El programa «Aula ciclista» ha encetat este mes de febrer la segona fase del projecte que s'allargarà fins al maig amb la participació de 63 centres educatius (37 d'ells a València) i més de 6.200 alumnes de 10 a 14 anys a tot el territori valencià, que es sumen als vora 6.000 que ja han gaudit del programa durant l'últim tram del 2019.

Esta primera edició del programa ha tingut una gran acceptació entre els Centres Educatius Promotors de l'Activitat Física i l'Esport (Cepafe) valencians, i en total ha registrat més de 14.000 alumnes participants de 121 centres: 71 centres a les comarques de València, 33 centres a les comarques d'Alacant i 17 a les de Castelló.

«Aula ciclista» es desenvolupa en diferents sessions teoricopràctiques a cada centre participant, on s'impartixen primer les sessions teòriques, i en dues jornades posteriors l'alumnat gaudix d'una sessió pràctica en el mateix centre relacionada amb el maneig de la bici i una eixida ciclista per un itinerari urbà.

Els tècnics de la Federació Valenciana de Ciclisme són els encarregats de dur a terme les unitats didàctiques i preparar el material de les sessions pràctiques. Així mateix, en les sessions prèvies de formació, el professorat ha rebut també material didàctic per a utilitzar-lo a l'aula com una eina més per tal de fomentar els hàbits de vida saludables i acostar el ciclisme a l'alumnat amb diferents activitats.

Este nou programa educatiu, que es du a terme en els centres no universitaris, tant públics com concertats, s'adreça a l'alumnat de 5é i 6é de Primària i 1r i 2n d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), recorre el territori valencià amb sessions de formació teòrica per a l'alumnat sobre vida saludable, seguretat viària, ús de la bicicleta i el ciclisme com a esport, complementada amb una part pràctica que inclou exercicis sobre la bicicleta en un circuit urbà per a fomentar l'educació viària i la pràctica esportiva.

La Direcció General d'Esport de la Generalitat ha destinat 200.000 euros per a dur a terme este projecte que unix educació i esport i, alhora, incidix en la conscienciació sobre la mobilitat sostenible. A més, cal destacar que «Aula ciclista» permet mostrar a l'alumnat els diferents usos i possibilitats de la bicicleta, els ensenya i els sensibilitza sobre les normes d'educació viària per a una pràctica ciclista segura i responsable i implica els clubs de ciclistes locals en la promoció de la pràctica esportiva del ciclisme en edat escolar.

També és una eina que permet cooperar amb el professorat i els centres educatius en l'ensenyament i promoció de l'activitat física mitjançant l'ús de la bicicleta i facilita aprendre a utilitzar este mitjà de transport així com dominar les accions bàsiques en un entorn guiat i controlat.

Fomentar hàbits saludables

Des de la Conselleria d'Educació i Esport, se seguix apostant per promoure l'activitat física a les aules i fomentar els hàbits de vida saludables entre els més menuts. Així, «Aula ciclista» complementa altres iniciatives d'èxit ja implantades els últims cursos, com «Pilota a l'escola», «Esport a l'escola» i el «Dia de l'esport», que servixen per a acostar l'esport i els valors que representa a les escoles i instituts valencians.

En «Pilota a l'escola» es promociona l'esport autòcton valencià entre l'alumnat de Primària i Secundària i s'han destinat 200.000 euros d'inversió en 2019, més del doble que en el curs 2014-15, (95.000 euros). En este programa, quasi 22.000 xiquetes i xiquets juguen a la pilota valenciana, prop de dues vegades més que fa quatre anys.

Pel que fa a «Esport a l'Escola», cal assenyalar que es desenvolupa a través d'una unitat didàctica que consta de sis sessions teoricopràctiques a desenvolupar en cada centre educatiu durant l'horari de classe d'Educació Física. A més, esta iniciativa es realitza en els Cepafe.

Este programa, dirigit a alumnes de Primària i Secundària, compta amb 399.000 euros d'inversió, un 166 % més que quan va començar fa quatre cursos i acosta 16 modalitats esportives a l'alumnat: atletisme, escacs, handbol, bàdminton, beisbol i sofbol, esgrima, hoquei, judo, orientació, pàdel, rugbi, salvament i socorrisme, tenis taula, triatló, voleibol i esports adaptats.

L'any passat el total d'alumnes participants en «Esport a l'Escola va ser de 23.296 i 143 centres escolars. En cada centre escolar es poden realitzar d'un a cinc esports, depenent de la sol·licitud del centre i de la disponibilitat de les federacions participants en el programa.

Amb tot, el conseller Vicent Marzà manifesta que s'ha fet «especial atenció a la pràctica de l'esport en edat escolar». «Volem que els nostres xiquets i xiquetes siguen esportistes globals i que tinguen l'oportunitat de practicar diferents esport i integrar els hàbits saludables a les seues vides: posant en marxa diversos programes en col·laboració amb les federacions, com 'Esport a l'Escola', amb 20 federacions diferents participants, i dos programes que potencien el nostre esport nacional i la mobilitat sostenible, 'Pilota a l'Escola' i 'Aula ciclista'».

«Som el territori que més activitat física fa a l'escola, amb prop de 290 centres que integren l'esport com a eix principal del seu projecte pedagògic i amb un programa pilot que afegix una hora més d'educació física en Primària», conclou.