11 de diciembre de 2019
11.12.2019
Levante-emv

L'Arca del Mar rep a la tortuga número 500

L'exemplar, d'uns 22 quilos i 65 centímetres de longitud, patix una brutal fractura de la closca on te allotjat un fragment de la punta d'un peix espasa

11.12.2019 | 04:15
L'Arca del Mar rep a la tortuga número 500

L'ARCA del Mar ha començat amb bon peu les festes nadalenques. L'Àrea de Recuperació i Conservació de Fauna Marina de l'Oceanogràfic ha aconseguit ja un registre redó de nombre de tortugues que ha rebut al llarg de la seua curta però intensa història: la número 500.

El propietari de l'embarcació «Lluís» de Cullera va cridar a la Xarxa de Varaments (formada per la Conselleria de Transició Ecològica, la Universitat de València i l'Oceanogràfic), després d'agafar fa unes setmanes, de manera accidentada amb el seu tresmall, una tortuga juvenil d'uns 22 quilos de pes i 65 centímetres de longitud.

La tortuga número 500, a més de la seua numeració tan rotunda i cridanera, és un clar exemple de la dificultat que suposa viure en la mar oberta i del gran nombre d'adversitats a les quals se solen enfrontar estos animals tan durs, uns autèntics supervivents dels oceans.
A més de la incidència de ser capturada accidentalment i exposar-se a la possibilitat de patir una embòlia gasosa (una de les amenaces a les quals s'enfronten), havia rebut un colp terrible en la seua closca, on presentava una gran fractura a la part de la zona cabal, cosa que va alarmar tant al pescador com als propis veterinaris en un primer reconeixement.

Però la mala sort d'este jove queloni no acaba ací. Els veterinaris van començar amb el procediment habitual de revisió mèdica amb una analítica completa de sang, un estudi radiològic i un estudi ecogràfic, i a la vista de les lesions patides, es va decidir dur a terme un tac per a veure les opcions de cirurgia reconstructiva de la closca.

Va ser en eixe moment quan es va detectar una cosa absolutament insospitada allotjada a la seua regió cervical: un peix espasa havia interactuat amb la tortuga i com a conseqüència, havia deixat un fragment de l'espasa a la seua regió cervical.

Dotze anys d'atencions
Des que l'Oceanogràfic va obrir les seues portes en 2003, ha col·laborat puntualment en determinats casos complexos relacionats amb la fauna marina. Però la seua implicació ha anat progressant amb el pas del temps, començant amb la seua col·laboració amb el centre de recuperació de Fauna del Saler, dependent de la Generalitat.

L'any 2007 es va posar en marxa l'ARCA i va ser quan es va començar a computar l'entrada de tortugues per a la seua curació i posterior solta a la mar. Amb l'ARCA del Mar, també anomenada l'hospital de les tortugues, s'intensifica l'atenció d'animals, el número dels quals incrementa gràcies a la col·laboració dels pescadors com a conseqüència de les campanyes realitzades per la conselleria, en les quals també intervenen altres associacions com l'ONG Xaloc i la pròpia Fundació Oceanogràfic.

Amb anterioritat, la recepció de tortugues procedia d'haver quedat encallades per enmallament, per diversos traumes o per malalties cròniques. Amb la col·laboració dels pescadors, l'atenció a tortugues ha augmentat la mitjana anual. De fet, ja s'aconseguix, de forma habitual, la xifra de 90 tortugues a l'any, mentre que anteriorment la xifra oscil·lava entorn de les 25.

Investigar amb els quelonis
Arran de la posada en marxa de la Fundació Oceanogràfic, creada després de la gestió de Avanqua de l'Oceanogràfic, s'han intensificat els esforços per conéixer més estos quelonis, aprofitant el treball de recuperació i conservació que es duu a terme en les seues instal·lacions. D'esta manera, s'estan destinant programes per a obtindre coneixements bàsics com els seus comportaments individuals i socials o la seua fisiologia.
Com a conseqüència d'estos estudis, l'equip de la Fundació Oceanogràfic va poder descobrir que les tortugues estaven patint una síndrome, paregut al del bussejador i desconegut fins hui en estes espècies: una embòlia gasosa o síndrome descompressiu.

Gràcies a la inestimable ajuda dels pescadors i a este descobriment, s'ha pogut salvar la vida de moltes tortugues que fins a eixe moment eren retornades a la mar amb la malaltia mortal encara que aparentment sanes.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Juegos online - Crucigrama