En un moment en el qual el Govern i el Consell han declarat l'emergència climàtica, moltes són les activitats i actuacions que es realitzen per a frenar els efectes del canvi climàtic i protegir, així, el medi ambient. Algunes d'estes iniciatives vénen de l'àmbit internacional, com l'anomenada Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que reflectix la llista dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per a fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals; utilitzar mitjans de transport sostenible per a reduïr les emissions de CO2; estalviar energia; posar en pràctica les 3 «R» (reduïr, reutilitzar i reciclar), i actuar contra la pèrdua de boscos amb dues accions: per una banda, evitant allò que puga provocar un incendi i, per l'altra, plantant arbres. Açó últim és el que va fer un grup de 125 escolars d'Eduació Primària del CEIP Humanista Mariner de València situat en el barri de Patraix el passat 30 de gener amb motiu del Dia de l'Arbre, quan es van desplaçar fins a Yátova per a plantar uns 200 arbrets d'espècies variades.

Esta activitat, explica la directora del CEIP Humanista Mariner, Mari Carmen Sánchez, «s'emmarca dins de 'Pensa en verd o el planeta perd', el nostre projecte de centre que este curs versa sobre este tema tan important i que nosaltres hem treballat des de sempre». Així, fa dues setmanes, els escolars de sis a 12 anys van fer un viatge que Sánchez qualifica com «únic i inoblidable».

Així, la directora explica que van dissenyar un itinerari dividit en tres parts per a realitzar esta activitat. «La primera parada del nostre recorregut va ser la zona agrícola de reforestació que l'Ajuntament de Yátova ha cedit per a poder dur a terme esta tasca i vam replantar pins, carrasques i llentiscles», diu Sánchez, qui afegix que «vam dividir als escolars en xicotets grups per a poder treballar millor».

En la zona de reforestació, descriu la directora, «l'alumnat va cavar un clot, introduir la planta, cobrir-la de terra, fer un castellet de tres pedres per a evitar l'erosió i augmentar la infiltració de l'aigua i, per últim, regar en profunditat la planta amb l'aigua recollida per l'alumnat del menjador escolar utilitzant sempre materials reutilitzats».

Després van anar a la Cova dels Coloms perquè els xiquets i les xiquetes visitaren l'entorn natural de la zona i, més tard, van continuar el camí fins a un berenador on van fer una altra activitat de cerca d'arbres i arbustos on van observar amb molta atenció quines plantes trobaven per a anotar-ho tot en un quadernet.

Amb esta excursió, que té com a objectiu regenerar la massa forestal, la directora explica que es preten «relacionar l'activitat amb l'eix vertebrador d'este curs 'Pensa en verd o el planeta perd'; plantar arbres, posar en pràctica els continguts treballats sobre el medi ambient, el reciclatge i els residus; prendre consciència de la importància de la naturalesa en la nostra vida i compartir l'experiència amb l'alumnat del centre, fomentant la interrelació entre els cursos».

Per a poder realitzar esta missió, els escolars van rebre una sèrie de xarrades durant els dies previs a esta excursió. Així, el pare d'una alumna de 6é de Primària va visitar el col·legi per a explicar com el Seprona treballa per a protegir la naturalesa, «i ens va parlar de com reduir els residus en la naturalesa i la importància de reciclar, reutilitzar i reduir», conta Sánchez.

El pare d'una altra alumna de 6é de Primària, relata la directora, «ens va portar les 200 plantes que la Conselleria de Medi Ambient ens va concedir per a replantar i en la seua xarrada ens va explicar el procés i la tècnica adequada per a plantar un arbre». «La mare d'un escolar de 3r ens va explicar quin tipus d'arbres i arbustos ens anàvem a trobar al llarg del recorregut i unes súperagents mediambientals -alumnes de 6é- van transmetre a les classes de 1r i 2n la informació de com tractar els residus en el medi ambient i de com plantar la mota de la nostra planta», afegix.

Però replantar arbres no és una cosa nova per al CEIP Humanista Mariner, ja que com explica Sánchez, ho van fer fa dos cursos a proposta d'un pare que treballa com a agent mediambiental a Yátova. «En eixa primera visita, nosaltres vam anar, vam plantar els arbres i vam tornar a l'escola». Ara, amb el pas dels anys, «ens abellia veure com estaven eixos arbres que vam plantar fa dos anys i replantar més, i vaig pensar que era una activitat molt necessària», remarca.

De fet, en esta segona visita a la zona de reforestació han realitzat «les cures posteriors en les quals hem comprovat la situació actual de la plantació realitzada en el curs 2017-18 i hem realitzat tasques d'observació de les plantes veient el que han crescut en este temps, el número de les quals han arrelat correctament i hem aplicat un reg de manteniment», explica la directora del centre. A més, la directora assenyala que no han estat sols ja que han comptat amb el suport de tota la comunitat educativa així com de pares d'alguns escolars que han tingut o tenen vinculació laboral amb el medi ambient.

