Diuen que l'etapa universitària és la millor de la vida per tot el que això comporta: en alguns casos, suposa eixir del poble o la ciutat de residència habitual per a compartir pis amb dues o tres persones que mai abans havíem vist; conéixer gent nova i totalment diferent amb la qual poder acabar forjant una amistat duradora; aprendre altres maneres d'entendre la vida; compartir experiències i vivències que difícilment es repetiran en algun moment i, possiblement la més important de totes, estudiar allò que més agrada, o que almenys crida l'atenció des de ben xicotets.

Així, visitar la universitat per a conéixer una poc més sobre la carrera somniada és el que han fet més de 30.000 alumnes de Secundària, Batxillerat i FP de tota la Comunitat Valenciana durant les últimes setmanes, gràcies als diferents programes de jornades de portes obertes de les universitats. D'esta xifra, 3.161 han acudit a la Universitat Jaume I de Castelló; 15.187 s'han inscrit a les jornades de la Universitat Politècnica de València i 16.299 estudiants són els que han acudit a la Universitat de València (UV) gràcies al programa «Conèixer» que el Servei d'Informació i Dinamització (Sedi) va desenvolupar la setmana passada als campus de Burjassot, Tarongers i Blasco Ibáñez. Este programa es caracteritza perquè són els mateixos estudiants de les carreres els que ensenyen a alumnes més joves que volen accedir, una espècie de tutoria entre iguals.

En este últim, un grup de guies esperava als estudiants que arribaven a la Facultat de Medicina i Odontologia. Un dels encarregats de rebre'ls és Carlos Sánchez, en tercer de Medicina, i qui explica que el Programa «Conèixer» «té l'objectiu de mostrar als futurs universitaris l'oferta formativa i de serveis de la Universitat». «Després de la xarrada informativa de rigor, cada guia agafa a un grup d'estudiants per a ensenyar-li les instal·lacions del lloc que pot ser la seua casa durant els pròxims anys», afegix. «Els ensenyem, entre altres, el laboratori de Fisiologia i de Bioquímica i la sala de dissecció, que és el que més els crida l'atenció», apunta.

Una de les primeres estudiants que arriba a les escales de la Facultat de Medicina és Sol Julià, de 2n de Batxillerat de l'IES Pare Vitòria d'Alcoi, que vol estudiar Infermeria «perquè m'agrada estar en contacte amb el pacient i ajudar a les persones». A més, l'estudiant manifesta que existix un altre motiu que li mou a voler dedicar-se a això tota la seua vida: «vaig estar malalta quan tenia onze anys i les infermeres em van tractar tan bé i amb un afecte tan especial, que va ser en eixe moment quan em vaig adonar de què volia estudiar».

El contacte amb les persones és el que també ha impulsat a Nuria Alonso a decantar-se per ser infermera: «m'agrada salvar i ajudar a les persones». No obstant això, l'estudiant afegix que la seua família també ha influït en la seua decisió, «perquè la meua cosina estudia este grau universitari». Encara que Núria encara tardarà uns anys a la universitat perquè té previst estudiar una FP, «vinc amb moltes ganes i il·lusió a estes jornades».

Experiències que marquen

Una experiència personal molt semblant a la de Sol és la que ha fet que una estudiant de 2n de Batxillerat del Colegio Mayor de la Asunción de Nuestra Señora de València, Marta García, s'haja decantat per Medicina, i més concretament per l'especialitat d'anestesista. «Quan era més xicoteta em van operar de diverses hèrnies i em vaig fixar en l'anestesista que hi havia en quiròfan, la vaig veure treballar i em va agradar tant que vaig dir 'de major vull ser anestesista'», diu.

Al seu costat està la seua companya de classe Almudena Luque. Ella, igual que Marta, també té previst estudiar Medicina «per a donar a les persones l'oportunitat de lluitar per a tindre una segona vida». És conscient que la nota de tall és molt alta (13,018 sobre 14 en 2019), i per això assenyala que de cara als exàmens que marcaran el seu futur professional, «la clau està a portar-ho tot al dia, realitzar esquemes mentals amb les idees principals de cada tema, però també exercicis de relaxació mental perquè la veritat és que estic molt estressada». No obstant això, tal és la passió d'Almudena per la Medicina que està disposada a anar-se'n fins a Còrdova per a poder estudiar-la, si cal.

