Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Luis Moya Albiol: "Si eduquem en empatia, disminuirem i erradicarem l'assetjament"

Luis Moya Albiol: "Si eduquem en empatia, disminuirem i erradicarem l'assetjament"

P Per què naix el llibre «Educar en la empatía: el antídoto contra el bullying»?

R Sóc professor de Psicologia i Criminologia i em vaig especialitzar en el tema de la violència. Quan vaig treballar este camp, em vaig adonar que la manera de previndre la violència era fomentant l'empatia perquè realment és una cosa antagònica: quan algú és empàtic és molt més difícil que siga violent. Aleshores em vaig llançar a tot el que era el treball de l'empatia com un tema de prevenció i tractament de la violència. Això va fer que en 2014 m'aventurara en el camp de la divulgació i vaig escriure dos llibres, La empatía i La empatía en la empresa, on parlava de les bases de l'empatia, de com funciona el cervell i de la importància de tindre unes relacions empàtiques en el nostre entorn laboral, entre altres. Tot això es va ajuntar amb el procés de la meua paternitat, tinc dues filles, i va ser quan també vaig prendre consciència de la importància real que suposa el tema de l'educació en l'empatia.

P Quant ha tardat a escriure'l?

R Un any des que vaig començar a pensar la idea. Però el procés va començar en 2016 quan vaig escriure el segon llibre, La empatia en la empresa. A més, en el curs 2017-18 vaig tindre una experiència personal amb la meua filla major en el seu col·legi, que va ser dura però alhora una experiència que em va permetre prendre consciència de la importància d'escriure sobre este tema.

P Com s'estructura el llibre?

R En cinc parts. La primera intenta respondre a si és només qüestió d'educació i faig un repàs ràpid i d'una forma divulgativa del que són els gens, la part del cervell, la part de la importància de l'afecte, de les estructures cerebrals. Arribe a la conclusió que, independentment que siguem més o menys empàtics, sempre es pot ser més, que es pot educar. En la segona part parle de l'assetjament escolar com a antítesi de l'empatia perquè les persones que l'exercixen són xiquets que no empatitzen. En esta part també faig un especial esment al bullying lligat a l'LGTBIfòbia, per un tema, a més de personal, perquè crec que hi ha milers i milers de xiquets i xiquetes que han patit i continuen patint per temes de diversitat, orientació, preferència sexual i identitat de gènere. Hi ha una tercera part en la qual parle del sistema educatiu actual i d'algunes preguntes que hauríem de plantejar-nos com per exemple, si estem duent-lo a terme de la forma correcta. Les dues últimes parts són dos grans blocs que parlen, precisament, de com millorar l'empatia, començant pel jo interior, que és el primer bloc mentre que el segon fa més referència a les relacions empàtiques.

P Quines claus s'extrauen del llibre?

R Jo crec que el més important és una mirada en positiu i és que es pot educar en l'empatia. Podem canviar el sistema social, incloent tot el que són les relacions laborals o personals, amb una educació en empatia. Una altra de les claus és que hi ha una mancança important en el nostre sistema educatiu, perquè tant els educadors i educadores empàtics, ho són perquè decidixen ser-ho o perquè disposen d'unes habilitats. Crec que hem de realitzar un esforç actiu per veure la forma perquè això entre en classe, com una de les competències en estos professionals perquè, per a mi, és un dels treballs més difícils, amb major responsabilitat i que més s'ha desprestigiat en la nostra societat.

P És fàcil educar en l'empatia?

R No és difícil però cal posar-se, és com tot. Cal dedicar-li un temps en l'adaptació curricular i molts dels temes que es comenten en el llibre són transversals i això requerix que hi haja una bona organització dels centres educatius. Hi ha molts professionals que no saben com treballar estos temes però se'ls pot ajudar, hi ha moltes eines. L'empatia es pot desgranar en temes molt específics i es poden treballar un a un.

P Quines conseqüències té sobre l'alumnat el fet que el docent no siga empàtic?

R Jo crec que són conseqüències notables i a molts nivells. Primer perquè no són capaços de captar les seues necessitats, la seua idiosincràsia, els seus interessos i poden portar-los a la desmotivació. Quan un educador no és empàtic pot generar actituds molt contraproduents, per exemple, actituds en les quals un xiquet puga ser mal considerat per la resta. Jo crec que afecta a tots els nivells i que és fonamental el poder ajudar estes persones a treballar i desenvolupar l'empatia. El que ocorre és que moltes persones que no són empàtiques i no són conscients de no ser-ho.

P Algunes directrius per als docents que no estan formats en empatia?

R Començaria per prendre una consciència de fins a quin punt són o no empàtics i després conéixer el concepte del que és l'empatia, per a treballar la potenciació. També poden treballar el mindfulness, la meditació, la flexibilitat cognitiva o la intel·ligència emocional. L'autoconeixement és fonamental perquè és difícil que puguen generar una actitud d'educar en empatia si ells no saben el que és l'empatia ni com es treballa.

P És l'empatia l'antídot contra el «bullying»?

R Si, per descomptat. Un dels grans missatges que llança el llibre és que educant en empatia, disminuirem i en molts casos, erradicarem el bullying. Per què? Perquè l'empatia és l'antagonisme de la violència, i una de les formes en les quals comença a gestar-se la violència en xiquets, xiquetes i adolescents és el l'assetjament escolar. A més, amb el ciberbullying s'han creat altres formes d'atac. Si aconseguim educar en l'empatia, aconseguirem que es posen en el lloc d'altres persones i per tant no tindran estes actituds.

P A més de tot açò, per què és tan important l'empatia?

R Considere que és fonamental perquè ens permetrà crear una societat més cooperativa, menys individualista i en la qual tinguem més en compte als altres. L'empatia ens permetrà aconseguir l'èxit social i tindre molta menys violència. Una societat empàtica és una societat no violenta.

P Els escolars d'ara empatitzen més que els d'abans?

R Bona pregunta. Caldria veure respecte a quina època ens referim perquè hi ha hagut una evolució. És veritat que la societat és molt més empàtica que en èpoques passades, però bo, pot haver-hi reculades.

Compartir el artículo

stats