L'ONU va proclamar l'11 de febrer el Dia internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb la finalitat d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència i la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones i les xiquetes. Per això, centenars d'actes se celebren per tota Espanya amb este objectiu.

La Fundació Oceanogràfic va organitzar el col·loqui «Investigadores, passió per la ciència» amb un format pensat per a fer arribar de manera col·loquial les experiències de cinc investigadores al públic. L'acte, inclós al cicle «Birras con Ciencia by Heineken», va tindre lloc el passat dilluns en el Hard Rock Café de València, amb un aforament complet.

Són dones que treballen amb diferents responsabilitats i carreres professionals en camps tan dispars com l'alimentació, la genòmica, o la fauna del món marí i a les quals els unix la ciència i l'afany d'investigar.

La primera de les participants fou Amparo López, enginyera agrònoma. Titular del CSIC, treballa en el desenvolupament i caracterització de materials per a aplicacions alimentàries. «En l'actualitat portem diverses línies d'investigació en el grup enfocades en valorització de residus per a l'obtenció d'ingredients per a alimentació i materials biodegradables d'envàs», comenta».

La segona és Laura Ramírez, biòloga molecular, qui porta 20 anys en investigació i és responsable del Servei de Genòmica del Centre d'Investigació Príncep Felip. A més de les hores del laboratori, li agrada col·laborar amb els col·legis «per a visibilitzar la ciència i el paper que la dona ha tingut en ella». «Seguisc molts blogs de ciència perquè m'ajuda a saber com arribar als més joves perquè crec fermament en què la divulgació és imprescindible per a poder arribar al públic general», assenyala.

La tercera és Chelo Rubio, doctora en Ciències Veterinàries, qui investiga des de la Fundació Oceanogràfic, de la mar fins al laboratori, la virologia en mamífers marins i centra el seu treball en el diagnòstic de malalties, immunitat i benestar animal. De pares investigadors, ha viscut la ciència des de xicoteta. Ara la practica i la viu diàriament.

Per la seua part, Alicia Borque, llicenciada en Biologia, ha col·laborat en l'impuls de la Biologia Marina i ara investiga la fisiologia del sistema respiratori de diferents mamífers marins amb el que està complint plenament el seu somni. «Em vaig adonar que no sols volia saber, sinó també formar part d'un gran moviment de protecció de la naturalesa, en el qual compartim cada xicotet avanç i èxit amb vertaders professionals i amb els nostres carismàtics protagonistes marins, sense cap dels quals seria possible realitzar la nostra investigació», manifesta.

L'última investigadora que va compartir la seua experiència és la graduada en Veterinària que investiga la immunologia en mamífers marins, Mar Felipo. «Des del profund respecte pels animals i una vocació innata per protegir-los, em vaig convertir en veterinària», explica. «Després em vaig endinsar en la investigació i vaig voler aportar el meu granet d'arena al coneixement dels efectes que produïx la contaminació antropogènica en els animals de l'ecosistema marí, amb la fi última de conscienciar sobre la important tasca de protegir el nostre planeta», conclou.