El passat mes de desembre, Tanya, Petruska i Ninotchka, tres morses de l'Oceanogràfic de València, van abandonar la capital del Túria per a posar rumb a Hamburg (Alemanya) i començar així el programa europeu únic de reproducció i conservació de morses que l'aquari ha impulsat en col·laboració amb altres dues institucions zoològiques com el Tierparck Hagenbeck d'Hamburg i el Pairi Daiza a Bèlgica.

Però les tres morses no estan soles ja que tant en el viatge com en l'estada a Hamburg, i la posterior mobilitat que faran a Bèlgica, les estan acompanyant els seus dos cuidadors de l'Oceanogràfic, Diana Ferrero i José Luís Ropero. Ells han sigut una part important perquè les «morsis», com les anomenen afectuosament, s'adapten ràpidament sense cap problema i continuen amb els mateixos comportaments, seguiments veterinaris, programes d'enriquiment, joguets i alimentació que tenien a València. Totes estes actuacions perseguixen la mateixa finalitat, preservar el seu benestar.

A més, tant l'equip, com les pròpies instal·lacions de Hagenbeck, han fet que la transició haja sigut ideal i, per descomptat, la resta del grup de morses amb les quals, restant la lògica desconfiança inicial, han format un grup social homogeni i ben afí.

A principis del mes de febrer van ser presentades oficialment als mitjans de comunicació i les seues informacions en premsa, ràdio i televisió van tindre un ressò considerable, de manera que ja són molt conegudes i, el més importants, ja comencen a participar en les xarrades educatives que s'impartixen als visitants.

Així, igual que quan van abandonar les instal·lacions de l'Oceanogràfic, les «morses valencianes», que es com les anomenen a Hamburg, també tindran el seu comiat, i tant a elles com als seus cuidadors se'ls trobarà a faltar.

Viatge a Bèlgica

Els plans s'estan complint a poc a poc i està previst que les morses emprenguen, en el mes de març, el viatge cap a les instal·lacions de Pairi Daiza, un zoo i jardí botànic radicat en la població de Brugelette de Bèlgica, que s'alça en el lloc i restes de l'antiga abadia cistercenca de Cambrón.

Este zoo té més de 55 hectàrees de superfície i milers d'animals dels diferents hàbitats del planeta, i la seua gestió està avalada per l'Associació Europea de Zoològics i Aquaris (EAZA, per les seues sigles en anglés). En este gran lloc és on les morses s'integraran en la fase final del programa de reproducció en convivència amb més exemplars de la seua espècie i de diferent sexe.

Disseny especial

El disseny de l'àrea on estaran en Pairi Daiza s'ha fet amb la col·laboració i supervisió dels experts de l'Oceanogràfic, que s'han assegurat que Tanya, Ninotchka i Petruska troben allí una llar òptima, fins i tot en unes instal·lacions més modernes i de major espai que a València.

La concepció del seu nou hàbitat s'ha desenvolupat a partir d'un projecte en el qual ha participat un equip internacional multidisciplinari que ha garantit tant l'alta qualitat dels seus acabats i naturalització, com el compliment dels més exigents estàndards que establixen els grups especialitzats de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA); l'Associació Europea de Mamífers Aquàtics (EAAM); l'Associació de Zoos i Aquaris (AZA) i l'Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA).