Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Paz Pastor: "És molt important trobar un referent que t'espente a perseguir el que vols fer"

Paz Pastor: "És molt important trobar un referent que t'espente a perseguir el que vols fer"

Paz Pastor: "És molt important trobar un referent que t'espente a perseguir el que vols fer"

Paz Pastor, (Madrid, 1968) és enginyera aeronàutica i treballa en Airbus des de fa 16 anys. Gràcies al projecte «Girls4STEM» ha visitat recentment l'IES Barri del Carme de València, al costat de la seua companya Bibiana Masía, per a fer una xarrada entre l'estudiantat de Secundària i Batxillerat sobre la importància de trencar els estereotips que pesen sobre el sector en el qual treballa, on, tot i així, en el seu departament, «només un 10 % som dones», lamenta.

Quins punts destaca de la xarrada que va impartir?

Al que venim és a informar sobre què és l'enginyeria des del nostre punt de vista; a trencar estereotips -que hi ha molts entre homes i dones- i explicar la nostra passió pel nostre treball per a intentar motivar que l'alumnat, especialment les xiques, trien carreres tècniques. Hem fet una xarrada per a trencar estereotips de tota mena, no sols de gènere, que també existixen. També venim com a referents, perquè hem vist que un dels principals problemes és que no hi ha cap referent femení i tots nosaltres necessitem, en certa manera, un referent en el qual guiar-nos. Per això venim, com a exemple de persones normals que ens dediquem a una cosa específica, boníssima, per al bé social. També els expliquem la manera de treballar en Airbus i el funcionament dels avions. No obstant això, a tots els dic que busquen en el seu interior què volen fer amb la seua vida, és igual el que siga. Però és molt important que no es deixen portar ni pels esdeveniments, ni per la família, ni pels amics. Tots tenim alguna cosa a l'interior, un talent i unes possibilitats i unes capacitats a desenvolupar. És molt important trobar un referent vocacional que t'espente a voler perseguir el que vols fer.

Què li porta a participar en projectes com «Girls4STEM»?

Porte implicada en este projecte fa uns cinc anys però la veritat és que l'origen de per què vaig començar a col·laborar, no està clar. Crec que és una reflexió interna. M'encanta el meu treball, tècnicament he aconseguit un estatus molt elevat en la meua empresa, estic molt contenta, però m'he adonat que a vegades m'ha costat fer un pas avant per a prendre més direcció. D'altra banda, m'he adonat que he esperat massa al fet que algú es fixara en el bona que sóc tècnicament parlant. Moltes vegades, ens imposem barreres, i com no ens donem visibilitat, no et poden triar perquè no saben que existixes. Vull revertir esta situació tant fóra com dins de la meua empresa. No és que les dones puguem amb tot, és que no cal triar entre la família i el treball perquè els pares no trien entre la família i el treball, fan les dues coses. Per tota esta mescla de pensaments, entre altres, em vaig animar a participar en este projecte a nivell més baix (amb alumnes de col·legis i instituts) i a nivell universitari.

Li compensa dedicar part del seu temps fent estes xarrades?

Tot és voluntari. Em consumix un temps personal que -ajudada de moltes persones, perquè açò no ho faig jo sola, hi ha un equip de voluntaris-, permet compaginar. Però també és veritat que al tractar-se d'una cosa voluntària, tenim poc temps i fem el que podem. Però sí que em compensa perquè fins i tot, professionalment, com m'he adonat que jo mateixa he tingut pensaments equivocats i no he sabut manejar-los bé en el moment que ha tocat, m'està servint per a moltes coses. Personalment, em trobe fenomenal i super motivada. És molt gratificant perquè veig que l'alumnat queda encantat. Tant de bo que, a més, alguna de les alumnes trie una carrera tècnica. Només per això, ja paga la pena.

Creu que han de potenciar-se més estes iniciatives?

Jo crec que sí. Hi ha moltes iniciatives molt fàcils que es podrien implementar com per exemple, veure quants instituts tenen nom de dona, i una vegada es complisca, veure si la dona és científica, tècnica... El referent està en molts llocs, no és només que nosaltres vinguem a explicar la nostra experiència, sinó que hi ha una labor social que fer en tots els estaments i per tots els llocs començant pels llibres de text, que apareguem, ja siguem escriptores, escultores, periodistes, enginyeres... També pot canviar-se el nom dels carrers. En lloc de molts militars, que em sembla fantàstic i és una professió molt digna i molt bona, no dic que no, però obrim el ventall a unes altres professions i sobretot, a dones referents.

Va tindre algun referent a l'hora d'estudiar Enginyeria?

Un referent femení no perquè no existix. El que ocorre en moltes ocasions és que quan les persones trien uns estudis, ho fan perquè descarta. Jo vaig tindre clar que volia estudiar Enginyeria, que volia estudiar una carrera que permetera el meu desenvolupament professional. I com tenia capacitat i ganes, vaig dir, «vaig a intentar-ho».

Però vosté pot ser-ho per a les xiques que assistixen a les seues xarrades...

Sí, dóna un poc de pànic i un poc de por perquè és una responsabilitat molt important (riu). Però sé que puc ser-ho. Encara que em fa por, és necessari.

Quina és la labor que exercix en Airbus?

Sóc autoritat tècnica de càlcul d'estructures i al que em dedique, bàsicament, és a la certificació de les estructures que fem en Airbus a Espanya. Treballe en la part comercial de l'empresa i fem la part posterior de tots els avions. La dissenyem, la calculem, la fabriquem, les muntem i les enviem a Toulouse (França), que és la seu central on es munta l'avió complet. El que faig és mirar el que ens demana l'autoritat aeronàutica per a respectar les seues regles per a veure si les nostres estructures les complixen.

Para continuar leyendo, suscríbete al acceso de contenidos web

¿Ya eres suscriptor? Inicia sesión aquí

Y para los que quieren más, nuestras otras opciones de suscripción

Compartir el artículo

stats