La Comissió Europea i l'Agència Noruega per la Cooperació Internacional i la Millora de la Qualitat en l'Educació Superior han coincidit a la Universitat Catòlica de València (UCV), i a les universitats d'Stavanger (Noruega) i Lancaster (Regne Unit), el projecte d'investigació educativa CLAE II. El seu objectiu és desenvolupar el pensament crític i la metacognició (consciència i control de l'individu sobre el seu propi pensament) en estudiants de Secundària dels països implicats, a través de diferents activitats basades en metodologies actives.

En el cas de l'UCV, la Facultat de Magisteri i Ciències de l'Educació formarà i assistirà als professors de Secundària que realitzaran estes activitats a les seues aules, pertanyents a tres centres educatius de la província de València: Col·legi Sagrado Corazón (Godella), Col·legi Parroquial Sr. José Lluch (Alboraia) i Col·legi El Armelar (Paterna).

El pròxim dissabte dia 18 de gener -baix la coordinació de les professores de l'UCV Laura Angelini i Chiara Tasso, i amb la col·laboració del grup d'investigació IGALA de la Facultat- es començarà a impartir la formació als docents dels esmentats centres que s'adaptarà a la realitat de cadascun dels col·legis participants.

Angelini explica que en «moltes ocasions s'apliquen diferents metodologies a les aules sense avaluar la seua efectivitat respecte de l'aprenentatge de l'alumnat», desavantatge que no tindrà lloc en el projecte que es prolongarà fins a agost de 2022, ja que es «realitzarà una investigació sobre l'efectivitat de les metodologies emprades i es farà un estudi comparat entre els col·legis dels països implicats», diu.

Treballant des de 2015

Este projecte europeu, diu Angelini, «consolida el que l'UCV i la Universitat de Stavanger (UIS) han estat treballant des de 2015». El següent pas de l'equip d'investigadors europeus, després de l'avaluació dels resultats obtinguts i, en cas de resultar positius, serà portar este «canvi metodològic» a l'ensenyament universitari.

Cal remarcar que en este projecte europeu també participen les escoles d'Orre, Varhaug Time i Gjesdal (Noruega); i els col·legis Guilleminot, Notre Dame des Dunes i Van Hecke (França).