Decàleg per a cuidar el planeta

La plantació d'arbres és sols una activitat dins del projecte «Pensa verd o el planeta perd» que el CEIP Humanista Mariner duu a terme durant el present curs acadèmic. Segons manifesta la directora, l'objectiu d'este projecte és crear un decàleg per a cuidar el planeta «i totes les activitats que realitzem al centre, ja siguen escolars o extraescolars, giren al voltant d'este tema».

Per a poder confeccionar esta guia, que conformaran en format de revista, Sánchez explica que estan construint-la a base d'unes consignes que canvien cada dues setmanes. «Cada classe treballa una consigna que s'adapta al nivell educatiu, després els alumnes elaboren un mural que pengem en les parets i l'exposen davant de tots els seus companys del col·legi, també als pares, en l'entrada del centre amb una activitat, com per exemple un rap».

Així, els escolars de 3 anys han treballat la consigna número 4, «fica el teu esmorzar en carmanyoles, bosses reutilitzables o de tela»; els de 4 anys han treballat la número 1, «col·labora en mantindre net el col·legi i l'entorn»; mentre que els més majors d'Infantil, els de 5 anys, han treballat la número 2, «dóna els teus joguets, llibres i roba que no utilitzes a altres xiquetes i xiquets».

Pel que fa a l'alumnat de Primària, els de 1r han posat en pràcticat la consigna número 3, «utilitza sempre el mateix envàs per a l'aigua»; els de 2n, han centrat les seues forces en la número 9, «utilitza mitjans de transport alternatius» i els de 3r s'han centrat en la número 6, «tanca els llums quan isques de l'aula i treballa amb llum natural quan siga possible».

Per la seua banda, els escolars de 4t, 5é i 6é han treballat les consignes número 8, 5 i 7, «evita la contaminació acústica no fent soroll pels corredors», «estalvia l'agua i tanca les aixetes després de netejar-te les mans i les dents» i «utilitza els contenidors de reciclatge adequadament», respectivament.

A més, la directora explica que tot este treball desembocarà en unes jornades de convivència, previstes per als primers dies d'abril, els 225 alumnes del CEIP Humanista Mariner explicaran un tema relacionat amb el medi ambient tant a companys més majors com a més xicotets».

Projecte transversal

La implicació del CEIP Humanista Mariner amb el medi ambient és de tal envergadura que, a més del projecte «Pensa en verd o el planeta perd», desenvolupen moltes altres activitats de manera paral·lela com per exemple, el manteniment d'un hort escolar.

La cap d'estudis de l'escola, Antonia Peyró, explica que en les instal·lacions del col·legi «disposem d'un recinte per a tindre un hort escolar i fa uns anys, l'Ampa ens ajuda a mantindre'l i organitzar activitats amb l'alumnat». «Ens coordinem amb ells perquè els continguts de Ciències Naturals que tracten sobre les plantes, alimentació saludable i consum de proximitat, entre altres, puguen complementar-se amb esta experiència de cuidar el nostre propi hort i per als xiquets és una experiència veritablement enriquidora, ja que porten a casa fruits produïts ací, que és el que més il·lusió els fa», afegix.

«El meu pati bonic» és el nom d'un altre projecte d'este col·legi, situat en el barri de Patraix. Amb esta iniciativa, inclusiva, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, que sorgix de la necessitat de reestructurar el seu pati, tenen previst construir el «banc de l'amistat» i fer un concurs de dibuix perquè les obres que resulten guanyadores decoren els diversos espais. «Volem que siga un lloc de convivència, expressió, comunicació i joc, on tot l'alumnat tinga cabuda i trobe el seu lloc», manifesta Peyró.

La tecnologia també té un paper fonamental dins de tot este projecte perquè utilitzen des de pissarres digitals, tauletes i recursos audiovisuals fins a xarxes socials per a difondre tot el seu treball. Fins i tot tenen un programa de ràdio en el qual s'emeten entrevistes i reportatges.

La valoració que la directora del CEIP Humanista Mariner fa de tot este projecte es molt positiva, «en cursos anteriors ja havíem treballat entorn d'un tema comú, però el que diferencia este projecte dels anteriors és, no sols la implicació de tot el claustre, sinó la repercussió que tindrà en tota la comunitat educativa i, per tant, en la societat». «Esperem establir unes bases que perduren per al futur de valors com el respecte, la solidaritat, hàbits saludables, sentit crític, iniciativa i creativitat, tan necessaris sempre i més tenint en compte els problemes als quals s'enfronta el nostre planeta», conclou.