Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació a les aules

Un pinzell i un llenç en blanc per a descobrir les emocions

El Ceip Cervantes d'Algemesí ajuda amb un projecte a millorar la vida dels xiquets amb discapacitat al Sàhara

Un pinzell i un llenç en blanc per a descobrir les emocions

Un llenç completament en blanc, diferents tipus de pinzells, una espàtula, un drap, una paleta, un got d'aigua per a poder llavar tots estos instruments i una gran quantitat de pintura són tots els elements que necessiten els 90 alumnes de 5é i 6é de Primària del CEIP Cervantes d'Algemesí per a poder dur a terme «Pintar emocions per al poble Sahrauí», el projecte en el qual estan immersos des de fa a penes un mes i que, entre altres, té com a objectiu principal que els escolars aprenguen a descobrir les seues emocions. Així ho explica una de les professores del centre educatiu que participa en este projecte, Mari Carme Tormos, qui afegix que «és tot un repte per a ells perquè si als adults ens costa identificar i expressar el que sentim, imagina't a uns xiquets que tenen entre 11 i 12 anys». «Eixe ha sigut el motiu que ens ha fet posar-lo en marxa», apunta.

A més, cal mecionar que el projecte, que s'allargarà fins el pròxim mes de maig, i en el qual els 90 escolars realitzaran en torn d'uns 60 quadres que s'exposaran a l'Ajuntament d'Algemesí entre el 4 i el 10 de maig, també té una vessant pedagògica i solidària. Per una banda, els fons que es recapten es destinaran a l'Associació d'Ajuda a Persones Sahrauís amb Discapacitat i, per l'altra, el fet de col·laborar amb una ONG, els permetrà adquirir un altre prisma en el model d'aprenentatge-servei ja que milloraran la vida dels xiquets amb discapacitat al Sàhara.

Però per a poder arribar fins a eixa meta tan emocionant i il·lusionant, explica Tormos, l'alumnat ja està realitzant una sèrie d'activitats i tallers per a poder desenvolupar este treball de manera òptima.

Una de les dinàmiques que estan fent per a conéixer les emocions es basa en utilitzar targetes. «Els dividim per grups i a cadascun li donem una emoció, per exemple l'alegria, i a través de mímica, escenifiquen eixa emoció davant dels seus companys perquè intenten identificar-la».

La professora de Primària del CEIP Cervantes d'Algemesí explica que la música també està tenint un lloc molt important dins de tot este projecte, ja que «una altra de les activitats que vam realitzar va consistir a posar-los música i que es comportaren de la manera que els suggeria», diu. Amb estes dinàmiques, «treballem la interrelació entre ells», apunta.

Encara que el projecte només té tres setmanes de vida, els resultats que observen Tormos i els altres docents que participen són molt bons. «Estem ajudant-los al fet que coneguen i senten les seues emocions i, al mateix temps, que no tinguen por d'expressar-les, perquè els meus companys i jo ens hem adonat que els costa molt», explica.Impulsar la creativitat

La professora, a més, explica que potenciar la creativitat és altre dels objectius que perseguix «Pintar emocions per al poble sahrauí». El fet de treballar les emocions porta parell el desenvolupament de la creativitat, «perquè en el nostre cas pintarem quadres però no els imposarem cap temàtica, faran el que els abellisca», descriu.

En esta mateixa línia es va mostrar el pintor algemesinenc Jordi Machí, que no ha dubtat ni un minut a formar part d'esta aventura. Durant la xarrada que va impartir entre l'alumnat el passat dia 17 de febrer, més enllà de donar-los les nocions bàsiques perquè puguen pintar els quadres, «els vaig contar l'evolució i la importància de l'art i el que esta disciplina significa per a mi», explica. «La pintura és tot un repte, ho és fins i tot per a mi que ja tinc experiència, però els vaig intentar transmetre molta tranquilitat i que el més important de tot és que han de perdre la por de crear i que han de passar-s'ho bé i divertir-se», afirma. Machí es mostra optimista, perquè creu que els alumnes «sabran desembolicar-se molt bé en tot este projecte, potser a algun li costa més que a un altre, però crec que ho superaran amb èxit».

Amb tot, el CEIP Cervantes d'Algemesí aposta per l'art com el primer desafiament perquè els xiquets i xiquetes puga expressar les seues emocions i, a més, vol aconseguir que l'ensenyament siga un vincle entre les emocions i una consciència crítica. A través de la pintura, aconseguiran trobar els seus propis reptes, desenvolupar-los i, d'esta manera, canalitzar els seus estats d'ànim i sentiments.

Compartir el artículo

stats