Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

"Com més prompte comencem amb la higiene postural, millor serà el futur"

El treball de la docent Marly Cordones va més enllà de l'IES Cap de l'Aljub de Santa Pola i crea xarxa en Espanya

"Com més prompte comencem amb la higiene postural, millor serà el futur"

Conscienciar i mentalitzar sobre la importància dels riscos laborals, concretament els ergonòmics i els psicosocials, va ser el principal objectiu de la segona edició de les Jornades d'Higiene Postural que el passat divendres dia 14 de febrer va acollir el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat (Cefire) de Xest. Així ho explica la coordinadora d'«Higiene postural i emocional: esquena sana» -el projecte d'innovació educativa de la conselleria d'Educació en el qual s'engloba esta iniciativa-, Marly Cordones, qui afegix que precisament els segons riscos, els psicosocials, són els que més importància estan guanyant «perquè vénen ocasionats per no tindre determinades habilitats blanes (les anomenades soft skills) com la coordinació, treballar en equip, l'empatia o les relacions socials».

A totes estes habilitats, explica la també professora de Formació i Orientació Laboral (FOL) de Cicles Formatius en l'IES Cap de l'Aljub de Santa Pola, «no els prestem la suficient atenció o, més ben dit, l'atenció que es mereix, per a després adaptar-les a l'ocupació». Així, el projecte té una part de moviment corporal i a través d'este moviment, «treballem les emocions, és a dir, el reconeixement de les teues pròpies emocions i saber gestionar-les davant qualsevol situació», matissa Cordones.

D'esta manera, al llarg de tota una jornada -que va comptar amb la presència del director general d'FP de la Conselleria d'Educació, Manuel Gomicia-, entorn d'un centenar de docents de diferentes punts de la Comunitat Valenciana van rebre cinc xarrades i dos tallers on es van tractar, entre altres coses, les competències emocionals per a l'adaptació al lloc de treball, les bones pràctiques saludables i unes claus per a entendre que l'habilitat per a transformar conductes i canviar pensaments està en el moviment corporal i emocional.

Cal destacar que estes jornades també van servir per a presentar la xarxa de centres educatius que han decidit apostar per este projecte. Junt amb l'IES Cap de l'Aljub de Santa Pola -que va obrir camí i fou el pioner- es troben el CIPFP de Cheste, l'IES Federica Montseny de Burjassot i altres huit centres de Madrid, Conca, Múrcia, Màlaga, Granada i Sevilla.

Una de les principals conclusions que s'extrau de la segona edició és que tindre una bona salut postural és important ja que en cas contrari, manifesta Cordones, les conseqüències poden ser bastant perjudicials per als estudiants, però també per als adults. «Tots hem escoltat la frase 'més val previndre que curar', i com més prompte comencem a incorporar rutines d'higiene postural adequades a la nostra vida diària, millor serà el nostre estat de salut postural en el futur». «És de vital importància i el que realment dóna sentit a tot el projecte», afegix.

A més, la coordinadora explica que les emocions també juguen un paper fonamental en tot açò perquè està relacionat. No obstant això, diu, és una cosa molt difícil d'entendre «ja que no és una qüestió científica en la qual pugues debatre què es dóna abans, si l'emoció o el dolor, és a dir, no es pot destriar si adquirim una postura corporal perquè tenim una emoció concreta o si sentim alguna cosa i per això ens posem d'una manera o una altra».

Projecte altruista

El projecte «Higiene postural i emocional: esquena sana», fou guardonat en 2017 en el Congrés de Formació i Orientació Laboral amb un premi en Prevenció de Riscos Laborals, i, com va publicar Levante-EMV, va nàixer de forma altruista fa dos anys a les aules de l'IES Cap de l'Aljub de Santa Pola on Cordones impartix classes. «L'assignatura de FOL sempre m'ha paregut molt teòrica, és a dir, s'impartixen conceptes, com per exemple com alçar una caixa, però es queden ahí, l'alumnat no els recollia de la manera que jo volia», manifesta.

Perquè els estudiants foren conscients del seu propi moviment, Cordones va crear una metodologia pròpia: les «píndoles» de moviment. Este mètode, «són un conjunt de rutines que, en repetir-se en el temps, aconseguixen crear hàbits posturals saludables per a previndre els diferents factors de risc», explica.

«Treballe per blocs i el que faig és moure el cos i les emocions atenent a l'autoconeixement de les emocions, les parts del cos i la biomecànica, que és el moviment en si mateix», descriu la docent. D'esta forma, al llarg del curs «ensenye als meus alumnes a incorporar diferents rutines bàsiques d'higiene postural combinant música, ball, alegria i diversió, que unides a la creació de les 'aules en moviment', estan aconseguint millorar no sols la salut postural, sinó també el seu estat emocional», afegix.

Amb tot, Cordones expressa que està il·lusionada de veure que un projecte que va començar sent una cosa molt xicoteta, s'ha convertit en una cosa molt gran, «però no per la meua part, sinó per l'alumnat i pels meus companys, que han vist que exisitia esta necessitat i han sabut activar-se», conclou.

Compartir el artículo

stats