Els taulers de robòtica, per a dissenyar i programar en equip robots que superen en ells recorreguts i proves, són una de les metodologies d'innovació docent que millor s'adapta a l'ensenyament de les matèries STEM (per les seues sigles en anglés de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Actualment, els projectes d'innovació per a l'aprenentatge STEM busquen incorporar l'«A» d'Arts, transformant-se en projectes Steam, en els quals la creativitat artística dels estudiants és un element que afavorix l'aprenentatge dels continguts científics.

És per tot açò que professors de l'Escola Superior d'Ensenyaments Tècnics (ESET) de la Universitat CEU Cardenal Herrera a València i del departament d'Educació d'esta mateixa universitat a Elx desenvolupen «STEAM+Robòtica» , un projecte basat en la robòtica i la creativitat que té com a objectiu fomentar tant l'adquisició de coneixements científics i artístics, com de les competències de treball en equip, aplicació de la tencologia o presa de decisions i en el qual han involucrat a estudiants de Primària del Col·legi CEU San Pablo de Moncada i també als universitaris dels graus en Enginyeria del Disseny Industrial i Arquitectura del CEU-UCH.

Segons explica el professor del departament de Ciències Físiques, Matemàtiques i de la Computació de la CEU-UCH, Nicolás Montes, l'origen d'este projecte és la investigació realitzada per a la tesi doctoral de Francisco Ruiz Vicente, dirigida per ell mateix i pel professor del departament de Ciències de l'Educació del CEU-UCH a Elx, Alberto Zapatera. En ella, van analitzar la viabilitat de reemplaçar tota la docència fixada per la Lomqe en els cursos de 4t, 5é i 6é d'Educació Primària per projectes Steam.

La seua investigació conclou que, amb onze projectes Steam, es podrien impartir tots els continguts acadèmics d'estos tres cnivells educatius.

Simular una ciutat sostenible

En la investigació van desenvolupar també un tauler robòtic per a la seua producció, que simula una ciutat sostenible, amb proves per a ser superades pels robots dissenyats i programats pels propis estudiants i un centenar d'alumnes de 9 a 12 anys del col·legis de la província d'Alacant han participat durant els últims cursos en les proves pilot d'este tauler robòtic, validant la seua eficàcia per a la docència reglada. Ara se suma a este Robotics Workshop el Col·legi CEU San Pablo de Moncada, per a desenvolupar la faceta més creativa del projecte.

Amb l'objectiu de millorar la implementació de la part artística d'esta metodologia robòtica aplicada a la formació en matèries científiques, s'han sumat al desenvolupament del projecte la directora de l'ESET, Sara Barquero, i la professora de l'Escola, Lucía Hilario, per a ampliar la seua aplicació als nivells universitaris.

Al costat del professor Nicolás Montes, han organitzat el taller de robòtica en el Col·legi CEU San Pablo de Moncada, perquè els escolars de Primària d'este centre educatiu apliquen la seua creativitat al redisseny del tauler robòtic, adaptant-lo als seus gustos i utilitzant peces Lego. Posteriorment, els estudiants del Grau en Disseny Industrial del CEU-UCH perfeccionaran estes idees creatives dels escolars, per a transformar-les en un disseny professionalitzat.

Per a tots els nivells educatius

El projecte «STEAM+Robòtica» de la CEU-UCH busca implementar-se en tots els nivells educatius, des d'Infantil i Primària fins a la docència universitària i de postgrau adaptant-se a cada nivell educatiu el tauler robòtic i els reptes que el robot dissenyat pels estudiants haja de superar en el seu recorregut pel tauler.

Així, creativitat, disseny i ciència es conjuminen en esta experiència pedagògica innovadora, que el quadrimestre vinent la professora Lucía Hilario posarà en marxa en l'assignatura de Matemàtiques del grau en Arquitectura, amb el projecte «Robomaths», en el qual també participen els professors de la ESET Aurelio Pons, David Pantaleón i Nuria Rosillo.