L'Oceanogràfic està decidit a continuar ampliant la seua capacitat d'acció divulgativa i de conscienciació. Esta vegada, i des de principis de curs, ha començat a impulsar i desenvolupar Comunitats d'Aprenentatge amb col·legis de tota la Comunitat Valenciana.

La Comunitat d'Aprenentatge de l'Oceanogràfic es tracta d'un conjunt d'actuacions educatives per al curs escolar 2019-20 dirigides a la transformació social referent al medi marí i la seua conservació. La proposta es presentarà este dissabte, 15 de febrer, durant la «Jornada del Professor» que se celebra amb més de 130 mestres en l'aquari.

Este moviment pedagògic i social implica a totes les persones que de manera directa o indirecta influïxen en l'aprenentatge i el desenvolupament dels estudiants, incloent a professorat, familiars, amics, veïns, membres d'associacions, organitzacions veïnals, persones voluntàries, etc.

L'objectiu d'este projecte és que la comunitat escolar puga conéixer la conservació de les mars i oceans a través de la investigació sobre els fems marins, la contaminació, la sobrepesca i les diferents amenaces humanes que patixen els animals marins.

Projectes lliures

El departament d'Educació de l'Oceanogràfic està treballant, de moment, amb cinc col·legis sota el lema «La mar a les teues mans». Es tracta del Col·legi Escuelas Pías (València); el CEIP Platero y Yo (Aldaia); el CEIP Joan XXIII (Torrent); el CEIP Jaume I (Alcàsser); el Col·legi Inmaculado Corazón de María (València) i el CEIP La Sénia (l'Alcúdia de Crespins).

Cada centre estudia les amenaces humanes que posen en perill les mars. A partir d'eixe coneixement, cadascun dels centres participants desenvolupa un projecte en format lliure, assessorat pel departament d'Educació de l'Oceanogràfic. Alguns exemples desenvolupats són cançons, poemes o la construcció de mobiliari a partir de residus de la mar recollits pels escolars.

La presentació a la resta de participants serà el 16 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de la Tortuga, en el Parador del Saler, en un acte que conclourà amb una solta de tortugues i un lliurament de diplomes.

Tots els projectes estan connectats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), establits per l'ONU, en concret els números 4, que és el d'Educació de Qualitat; el 12, que és la Producció i Consum Responsable; el 14, que fa referència a la Vida Submarina i el 10, que parla de la Reducció de les Desigualtats, ja que també participen centres d'alumnes sense recursos.

El departament d'Educació manté oberta la inscripció perquè s'incorporen nous centres a les Comunitats d'Aprenentatge. D'esta manera, qualsevol que estiga interessat a participar pot assessorar-se a través del correu electrònic educacion@oceanografic.org.