11 de diciembre de 2019
11.12.2019
Levante-emv

El projecte «L'escola canta» s'estén per 14 comarques i arriba a més de 7.200 escolars

El programa que implica escoles, ajuntaments i bandes de música, va arrancar fa tres cursos a Castelló, arriba per primera vegada a les comarques de València i creix un 50% a les d'Alacant

11.12.2019 | 04:15
El projecte «L'escola canta» s'estén per 14 comarques i arriba a més de 7.200 escolars

Més de 7.200 alumnes de Primària de 14 comarques de la Comunitat Valenciana partiparan en la tercera edició de «L'escola canta», un recurs d'innovació educativa centrat en els valors de treball en equip i en el desenvolupament de competències en matèria plurilingüe a través de la música. Per a este curs, el projecte, que s'ha presentat recentment a l'Ajuntament de Castelló de la má del conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà i del regidor d'Educació en el consistori de la capital de la Plana, Francesc Mezquida,compta amb la implicació de 132 escoles de 51 municipis i en esta multitudinària edició, específicament de la ciutat de Castelló, participaran més de 1.800 escolars, vora mig miler més que el primer curs, quan van participar uns 1.200. A la província d'Alacant participaran més de 1.000 alumnes mentre que a la de València ho faran més de 1.500.

Els objectius de «L'escola canta» són: donar a conéixer la tradició musical valenciana; millorar la competència lingüística del valencià; i fomentar una sensibilitat positiva i una convivència entre diferents cultures, mitjançant la formació de corals. A més, el projecte compta amb la implicació del professorat de música dels centres educatius, els ajuntaments i les bandes de música de cada municipi. Com a cloenda del programa, es farà un concert conjunt dels centres de cada comarca.

El conseller Vicent Marzà posa l'accent «en la importància d'impulsar projectes innovadors com este», i destaca la bona resposta que té en cada vegada més poblacions. «Amb el treball mitjançant la música estem aconseguint que les comunitats educatives es cohesionen al voltant d'un projecte per a treballar diferents àmbits educatius i, a més, obrim les portes de les escoles i aconseguim que també se senten partícips altres col·lectius i institucions, en este cas, els municipis i les bandes dels pobles». «Un projecte que fa que les poblacions que hi participen siguen vertaderes ciutats coeducadores tal com les entenem nosaltres» assenyala.

Així mateix Marzà recorda que «els projectes d'èxit cal exportar-los a la resta del nostre territori i «l'escola canta» ha resultat ser això: «el vam iniciar a Castelló i ja s'ha estés per tot el país i també és una important eina de conscienciació». «En esta edició estem segurs que l'alumnat valencià, mitjançant este projecte, tindrà una manera més d'acostar-se als grans reptes que es plantegen a escala mundial respecte a l'emergència climàtica».

Per la seua banda, el regidor d'Educació en la capital de la Plana, Francesc Mezquita, qualifica esta iniciativa, creada fa tres cursos a la ciutat de Castelló de la mà de la regidoria d'Educació i la Conselleria d'Educació, com «una experiència fantàstica, per això enguany hem treballat per implicar de nou les comunitats educatives de Castelló, però també hem treballat perquè altres poblacions hi participaren».

Combatre la contaminació
Este curs es proposa interpretar una cantata en valencià contra l'emergència climàtica anomenada «El cor de la terra», la partitura de la qual ha estat creada per a l'ocasió pel compositor Pablo Anglés i pel director del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) específic Artísticoexpressiu, Ximo Montañés.

Les lletres conviden a la reflexió i a la reacció individual i col·lectiva i tenen una gran qualitat poètica i projecten, alhora, un missatge optimista. A més, la cantata, que també té escenes de dramatització, inclou sis cançons d'estils musicals diferents (vals, pop-rock, ska, soul€) que s'han de treballar a escola, assajar posteriorment amb la banda de cada població i, finalment, interpretar en un concert col·lectiu i obert en cada municipi.
Els participants rebran la partitura de l'obra en versió cant i acompanyament de piano i també hi haurà una versió per a banda, amb les partitures per a les diferents famílies d'instruments.

El primer dels 14 concerts comarcals es farà a Castelló el 24 de maig de 2020, una data en què els cors de 35 escoles de la capital de la sPlana, la Banda Municipal de Música i el grup de teatre del CEIP Lluis Revest presentaran davant el públic el treball de tot el curs.

Més participació
«L'escola canta» continua augmentant progressivament la participació després que ara fa tres cursos començara a rodar de la mà de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló amb el suport d'Educació de la Generalitat.

En 2018-19 s'hi van sumar més poblacions de les comarques de Castelló i també d'Alacant i este curs se n'han afegit més d'estes zones del territori. A més, per primera vegada, participen escoles de poblacions de les comarques de València.

Respecte al curs passat creix en un 50 % l'alumnat participant a les comarques d'Alacant, mentre consolida la seua expansió per les terres de Castelló amb un increment d'un 35 % d'alumnat més.

En el global del territori, la tercera edició de «L'escola canta» puja un 75 % en participació de l'alumnat. Creix en més de 3.000 escolars i estén la seua implantació en un 83 % en sumar al projecte 60 noves escoles.

A Castelló, la proposta es portarà a terme en 87 escoles de 36 municipis on en 15 d'estes poblacions «L'escola canta» repetix: Albocàsser, l'Alcora, Benassal, Benicarló, Castelló, Catí, Culla, la Llosa, la Salzadella, Sant Joan de Moró, Tirig, la Torre d'en Besora, la Vall d'Uixó, Vilar de Canes i Xert. Les altres 21 localitats que es sumen al projecte són: Alcossebre, Almassora, Alfondeguilla, Artana, Atzeneta del Maestrat, Borriana, Costur, Figueroles, els Ibarsos, Llucena, Onda, Orpesa, Peníscola, els Rosildos, Serra d'en Galceran, Sant Mateu, les Useres, Vilafamés, Vinaròs, Vistabella del Maestrat i Xilxes.

En total es mobilitzaran més de 4.600 xiquets i xiquetes de 5é i 6é de Primària a les comarques de Castelló, 1.201 alumnes més que l'edició anterior, un augment del 35 %. En este cas, el nombre de col·legis participants puja un 48 %, perquè es passa de 59 a 87.

A les terres d'Alacant, «L'escola canta» es desplegarà per 21 escoles de quatre municipis. D'estes repetix Alcoi, ja que Beniarbeig, Elx i Novelda se sumen per primera vegada. La participació creix un 50 % perquè es passa dels 700 als més de 1.000 alumnes, així com un 62 % en implantació per la incorporació de huit escoles més.

La iniciativa debuta a les comarques de València amb 24 escoles d'11 municipis i més de 1.500 alumnes participants. El projecte s'estrena amb implantació a: Ador, Canet d'en Berenguer, l'Eliana, Gàtova, Gilet, Mislata, Palma de Gandia, Paterna, Picassent, Sagunt i Olocau.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Juegos online - Crucigrama