A qui tampoc li importaria viatjar a una altra ciutat per a estudiar la carrera que vol és a l'estudiant de 2n de Batxillerat en l'IES Ausiàs March de Gandia, Vicent Cabrera. En el seu cas no contempla canviar d'autonomia però sí de província, «em plantege estudiar Medicina a Castelló perquè a València la cosa està complicada», explica entre riures. L'alumne manifesta que en els últims cursos ha canviat bastant d'opció, «però supose que el fet de tindre dues germanes que estudien Medicina i Infermeria m'ha portat a triar esta carrera», assenyala.

D'altra banda, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV també va ser un dels escenaris que va acollir les sessions informatives del Programa «Conèixer» organitzades pel Sedi. Allí, un grup d'estudiants espera fora del Saló de Graus per a assistir a la xarrada i entre ells està l'estudiant de 2n de Batxillerat en el Col·legi La Encarnación de Sueca, Mar Senseloni, qui vol entrar en Filologia Clàssica, «perquè m'encanten les llengües 'mortes' i la cultura antiga».

Encara que la nota que s'exigix per a entrar a cursar esta carrera no és molt alta (8,316 en juny de 2019), Mar espera poder accedir. «Tinc por però no estic gens estressada, estic fent coses tots els dies i tracte de no atabalar-me perquè si no, malament», explica entre riures.

La jove sap que la carrera que vol cursar no és de les més sol·licitades, «però no m'importa, estime la branca humanística i sent autèntica passió per eixes llengües», explica.

Passió per la llengua

La passió per la llengua és el que també unix a Eric Pérez, Mónica Fernández i Nuria Tercero per a estudiar Filologia. Eric i Mónica vénen junts desde l'IES Miralcamp de Vila-real, on estudien 1r de Batxillerat, i encara que tenen clar que volen estudiar Filologia, no saben si decantar-se per Estudis Hispànics o Estudis Anglesos.

Mónica explica que la seua meta és ser professora «perquè m'encanta ensenyar i perquè m'agraden molt els idiomes». Un argument que compartix el seu company, qui afegix que una de les coses que més ha pesat en la seua decisió es el fet de «que és molt important conéixer la nostra llengua i saber desenvolupar-nos amb soltesa amb l'anglés».

Encara que els estudiants de Vila-real encara tardaran un any a trepitjar el campus de Blasco Ibáñez, «esperem trobar-nos amb gent simpàtica, agradable i que compartisca els nostres mateixos gustos, inquietuds i interessos per l'àmbit lingüístic».

Això mateix és el que espera trobar l'estudiant de 2n de Batxillerat en l'IES Joan Llopis Marí de Cullera, Nuria Tercero, l'any que ve quan comence els estudis de Filologia Catalana. «Vull que la gent que coincidisca amb mi compartisca l'amor per la nostra llengua i per la història de València». En el seu cas, Nuria vol estudiar Filologia Catalana perquè vol ser pofessora per a ensenyar i fomentar el valencià: «vull defensar la nostra llengua, impulsar-la i difondre-la perquè ha estat reprimida durant moltíssims anys». A més, està «molt emocionada de poder participar en estes jornades perquè em permeten conéixer la universitat des de dins», diu.

Precisament este aspecte és el que destaca l'orientadora de l'IES Joan Llopis que acompanya a l'alumna, Teresa Gallego. «Nosaltres, a l'institut, ja els parlem de l'oferta formativa que existix, i el fet de poder vindre a la universitat, veure les instal·lacions i que siguen els propis estudiants els encarregats d'executar esta tasca és l'element diferenciador».

Tasca fonamental

La labor dels guies del Programa «Conèixer» que al llarg de tota la setmana passada es van encarregar de donar la benvinguda als futurs universitaris és, segons explica la cap del Servei d'Informació i Dinamització de la UV, Ferranda Martí, fonamental, «perquè amb totes les activitats de 'Conèixer' donem suport al procés d'elecció d'estudis universitaris». A més, Martí assenyala que l'objectiu de les visites és «oferir als estudiants informació sobre l'oferta de graus que siga rigorosa i que els permeta fer una tria amb coneixement», ja que les visites als diferents campus de la universitat «són una activitat complementària al procés d'assessorament i orientació que duen a terme els departament d'orientació dels centres de Secundària», conclou.