Què és l'univers? Què és el Sistema solar i quants planetes el conformen? Què són les estreles, les constel·lacions i els eclipsis? A totes estes preguntes, i a moltíssimes més, respon «... I després eixim a veure les estreles una altra vegada», el projecte Erasmus+ en el qual participa un grup de 57 escolars de 4t i 5é de Primària del CEIP Antonio Machado de Xirivella. Este projecte, en el qual també participen els col·legis Torgiano Bettona (Itàlia), l'School of European Education (Grècia), el St. Leonard's Church of England Primary School (Regne Unit) i l'Ivalon ala-asteen Koulu (Finlàndia), perseguix, entre altres objectius, millorar les habilitats científic-matemàtiques d'estudiants d'entre nou a 12 anys a través de l'estudi de l'astronomia i l'observació del cel.

El principal objectiu del projecte Erasmus+ KA229 en el qual està involucrat el CEIP Antonio Machado de Xirivella és millorar les habilitats científiques i matemàtiques dels escolars a través de l'astronomia i l'observació del cel, «també hi ha unes altres que subjauen i que es valoren com per exemple les relacions socials, la interculturalitat i la internacionalització dels centres educatius que participen», explica la directora de l'escola valenciana, Concepción Penas, qui afegix que amb estes iniciatives, «als escolars se'ls obri el món».

El fet de viatjar a un país que està tan lluny i conviure amb les famílies d'allí, explica Penas, «els permet conéixer altres persones, altres estils de vida, altres cultures i altres maneres d'aprendre». De fet, «els alumnes que han participat en esta primera mobilitat s'han desembolicat molt bé amb l'anglés malgrat que encara són xicotets, però em va cridar molt l'atenció que si tenien algun dubte, venien a nosaltres per a resoldre-la», puntualitza.

A més, la directora del centre educatiu manifesta que encara que només han sigut cinc els alumnes que han efectuat la mobilitat, «la resta d'alumnes de 4t i 5é es formen perquè este projecte és per a totes i tots». «Quan els alumnes forans vinguen a València, participaran els 57 alumnes dels dos cursos i de cara a l'any que ve, l'astronomia serà el fil conductor del nostre projecte de centre, fins i tot les falles», afegix.

València-Madrid-Hèlsinki

Com tots els Erasmus+, les mobilitats són una de les parts del projecte i, en este cas, Iván Montecano, Joan Sancho, Jiayi C., J. Chen i Mario López, tots estudiants de 4t de Primària del centre educatiu de Xirivella, al costat de la directora del centre, Concepción Penas i altra docent, Nuria Gallardo, es van desplaçar entre el 19 i 24 del passat mes de gener fins a Ivalo (Finlàndia) per a efectuar la primera de les cinc mobilitats previstes en els pròxims dos anys i posar en comú tot el que estan aprenent sobre l'astronomia i l'univers.

Mario conta que per a poder arribar fins a Ivalo, que està a més de 4.500 kilòmetres de distància de la capital del Túria, «vam haver d'alçar-nos molt prompte perquè vam eixir de València a les dotze de la nit, vam arribar a Madrid sobre les cinc del matí, on vam agafar un altre avió per a arribar fins a Hèlsinki i d'ahí vam agafar l'últim per a arribar a la nostra destinació». «Quan vam arribar, cadascun de nosaltres va anar amb la seua família, vam deixar les maletes i ens vam acomodar», diu.

El segon dia, explica la seua companya Jiayi, va ser quan va començar tot: «ens van donar la benvinguda, ens van ensenyar el col·legi on anàvem a posar en comú tot allò que estem investigant i després vam fer moltes activitats en l'exterior com patinar sobre gel, esquiar i fer cubs de neu». «A la nit, vam eixir amb les nostres famílies i mentre ells feien una barbacoa, nosaltres vam jugar amb els altres xiquets», assenyala. «Les salsitxes estaven molt bones!», afegix entre riures.

«També portàvem trineus perquè per allí és molt difícil moure's», apunten Iván Montecano i Chen, altres dos escolars que van viatjar fins a Ivalo, els qui conten el que van fer durant el tercer dia al país escandinau. «Vam rebre una xarrada súper interessant de la científica local Juhani Harjunharja i ens va explicar moltes coses sobre l'univers, com per exemple el nostre sistema solar, els planetes que el componen així com els satèl·lits que tenen». Altra de les coses que van fer, expliquen els dos escolars, «va consistir a comparar les hores de sol que hi ha entre els diferents països que participen en este projecte i vam aprendre que les diferències es donen per la situació dels països al mapa, la latitud, el paral·lel i el meridià», puntualitzen.

