CAC té en la primera planta, té com a objectiu que els més menuts coneguen la natura i aprenguen a respectar-la «perquè en esta iniciativa hi ha moltíssim més a part d'acolorir dibuixos i plasmar-los en 3D, tenim multitud d'informació sobre els animals, ja que la fitxa que els entreguem explica quin tipus d'alimentació seguixen i quin és el seu hàbitat natural», manifesta la tècnica d'exposicions, Marisa Roig. A més, el projecte «és tot un èxit perquè els agrada molt, els animals sempre desperten el seu interés i el fet de poder convertir a 3D un dibuix realitzat en un full de paper i veure com es desplacen en un entorn virtual és espectacular», explica.

El col·legi Mas de Tous de la Pobla de Vallbona va tindre el privilegi de ser el primer a poder viure esta experiència i Vera compta entre riures que els escolars es van emocionar molt, «es van donar casos en els quals alguns xiquets i xiquetes van realitzar fins a deu dibuixos». Per la seua part, Roig apunta que el que van fer amb els dos grups d'escolars va ser «una prova de càrrega de la zona per a veure com funcionava amb molts més xiquets dels que habitualment solen vindre i la resposta que vam obtindre va ser meravellosa, no volien eixir d'ací».

A més, Roig i Vera apunten que esta activitat pot funcionar com un reforç per a les classes de Ciències Socials, «funcionem com una educació no reglada, però depén del professorat i de com vulga utilitzar-ho».

Exposició permanent

L'Espai dels Xiquets, explica Roig, és una exposició permanent per a infants d'entre tres a huit anys i té tres zones molt diferenciades. D'una banda estan el sentits, «on poden jugar amb l'aroma o intentar esbrinar alguns objectes utilitzant únicament el sentit del tacte». També tenen la zona de cooperació «on tenim una casa inacabada i els escolars tenen que cooperar entre ells i aprendre a treballar en equip per a construir i derruir els murs»; i, per últim, «tenim el bosc, on s'engloba esta activitat, on parlem dels cinc grups de vertebrats que existixen amb animals reals que tenim a l'Espai».

Compartir el artículo

stats