Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

El regulador més intel·ligent

El dispositiu, construït per cinc estudiants d'FP de l'IES Almussafes, funcionarà amb intel·ligència artificial

El regulador més intel·ligent

Moltes són les investigacions científiques que apunten que, en un futur no gaire llunyà, els robots substituiran als humans en segons quins llocs de treball. No obstant això, alguns experts també assenyalen que esta situació per a res seria caòtica i, és més, manifesten que fins i tot es podria traure rèdit per totes dues parts. Justament això és el que està fent un grup de sis estudiants del Cicle Formatiu de Mecatrònica Industrial de l'IES Almussafes, que des de fa dos cursos està immers en la realització d'un regulador sostenible gràcies a les beques Dualiza Bankia de la Fundació Bankia per la Formació Dual.

Un regulador, segons explica el professor de Mecatrònica del centre educatiu d'Almussafes i responsable del projecte, Fernando Soler, «és un dispositiu capaç de realitzar un control o regulació d'una magnitud física d'un sistema, és a dir, una eina que té la funció de mantindre constant una característica determinada».

Estos reguladors, descriu Soler, «s'utilitzen a nivell industrial per a milers de coses, com per exemple, fixar la temperatura en un líquid, la velocitat d'una màquina o el PH d'un àcid i, en el nostre cas, hem decidit inventar un regulador que controle la quantitat d'aigua d'un depòsit que també construirem nosaltres, de fet, els estudiants ja estan elaborant les maquetes del recipient».

Però el professor ha anat un poc més enllà perquè, com diu, «el més normal és que quan s'instal·la per primera vegada un regulador, un enginyer el programe introduint una sèrie de variables perquè funcione». «És ací on nosaltres li hem donat la volta a la situació, perquè el que volem és que el regulador que estem intentant crear funcione amb intel·ligència artificial sense que cap professional el programe, és a dir, que el dispositiu aprenga a treballar i programar-se per si mateix», explica el professor.

Encara que Soler manifesta que els recursos per poder dur a terme este projecte han sigut limitats, van saber buscar una solució ràpida i van començar a treballar amb els equips que tenien, i gràcies a ser seleccionats en la convocatòria Dualiza de la Fundació Bankia, «vam estudiar els sistemes d'intel·ligència artificial que hi ha i vam triar el de regressió lineal perquè era el que més s'ajustava amb la nostra idea de projecte». «Vam dissenyar simuladors i els vam ficar en marxa», afegix el professor d'FP.

Així, el docent explica: «com els ordinadors que tenim són molt simples, vam utilitzar equacions fàcils per a elaborar els algorismes del regulador i vam obtindre molt bons resultats perquè vam veure que era possible fer un dispositiu amb les característiques que buscàvem». Ara, puntualitza, «després de l'èxit en les proves virtuals, estem intentant materialitzar-lo».

La idea de realitzar este projecte, matisa Soler, es va activar fa dos cursos en base a un treball sobre inteligència artificial que va realitzar un exalumne d'FP de Mecatrònica Industrial, Sergio Català, el qual va demostrar que hi ha una manera senzilla de resoldre certs problemes industrials relacionats amb la regulació. «El treball d'este alumne va ser continuat per altres dos, Bernat Núñez i Manuel Godoy i ara intentaran finalitzar-lo el grup de cinc alumnes», puntualitza el professor.

A més, este projecte també involucra a 30 estudiants del Cicle Formatiu de Gestió Administrativa de l'IES Almussafes ja que ells s'encarregaran d'elaborar un pla de màrqueting del regulador. Encara que l'alumnat de tots dos cicles no han treballat junts encara, Soler manifesta que ell ha estat en comunicació constant amb la professora responsable dels xics i xiquees de l'altra FP, Maribel Navarro, «ja que han de conéixer els detalls per a fer un bon pla de màrqueting».

Col·laboració institucional

Fabricar un regulador que es programe de forma automàtica no és l'únic objectiu que té este projecte desenvolupat per l'alumnat d'FP de Mecatrònica Industrial de l'IES Almussafes ja que com explica el coordinador territorial de Fundación Bankia, Ricard Guillem, «el que pretenem amb este ajudes és acostar l'educació al món empresarial i viceversa, estos projectes naixen perquè l'Educació done respostes a les necessitats de les empreses». «Són dos móns que, en principi, no tenen res en comú, però no és així ja que si s'establixen unes bones sinergies, poden obtindre's uns molt bons resultats», afegix.

Per part seua, el professor de Mecatrònica Industrial de l'institut, Fernando Soler, manifesta que realitzar un projecte amb la col·laboració de la Fundació Bankia per la Formació Dual, «d'una banda et dóna cert prestigi, però d'altra banda, ens ha permés comprar el material per a tirar-lo avant i este material es queda en el centre». «És una manera de créixer en una altra direcció, d'ensenyar, d'innovar i d'investigar», conclou.

Compartir el artículo

stats