Excursions culturals

La cultura també va tindre el seu lloc en l'atapeïda agenda dels cinc estudiants del CEIP Antonio Machado ja que com bé explica Joan Sancho, van fer dues excursions. La primera d'elles va ser en la pròpia ciutat on estaven, «ens van ensenyar llibreries, l'ajuntament, botigues d'artesania -perquè per a ells este sector és molt imporant- i l'església Luterana».

D'altra banda, diu l'alumne, també van visitar Inari, una ciutat situada a 30 minuts d'on estaven, «i allí vam fer moltes coses: vam conéixer el Centre Cultural Sajos, que és el lloc de convencions i esdeveniments més gran del nord de Lapònia i, també, vam visitar el Museu Siida, on s'organitzen exposicions sobre la naturalesa del nord de Lapònia i la cultura sami».

Més enllà de tots els coneixements sobre astronomia que van adquirir i van compartir amb els estudiants dels altres països participants en el projecte Erasmus+ KA229 , una de les coses que més va sorprendre a Iván, Chen, Jiayi, Joan i Mario va ser la cultura sami, «perquè és molt diferent a la nostra», diuen tots quasi a l'uníson.

De fet, conéixer esta cultura s'incloïa en una de les sessions teòriques que va rebre el grup d'escolars. Va haver-hi un dia, explica Jiayi, «que vam entrar a la classe i tot seguit van arribar dues persones que anaven vestides amb la indumentària típica d'esta cultura». «Em van sorprendre molt els colors, que eren roig i blau fosc, perquè feia molt de contrast amb els paisatges blancs que ens envoltaven», destaca. «Les sabates també ens van cridar l'atenció perquè tenen una forma específica perquè puguen moure's amb facilitat per la neu», apunta Mario.

També van aprendre altres coses més curioses sobre la cultura sami com per exemple que habiten a Lapònia, que per a ells el contacte amb la naturalesa és primordial, que els rens són els animals que millor els representen i que tenen una bandera pròpia, amb el color groc que representa el sol, el blau que simbolitza el cel, el verd dels arbres i el roig del foc.

La manera de pescar va ser el que més va cridar l'atenció de Mario i Chen, «amb una espècie de llança punxen els llacs, que estan congelats, i els treien amb unes xarxes». «Va ser èpic», apunta Joan. Per part seua, el que més recordarà Iván va ser una activitat que van realitzar després de visitar un parc de figures de gel: «vam estar a una espècie de cinema en el qual tot estava fet de gel».

Sens dubte, esta és una experiència que Mario, Joan, Chen, Jiayi i Iván dificilment podran oblidar ja que per a ells ha sigut única i irrepetible, «si haguera de qualificar-ho de 0 a 10, li done un 20», diu Mario amb un somriure; «jo li done un 100», expressa Joan; «jo un 30», diu Jiayi; «nosaltres un 60», apunten Iván i Chen. Així, totes i tots ja compten els dies que queden perquè els alumnes dels altres països acudisquen a València el pròxim mes d'octubre, quan es farà la segona mobilitat.

Per la seua banda, la valoració que fa la docent del CEIP Antonio Machado es resumix en «una satisfacció molt gran per donar l'oportunitat que estem donant a estos alumnes». «Som un col·legi molt humil que acull a alumnat molt divers, amb diferents orígens de procedència, i no sé quants d'ells tornaran a tindre una oportunitat com esta, per això estic orgullosa i satisfeta, per poder oferir esta experiència», apunta. «A més, no són els únics que es beneficien, també ens enriquim nosaltres com a centre, les famílies i els professors», assenyala.

A títol professional, diu Penas, «tampoc és alguna cosa que aconseguisquen tots els centres, si, es presenten molts, però no tots tenen la mateixa sort». «Quan ens van comunicar que ens havien concedit el projecte, el passat mes de juliol, el primer que vaig pensar va ser 'mare meua, els alumnes del Machado viatjant pel món', així que imagina't com de contenta estic», conclou.