En les instal·lacions de l'Oceanogràfic existix el llac viu, una xicoteta albufereta d'aigua dolça, en la qual es pot trobar una àmplia varietat d'ocells aquàtics, com el xibec cap-roig (Netta rufina), l'ànec blanc (Tadorna tadorna) o el morell cap-roig (Aythya ferina). No obstant això, el procés de naturalització del llac i la seua ubicació estratègica, situat entre el Parc Natural de l'Albufera i el llit vell del Túria, fa que atraga a diferents espècies d'ocells que el visiten al llarg de tot l'any, i cada vegada més i més variades.

Gràcies al procés de transformació dirigit per la Fundació Oceanogràfic, amb algunes experiències inèdites fins ara, actualment el llac seguix un cicle natural lliure de clor que propicia la proliferació d'algues, les quals utilitzen molts insectes com a lloc de protecció i posada dels seus ous.

A continuació, apareixen algunes espècies que s'alimenten d'estos insectes, com a xicotets ocells o les granotes i, finalment, alguns ocells més grans s'acosten i depreden sobre elles.

Uns hostes oportunistes

Actualment, en el llac viu es pot observar una àmplia varietat d'ocells, com per exemple, el roquerol (Ptyonoprogne rupestris), un xicotet ocell de la família de les oronetes que nidifica en zones rocoses de les muntanyes valencianes i a l'hivern s'acosta a zones litorals per a alimentar-se de diferents espècies d'insectes, ja que en estes zones les temperatures són més suaus i poden trobar aliment.

Per això es pot observar un bon grup d'esta curiosa espècie dins de l'Oceanogràfic, alimentant-se d'invertebrats que captura durant el vol. Quan arribe la primavera, tornaran a les seues zones de cria fins que en la pròxima temporada de tardor-hivern, visiten de nou al llac viu.

Un dels ocells més freqüents, i que també es pot observar tot l'any és la polla d'aigua (Gallinula chloropus), una espècie comuna en rius, llacs i aiguamolls i que compta amb diverses parelles dins de les instal·lacions de l'Oceanogràfic.

L'albufereta suposa una font important d'aliment, per les algues presents en l'aigua. És fàcil d'observar movent-se amb els ànecs propis de la instal·lació o, fins i tot, caminant fora de l'aigua per les passarel·les de fusta i entre els visitants.

Altres espècies presents en l'Oceanogràfic són l'esplugabous (Bubulcus ibis) o el martinet blanc (Egretta garzetta). Ambdues pertanyen a la família de les garses i es caracteritzen perquè són especialistes en pescar diferents espècies aquàtiques utilitzant el seu gran pic com a arpó. Es col·loquen pacientment en el límit del llac i esperen que en les seues proximitats passe alguna granota. En eixe moment, un tret precís amb el seu pic atrapa a la seua presa.

No obstant això, l'espècie visitant més coneguda de l'Oceanogràfic és la gavina camagroga (Larus michahellis). Esta intel·ligent espècie s'alimenta d'un ampli ventall de possibilitats, des de coloms fins a menjar de les pròpies espècies del llac. Utilitza diferents instal·lacions del parc com a posador, des d'on controla el seu camp de visió i sol observar-se tots els dies volant per tota la superfície de l'aquari.

Nou inquilí

A més, enguany ha aparegut una nova espècie: el blauet (Alcedo atthis), un preciós ocell acolorit que troba aliment en el llac viu. Esta espècie nidifica en talussos de rius i durant la tardor-hivern s'apropa a la costa. Igual que l'avió roquer, quan arribe la primavera, es retirarà als seus llocs de cria.

El cicle de la vida es representa en este hàbitat de l'Oceanogràfic i l'observació dels ocells és molt gratificant, ja siga de les espècies pròpies de l'Oceanogràfic, com de les que ens visiten, i per això hem de conéixer-les, respectar-les i conservar-les.