«Viatjar fins al Parlament Europeu per a presentar un vídeo i un e-book (llibre electrònic) que recopila el resultat de les investigacions en propostes d'innovació en les àrees de Primera Infància, Comunicació, Noves Tecnologies, Turisme, Herència Cultural, Discapacitat i Medi ambient». Així explica l'estudiant Adriana Campos la missió principal de quasi una vintena d'estudiants de 1r de Batxillerat del Col·legi Pío XII de València que, des de fa quasi dos anys, està implicat en el projecte interncional Erasmus+ «6!Yes».

El treball, apunta una altra de les estudiants participants, Carmen Clemente, té tres objectius: «Dur a terme investigacions sobre innovació en diferents temes i compartir els resultats amb altres països; desenvolupar habilitats professionals de treball en equip, com exposicions o posades en comú i, finalment, la interacció i el coneixement d'alumnes d'altres països per a construir el futur europeu respectant les nostres diferències, el nostre patrimoni cultural i tot això comunicant-nos en anglés».

El projecte «6!Yes» té com a eix principal les mobilitats de l'alumnat entre els diferents països implicats -Espanya, França, Xipre, Alemanya i Bulgaria-, i ja s'han realitzat unes quantes. Una d'elles va ser a València del 4 al 8 de febrer del present any, i en ella, Laura Bertomeu conta que els alumnes van realitzar diverses presentacions sobre els punts que es tracten en el «6!Yes» «i vam analitzar la situació d'estos temes als nostres països i comunitats». «El que vam fer va ser posar en comú les presentacions que havia elaborat cada grup per a fer una súper presentació comuna i també vam triar el millor logo», assenyala Ana Peiró, qui esmenta que van realitzar eixides culturals i van visitar el Mestalla, El Palmar i el Museu Faller. A més, Laura puntualitza que també van realitzar vídeos «en els quals descrivíem la situació d'Europa en 2050 sobre els diferents temes que estem tractant».

Andrés García i Karlos Solaun parlen sobre la mobilitat en Burgas, Bulgària, que es va realitzar del 6 al 10 de maig. «A Bulgària vam presentar els vídeos de cada grup de treball i es va realitzar un programa de notícies en el qual dos alumnes de cada grup presentaven un informatiu que contenia allò que encara hui estem investigant», diuen. També van visitar la zona costanera de Nessebar i la platja de la Mar Negra. «El 9 de maig, mentre estàvem en la trobada, vam rebre a l'eurodiputat, Esteban González Pons», remarquen.

El municipi alemany de Gersthofen ha acollit la mobilitat més recent ja que es va realitzar del 4 al 8 de novembre. María Campillo explica que, durant els primers dies, «vam estar presentant les innovacions que havíem treballat i després, durant la segona sessió, es va triar la millor». «També vam començar a fer el llibre electrònic que constarà de dues fulles per cada projecte i en el qual s'inclouran tots els presentats perquè quede reflectit el treball que hem fet», puntualitza. «Vam veure la ciutat de Munic, el Museu de la BMW i la ciutat d'Habsburg», afegix.

La seua companya Paula Abad manifesta que fins a la trobada a la ciutat de Pafos, a Xipre, que serà del 3 al 7 de febrer de 2020, «continuarem treballant en l'e-book tenint en compte la innovació més votada, una que ajuda les persones amb diversitat funcional a nadar i bussejar». «Després tindrem una entrevista amb el professor en la Universitat Catòlica de València, José Tena, i anirem a Calp per a visitar eixa activitat solidària i lúdica», diu. També gravaran un vídeo on es trauran les conclusions de la utilitat d'esta innovació per als ciutadans europeus.

Elena Giménez explica que a Xipre realitzaran una presentació amb totes les propostes d'innovació realitzades en cada país i es donarà a conéixer al creador i investigació del projecte, José Tena. Tot això culminarà, assenyala una altra de les alumnes participants, Paloma Argente, «quan anem a Brussel·les amb tota la il·lusió i satisfacció d'haver treballat durant dos anys per a presentar el llibre electrònic i el vídeo final en el Parlament Europeu».

