El passat mes de gener, el Consell Valencià de Cultura (CVC) va convocar el XIV Concurs Escolar Literari i de Dibuix, enguany, sobre la desertificació i el despoblament rural. D'esta manera, els estudiants d'ESO, Formació Professional o Batxillerat dels centres públics, concertats i privats de la Comunitat Valenciana estan convidats a participar-hi.

El termini perquè els centres facen arribar tots el treballs finalitza el 6 d'abril, i han de fer-ho a la seu del CVC del Palau de Forcalló, al carrer Museu, 3, de València. El Consell Valencià de Cultura recorda als escolars i als centres educatius que els textos i els dibuixos han de ser inèdits i han de tractar la desertificació i el despoblament rural des d'una òptica personal.

Es premiaran amb 500, 400 i 300 euros, respectivament, els treballs guanyadors en primer, segon i tercer lloc. També es premiaran els centres docents que hagen aconseguit el major nombre de seleccionats. Les bases del concurs es poden consultar al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) des del passat 13 de gener i també al lloc web del CVC, (cvc.gva.es).

El veredicte del concurs es farà públic en el transcurs d'un acte obert el pròxim 8 de maig de 2020, a la seu del Consell, que sol ser el més multitudinari i alegre, com és normal, de tots els que organitza la institució durant l'any.

Una prova de prestigi

«No és descobrir res si diguem que este concurs anual s'ha convertit en una prova de prestigi reconegut. Hi ha molts concursos per a escolars, alguns amb més dotació econòmica, però el del Consell Valencià de Cultura és diferent dels altres. Va més enllà del que són els concursos tradicionals, en els quals els escolars mostren el talent individual en temes d'elecció lliure i se senten còmodes tractant qüestions que els preocupen individualment», apunten des de la institució.

A més, el concurs del Consell planteja una dificultat afegida: com circumscriure la mirada personal cap a un problema que s'ha convertit en un repte col·lectiu, que necessita reflexió i acció social, i que té múltiples vessants, com els tenen tots els problemes de societat, que són complexos i que desborden els marcs mentals habituals de la vida personal.

És la manera amb què el Consell Valencià de Cultura pretén implicar els escolars en els assumptes públics, demanant-los que siguen actius a l'hora d'afrontar-los i d'exigir acció i responsabilitats. La institució està convençuda que l'expressió artística és una força de comunicació més gran del que sovint es pensa, que no és mai innòcua, i més si interpel·la a grans col·lectius.

Implicació dels professors

Per això el CVC ha demanat sempre la implicació en el concurs dels professors dels centres escolars, perquè considera que són els més indicats per a fer arribar als alumnes interessats totes les implicacions de l'assumpte que la institució tria per a cada edició.

I este punt de vista ha funcionat «molt bé», detallen, perquè en els últims anys, la participació d'escolars i centres docents ha augmentat fins arribar al màxim en el 2019, en què s'hi van presentar 2.684 dibuixos i 1.082 treballs literaris, de 140 centres escolars.

El Consell Valencià de Cultura, com a màxima institució assessora en matèria cultural, ha abordat des del principi problemes que toquen de ple la sensibilitat social i mediambiental. Això ho ha plasmat en freqüents treballs i informes que es fan ressò de la gravetat d'estos problemes i apunten solucions. Ho ha fet amb la desertització i amb el despoblament rural amb especial intensitat en estos últims mesos: el passat mes de maig va organitzar un seminari sobre la despoblació del medi rural, va elaborar una Declaració sobre el despoblament al medi rural, i va aprovar l'informe Hacia una estrategia marco de protección del territorio, sobre la desertificació. Ara, prepara un informe amb l'assessorament de diversos tècnics.