La missió de l'Oceanogràfic de València va més enllà de l'exhibició dels animals que, d'una altra forma, no podrien ser contemplades en tota la seua bellesa, ni podrien transmetre l'afecte i respecte que es busca aconseguir amb la finalitat de transferir eixe respecte en un comportament social que faça més sostenible el planeta. Més enllà d'esta missió, però formant part de la mateixa, es troba la possibilitat de transferir coneixement a docents i divulgadors.

Al febrer, tant l'Oceanogràfic com la seua fundació, han arribat a un gran nombre d'estos professionals, que són portaveus del coneixement i generadors de consciència, perquè en la base de tot està la formació i l'educació. Així, al llarg de tot el mes, s'estan realitzant diversos programes divulgatius, cursos, campanyes i jornades de formació.

Conéixer les tortugues

El curs de tortugues d'enguany va concloure el passat divendres dia 14 de febrer amb una solta de quelonis a la platja de l'Hotel Sidi Saler de València. Este curs avançat estava dirigit a persones interessades a augmentar els seus coneixements sobre la biologia de les tortugues marines i el procés de cura i recuperació en nuclis zoològics, així com la seua posterior reintroducció al medi marí.

Les matèries, tant en la teoria com en la pràctica, han estat impartides per professionals de l'Oceanogràfic i especialistes amb casos reals. Va haver-hi treballs en el centre de recuperació ARCA del Mar de la Fundació Oceanogràfic i també una demostració de procediments veterinaris.

Guies turístics oficials

Una altra jornada destinada a la formació de professionals de la divulgació es va celebrar a principis del mes de febrer amb uns 50 guies oficials de la Comunitat Valenciana. Tots ells van tindre l'oportunitat de conéixer les novetats principals que s'han registrat en l'Oceanogràfic i les que se sumen a l'oferta divulgativa de l'aquari.

Així, diversos responsables del zoo van poder explicar la nova interpretació dinàmica de l'espai i com s'han ampliat les vies de comunicació amb els visitants des d'un punt de vista conservacionista i ecològic, amb els intèrprets de la diferents àrees o amb els animals ambaixadors de la seua espècie.

També van conéixer de prop l'hàbitat d'Oceans, on van veure com es cuiden i alimenen els peixos i el procés de conversió de les extenses piscines del centre en un autèntic llac viu amb una gran vida natural de fauna i flora autòctones. D'altra banda, en l'ARCA del Mar de la Fundació Oceanogràfic, els guies van veure de prop i van conéixer el procés de recollida, cura i solta de tortugues marines, que ja s'acosten a les 520.

Finalment, una responsable d'Interpretació va donar detalls de com el benestar animal condiciona qualsevol activitat biològica, des dels grans mamífers fins als xicotets animals, i com ha canviat l'espectacle de dofins.

Pesca sostenible

Dins del «Projecte Xàbia», la Fundació Oceanogràfic ha impartit, en col·laboració amb Seo/Birdlife, un curs de formació per al personal de la Confraria de Pescadors de Xàbia sobre la sostenibilitat de la pròpia pesca.

A partir de la idea que la pesca és una eina fonamental en la conservació de la biodiversitat, es pretén mostrar la gran riquesa marina que existix en el municipi de Xàbia i de la qual ha quedat constància en l'estudi elaborat per la Fundació Oceanogràfic. A més, el curs pretén advertir de les principals amenaces que es produïxen actualment en el medi marí.

Entre els objectius també es troba donar a conéixer alguns projectes de conservació que estan en marxa en col·laboració amb el sector pesquer, oferir major coneixement i donar als pescadors els recursos per a transformar-los en aliats de la biodiversitat marina.

«Missatge en una botella»

Homologat pel Centre de Formació, Innovació i Recursos per al professorat (Cefire) de Sagunt, i en el marc de la campanya «La mar de Sagunt: missatge en una botella» que van presentar la Fundació Oceanogràfic i el consistori la setmana passada, s'ha impartit un breu curs de formació al professorat del municipi per a desenvolupar el projecte en tots els centres escolars.

De manera pràctica, s'ha abordat continguts teòrics i tallers pràctics. D'una banda, els continguts es referixen al medi marí, la flora, la fauna, les seues característiques, la biodiversitat i els principals impactes i amenaces que ha d'afrontar el Mediterrani; d'altra banda, els tallers aporten els recursos didàctics i educatius necessaris.

La formació pretén fomentar la vocació científica perquè es tracten temes que el professorat desenvoluparà amb l'alumnat al llarg del projecte a través de treballs que s'exposaran al juny, aprofitant la celebració del Dia mundial del Medi Ambient en el Centre d'Educació ambiental de la Comunitat Valenciana, en la Marjal dels Moros.