Estacions d'aprenentatge, aprendre jugant, treball cooperatiu, l'art en la dinamització vital del col·legi, així com el diàleg en l'eix vertebrador del Projecte Educatiu de Centre (PEC), perfilen el Centre Rural (CRA) Benavites- Quart de les Valls. Una escola inclusiva que s'articula diàriament basant-se en un esperit innovador, que ara no té fronteres gràcies a un projecte Erasmus+.

El CRA ha eliminat els llibres de text de les seues aules i ha convertit les taules en l'eix transparent sobre el qual innovació, la inclusió, la creació i la consolidació de coneixements caminen de la mà de la investigació, la cooperació i el diàleg. L'equip docent de les escoles de Quart i Benavites (amb dos aularis) ha optat des de 2010 per implicar famílies, veïns i ajuntaments en la construcció dels ensenyaments d'uns xiquets i xiquetes que viuen l'aprenentatge des de la motivació que suposa sentir-se'n artífexs i protagonistes del procés.

Estos centres del Camp de Morvedre obrin cada dia les seues portes amb «estacions d'aprenentatge» en diverses matèries des de les quals els estudiants treballen cooperativament diverses competències. Per exemple, «a l'estació d'aprenentatge de Matemàtiques treballem diverses activitats referents als blocs de contingut matemàtic, durant un temps determinat i de forma rotativa», comenten des del CRA.

En esta mateixa línia de treball, l'alumnat també passa per les estacions d'aprenentatges de Llengua, un espai d'experimentació i treball en clau de millora de la competència comunicativa. En este àmbit, destaca també l'impuls de la lectura per parelles, una metodologia d'aprenentatge entre iguals que millora la competència lectora i la comprensió de textos, a més de consolidar la relació entre els companys. El camí recorregut fins ara pel CRA Benavites-Quart de les Valls va nàixer als anys 90 de la mà d'un mestre novador, Vicent Campos i el grup Meicri (grup interdisciplinar i que treballa la millora educativa cap a una ciutadania crítica), de la Universitat Jaume I. Un projecte que ha anat nodrint-se de múltiples idees, equips docents, famílies, corporacions municipals i veïns d'uns pobles que han vist com la seua escola esdevenia llavor de futur.

D'esta manera, la comunitat educativa de Quart ha begut de les tendències de les comunitats d'aprenentatge, així com de l'aprenentatge basat en projectes (ABP), de l'escola Montessori, la pedagogia Waldorf i dels principis de l'escola lliure; a més de metodologies concretes com l'ABN (càlcul obert basat en nombres) o l'aprenentatge cooperatiu.

Però el CRA no s'ha definit únicament per una línia de treball, sinó que ha optat per experimentar amb diverses. «Hem incorporat al nostre projecte educatiu diverses metodologies de totes estes escoles reconegudes per la comunitat científica», explica Adrià Benet, director del CRA Benavites-Quart de les Valls.

La recerca en clau metodològica ha portat al Centre Rural Agrupat d'ambdós municipis a participar d'un Projecte Erasmus +KA101. En esta trobada, l'equip docent del CRA ha compartit recursos, plantejaments, projectes, metodologies i criteris amb mestres de Finlàndia, Dinamarca, Itàlia i Portugal.

La consolidació de l'aula del futur a l'escola de Benavites és un dels fruits d'este diàleg permanent amb professorat europeu. «L'aula s'organitza amb diversos espais de creació, experimentació, investigació i exposició de forma que l'alumnat avança en funció del seu projecte», detallen els mestres.

Entre els trets característics d'este CRA destaca la definició d'«escola sense deures» en el sentit tradicional de l'expressió. L'alumnat junt amb les famílies i tota la comunitat educativa participa assembleàriament de la definició del projecte educatiu. Per això, s'ha optat per noves metodologies que posen el focus de l'aprenentatge en altres aspectes com el joc, l'art, la creació i la investigació.

En Infantil, la circulació lliure és un dels punts que s'han implantat. D'esta manera, és l'alumnat qui tria lliurement allò que vol fer en funció d'unes alternatives proposades per l'equip docent: les safates de circulació lliure des de les quals s'impulsen activitats, jocs o dinàmiques a les quals accedix l'alumnat en funció del seu àmbit d'interés.

Docents que són referents

D'altra banda, un puntal de la inclusió es consolida amb pictogrames. «Per adaptar-nos a l'alumnat amb trastorns de l'espectre autista (TEA), tota la documentació, informació, horaris, activitats i tasques s'avancen amb pictogrames», comenten des de l'escola. També s'impulsa la consciència fonològica amb dibuixos, gestos i fotos des de la perspectiva del Disseny Universal d'aprenentatge (DUA). «El so de les lletres des d'infantil fins a sisé es mostra amb grafismes que ajuden amb el reconeixement de lletres, prelectura, lectura i ortografia, depenent de l'edat», segons Adrià Benet.

D'esta manera, el CRA Benavites-Quart de las Valls ha passat de somniar a fer realitat allò que volien, esdevenir una escola de totes i per a tots; un centre en què l'emoció de pertànyer esdevé l'impuls d'aprenentatge. «És un privilegi poder estar al càrrec d'este grup de professionals tan implicats i innovadors, dones i homes que, un a un, són referents de les seues especialitats i formadors en altres centres. La intensitat del dia a dia i la inèrcia de provar coses tècniques contínuament fa que cada dia siga un descobriment nou i que tots aprenem de tots», conclou el director.

Tant és l'èxit educatiu d'esta escola que, el passat mes de desembre, el centre va rebre la visita de vint-i-sis mestres de més de deu països diferents de tota Europa, en una trobada organitzada pel Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (Sepie) de Madrid i el Cefire de València. Com expliquen des del centre, la comitiva visità els dos aularis del CRA i observaren les seues bones pràctiques educatives, que ara van camí d'internacionalitzar-se.