«És un fet que ens trobem en un món globalitzat, afavorit per l'increïble desenvolupament i avançament de les noves tecnologies que ens permeten conéixer i contactar amb ciutadans de tot el món i no sols d'Europa», explica Ignacio Herreruela. «A més, tot això és una proposta prou motivadora com per a participar en projectes Erasmus+», apunta.

Per part seua, Quique García, conta que el que més destaca de «6Yes» és «la col·laboració i implicació amb els diputats del Parlament de Brussel·les».

Més projectes

El «6!Yes» no és l'únic projecte Erasmus+ en el qual el Col·legi Pío XII de València està involucrat. El centre està participant en el «Empathy towards bullying» en col·laboració amb Turquia, Letònia, Regne Unit i França per a treballar en la prevenció de conductes violentes entre alumnes. Esta iniciativa, que va iniciar la seua marxa en 2018 i que finalitzarà en 2020, està dirigit als escolars de Primària.

Fomentar l'intercanvi de bones pràctiques és l'objectiu del «Coding@school», un projecte d'associació d'intercanvi escolar Erasmus+ que dura 24 mesos (de setembre de 2019 a juny de 2021) i que involucra a Espanya, Anglaterra, Turquia, Portugal, Finlàndia i Polònia, sent el Col·legi Pío XII el centre coordinador.

El treball que durà a terme el col·legi valencià intentarà produir canvis a les aules, explotant al màxim el potencial dels llenguatges de programació i per a això proposen habilitar i capacitar a l'alumnat en un major grau de creació de continguts, col·laboració, comunicació expressiva i majors nivells d'interacció, tot dins de contextos d'aprenentatge i ensenyament.

L'últim projecte que el centre educatiu valencià té en marxa és el «5Gs4STEM» en el qual tracten una de les principals preocupacions en el món de l'educació: la igualtat de gènere i els ensenyaments STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les seues sigles en anglés).

El projecte, en el qual participen conjuntament amb Grècia, Itàlia, Portugal, Turquia i Polònia, aborda eixa qüestió des de sis angles diferents: les habilitats tecnològiques de les dones, l'orientació posterior a la graduació en les facultats STEM, les metodologies pràctiques i innovadores per a motivar l'estudi d'eixes disciplines acadèmiques, els sectors estratègics segons la UE i l'autoempreniment en les STEM.

Implicació massiva

Queda clara que la implicació d'este col·legi en els projectes Erasmus+ és massiva. Davant este fet, el director titular del Col·legi Pío XII, Miguel Ángel Mora, assenyala que el centre educatiu participa en quatre projectes KA2 dins del programa Erasmus+ i manifesta que per damunt dels continguts treballats en cadascun d'ells i dels seus objectius concrets, valora fonamentalment, dos aspectes.

En primer lloc, «la possibilitat que oferixen als nostres alumnes de conéixer joves com ells d'altres països, de viatjar i conéixer cultures diferents, altres maneres d'entendre relacions i d'organitzar-se socialment». En cada mobilitat, diu el director, els estudiants els comenten el que els ha cridat l'atenció d'altres països «i per a ells està suposant una gran obertura de mires, entendre que existixen enfocaments diferents a les realitats que ells viuen segons la cultura de procedència i, especialment, aprendre a respectar eixes diferències culturals», explica.

D'altra banda, Mora creu que estos projectes «estan servint per a construir la vertadera identitat del ciutadà europeu ja que, quan veig als joves de diferents països treballant junts amb un objectiu comú, pense que estem ajudant a fer desaparéixer les fronteres artificials que s'han creat».

El grup dels 18 estudiants ha comptat en tot moment amb l'ajuda de Mora i també de la del coordinador de Projectes Erasmus+ del centre educatiu, Juan Miguel Piqueras i de la professora d'Anglès, Lola Mañas.