Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Més que ciutats agermanades

Un grup de 12 estudiants de l'IES Abastos de València reforça els llaços amb Alemanya a través dels idiomes

Més que ciutats agermanades

Magúncia i València són dues ciutats que, a priori, poc tenen en comú més enllà del seu agermanament en 1978: estan en països diferents -la primera d'elles a Alemanya-; viuen persones amb estils de vida oposats; formes de govern diferents -república enfront de monarquia parlamentària-; i idiomes d'origens diferents... Precisament este últim element, la llengua, fa que les dues ciutats, que estan separades per més de 1.000 km, estiguen més a prop gràcies al projecte Erasmus+ KA229 en el qual està involucrat un grup de 13 estudiants de Secundària i Batxillerat de l'IES Abastos de la capital del Túria que, segons explica la coordinadora de la iniciativa, Carmen Hueso, té l'objectiu «d'adquirir i desenvolupar les habilitats socials bàsiques de l'alumnat, conéixer el teixit empresarial valencià així com el patrimoni europeu i ensenyar i aprendre idiomes».

Este projecte, explica la també professora i cap del departament de Tecnologia de l'institut, es planifica en quatre mobilitats que es realitzaran durant els pròxims dos anys entre l'alumnat de l'IES Abastos de València i l'Integrierte Gesamtschule Anna Seghers de Magúncia. Així, ja està en marxa la primera d'elles i un grup de 12 estudiants de l'institut alemany està a València des de fa set dies.

Encara que ja han realitzat la majoria de les activitats previstes, tant acadèmiques com lúdiques i culturals, hui està previst que els reba l'alcalde de València, Joan Ribó, i demà faràn una excursió per l'horta valenciana.

Marlene Peters i Gil Geada són dos dels estudiants alemanys que estan vivint esta aventura i als dos els ha sorprés el mateix: el menjar, «ens hem adonat que ací les persones mengen molt», expliquen entre riures. Tot el que han vist de València, diuen, els ha agradat molt i manifesten que esta experiència «és molt interessant perquè ens permet aprendre espanyol, conéixer gent d'altres països així com els seus costums, tradicions i hàbits».

El pròxim mes de març seran ells els encarregats d'acollir als estudiants valencians ja que es realitzarà la segona mobilitat prevista per a enguany. Però als valencians no els ve de noves viatjar fins a Alemanya ja que van tindre una experiència prèvia l'any passat. Carmen Estela i Germán Villena van ser dos dels estudiants que van estar d'intercanvi i tots dos relaten que va ser una experiència que no oblidaran mai i coincidixen a dir que el que més els va cridar l'atenció van ser «els estils de vida tan diferents que tenim i la forma que tenen d'organitzar-se per a fer les coses».

Hueso explica que el treball no s'acaba una vegada els estudiants tornen a les seues cases ja que entre mobilitat i mobilitat, «han de continuar treballant i es comprometen a redactar textos relacionats amb el projecte, difondre'ls i comunicar-se amb els altres estudiants». Tot això, afegix la coordinadora, té una altra finalitat: estrényer els llaços amb la ciutat alemanya més enllà de l'agermanament. «Els agermanaments han d'implicar una relació real entre les dues ciutats amb l'objectiu de potenciar no sols les relacions educatives entre Magúncia i València, sinó també futures sinergies entre els alumnes que en el futur puguen portar a relacions comercials o d'un altre tipus».

Projecte amb FP

Para·lelament al projecte que estan realitzant els estudiants de Secundària i Batxillerat, un grup de 13 alumnes dels cicles formatius d'Informàtica i Comunicacions i Administració i Gestió està immers en un molt semblant al dels seus companys, «ForLab», que segons explica el coordinador del projecte Erasmus+ KA229, Vicent Tortosa, «té com a objectiu aprendre llengües europees a través del blended learning, un model d'educació a distància que, gràcies a unes eines tecnològiques, facilita esta pràctica i adquisició de les llengües».

Tortosa explica que este projecte té com a principal aliat les mobilitats entre els instituts dels països participants -Alemanya, Noruega i Polònia- per a posar en pràctica tot el que aprenen entre els desplaçaments. «Nosaltres els formem en les diverses tecnologies, després realitzen la mobilitat d'una setmana, i demostren el que han aprés creant activitats que relacionen la llengua».

La valoració que fan tant Hueso com Tortosa coincidix amb la de la coordinadora dels dos projectes, Nuria Besé i amb la del director de l'IES Abastos, Ximo Martín. Besé reconeix que és nova en tota esta aventura, però encara així, «estic molt il·lusionada i este projecte és una magnífica oportunitat perquè els alumnes, que estan súper motivats, posen en pràctica l'idioma així com eixir fora».

Per la seua banda, Martín manifesta que porten des de 2008 treballant amb este tipus mobilitats per a estudiants, «és molt important l'aposta que tenim per estos projectes que involucren a estudiants de Secundària i Batxillerat i més tenint en compte els resultats que s'obtenen». «Els alumnes que ja han participat estan molt contents i nosaltres apostem per la joventut perquè tenim clar que és el nostre futur», conlcou el director.

Compartir el artículo

stats