Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Gemma Martín: "Si jo no m'ho passe bé a classe, les meues alumnes tampoc"

Gemma Martín: "Si jo no m'ho passe bé a classe, les meues alumnes tampoc"

P Què suposa haver quedat entre les millors d'Espanya?

R Este és el tercer any consecutiu que participe en els Premis Educa Abanca, però també l'edició en la qual he obtingut més punts. Tinc una sensació molt positiva perquè les alumnes són les que em van proposar per a participar en el concurs, i vulgues que no, això et reconforta.

P Què creu que ha animat a les seues estudiants a presentar-la a este concurs?

R Jo crec que la metodologia que utilitze en les meues classes. Vaig entrar en el món de l'Educació perquè, sobre la base de la meua experiència fins a eixe moment, pensava que calia canviar la manera de donar les classes. No es pot continuar fent classes magistrals en les quals només se senta la veu de la professora i que no hi haja participació. I això és el que faig, perquè pense que la primera persona que ha de passar-s'ho bé fent classe sóc jo, perquè si jo no m'ho passe bé, les meues alumnes tampoc. Per a aconseguir això introduïsc molts jocs en les meues classes, sóc molt friki (riu). Això no és un condicionant, però em preocupe per elles perquè les veig com si foren les meues filles i m'agradaria que isqueren del centre com m'agradaria que isquera la meua filla. Eixa és la meua diferència, en la manera d'enfocar l'educació.

P Quina metodologia utilitza?

R Treballe per projectes. No crec en els exàmens com a forma de qualificació i més en l'FP. Crec que hi ha moltes altres maneres de qualificar i moltes eines per a fer-ho. Crec en l'esforç i que cal recompensar-lo i visibilitzar-lo. També utilitze les ludificacions, taulers i jocs. Per exemple, enguany estic impartint les meues classes amb l'ajuda d'una vareta d'Harry Potter que utilitze com a punter per a assenyalar les coses i cridar l'atenció (riu) . Vull que entenguen que no poden aprendre les coses de memòria perquè les coses que s'aprenen amb esta tècnica s'acaben oblidant.

P En els últims anys s'està impulsant l'FP. Creu que este impuls és real?

R No. L'FP encara va associada amb Secundària i crec que hauria de separar-se perquè els estudiants de Secundària no treballen igual que els d'FP. Nosaltres funcionem d'una altra manera. De cara a la galeria se'ls ompli la boca dient que l'FP cal tirar-la avant i que hi ha moltíssims més titulats en FP treballant en comparació amb els universitaris, però a l'hora de la realitat, no és així. L'FP ix però no és 'gràcies a', sinó 'malgrat', que no és el mateix. Fa molts anys es van llevar els desdoblaments en FP i no han tornat. S'han recuperat en el que es consideraven els mòduls més perillosos, però no és una qüestió de perillositat, ho és de qualitat, i no podem oferir eixa qualitat perquè estem saturats de tanta burocràcia i de la falta de recursos. Els d'FP som els últims de la cua i, fins i tot, en moltes ocasions la gent desconeix com funcionem. En els instituts, als alumnes, en moltes ocasions, només se'ls ensenyen els itineraris per a continuar a Batxillerat i a la Universitat. No obstant això, amb este Govern sí que s'està aconseguint un poc més d'estabilitat pel que fa a les plantilles del personal, és a dir, la gent no es mou tant. S'intenta que la persona es quede en el centre perquè si va canviant d'institut cada any, no té cap continuïtat i, en conseqüència, no pot posar en marxa un projecte perquè a l'any següent no sap on estarà. El que tampoc pot succeïr és que s'estiga canviant el sistema educatiu cada quatre anys o cada sis... Malgrat tot això, crec que s'han millorat moltes coses, però els canvis són molt lents.

P Com veu el funcionament de l'Erasmus+ i FP Dual?

R Jo crec que l'Erasmus funciona millor que la Dual perquè se subvenciona, la gent viatja i l'experiència és totalment recomanable. Vas dues setmanes a un altre país a fer pràctiques i veus el que es fa allí i, en alguns casos, no té res a veure amb el que se'ls explica ací. En el cas de la Dual, només funciona en algunes famílies professionals. Però en altres tenim el problema que les empreses utilitzen als alumnes com a mà d'obra, i no et dic barata perquè ni tan sols tenen remuneració econòmica. Jo crec que el problema que tenim és que copiem programes europeus que funcionen d'una manera concreta, però que ací no igual. En la Dual l'alumne hauria de funcionar com un becari.

P Si de vosté depenguera, com milloraria l'actual sistema d'FP?

R Fonamentalment, augmentant les plantilles de personal i eliminant la concertada. Pense que tenim un problema molt gran amb la concertada perquè el professorat no entra en les mateixes condicions i s'invertixen uns diners que haurien de dirigir-se a la pública. I, lògicament, de la mateixa manera que augmentes els recursos humans, els equips i les dotacions als centres haurien de ser automàtiques. Així milloraria el sistema, augmentant el personal, augmentant la dotació i eliminant la burocràcia, perquè hem arribat a un punt en què no som professors, som administratius.

P Per què més xics no s'animen a estudiar Imatge Personal?

R He tingut alumnes xics, de fet un any vaig tindre tres i va ser tot un rècord (riu), perquè en total eren 15 estudiants i la proporció era altíssima. Hi ha una teoria psicològica que diu que estudiem el que necessitem. Si estudies Psicologia, és perquè consideres que tens alguna cosa al teu cap que has de «col·locar»; si estudies Infermeria, és perquè tens alguna cosa a cuidar i en el cas d'Estètica, és perquè tens alguna cosa a «decorar» o que «lluir». Això últim que et comente és més comú en les xiques que en els xics. Però jo crec que és més per una qüestió del «què diran» perquè continuem tenint eixe pòsit de «si eres una xica i fas Automoció és perquè eres massa masculina i «si eres xic i entres en Estètica, eres gai». La teua orientació sexual ha de ser independent de la teua orientació acadèmica.

P Creu que algun dia s'equilibrarà el nombre de xiques i xics en estos estudis?

R Porte 17 anys en el món de l'ensenyament, i si m'ho hagueres preguntat en eixe moment, t'haguera dit que sí. Ara, amb el pas dels anys, ho veig difícil perquè és un problema de base de la societat espanyola, estem tornant arrere.

Compartir el artículo

stats