Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Esport inclusiu entre iguals

Un projecte d'innovació educativa ajuda als estudiants a motivar-se i promoure hàbits de vida saludable

Esport inclusiu entre iguals

Promoure hàbits de vida saludables i fomentar l'activitat física entre els 40 usuaris amb Síndrome de Down del Centre Ocupacional Koynos de Godella han sigut dos dels principals objectius del projecte d'innovació educativa que els 36 alumnes de 4t d'ESO de l'Edelweiss School de València han dut a terme durant més d'un trimestre. Així ho explica la coordinadora d'Innovació del centre privat situat en el barri de Campo-Olivar de Godella, Elena Mas, qui afegix que amb esta iniciativa «també preteníem que els xiquets tingueren una visió diferent de l'esport, no sols la competitiva, també la vessant lúdica».

Encara que el centre educatiu de Godella ja havia realitzat altres activitats amb el centre ocupacional amb anterioritat, Mas explica que és la primera vegada que realitzen un projecte d'este tipus amb ells, i la idea d'executar-lo, diu, «va sorgir l'any passat, quan els vam fer una visita i vam veure les necessitats que tenien».

Així, els estudiants de 4t d'ESO aprofitaven les hores lectives de l'assignatura d'Educació Física per a desplaçar-se, amb caràcter quinzenal, al centre ocupacional Koynos on han tingut l'oportunitat d'exercir, des de setembre, i fins fa unes setmanes, «d'autèntics entrenadors personals», assenyala la coordinadora Mas.

En este projecte d'aprenentatge-servei a cada estudiant de 4t d'ESO se li va assignar un usuari del centre ocupacional i, en conseqüència, cada alumne i alumna s'encarregava d'ensenyar-li, al llarg de les dues hores que durava cada sessió, tot tipus d'exercicis físics com per exemple circuits, proves, relleus i balls.

Una de les alumnes que ha participat en esta experiència, Ana Alejos, explica que el ball «ens ha encantat, cada vegada que sonava la música ens posàvem tots a ballar com a bojos». «La veritat és que ha sigut un projecte preciós i molt enriquidor per a totes i tots», puntualitza. Altra de les alumnes participants, Ana Semper, assenyala que el que més li ha sorprés «és veure com de feliços són els alumnes de Koynos que, generalment, tenen més dificultats que qualsevol de nosaltres per a l'esport i això ens ha donat una gran lliçó». «Hem de valorar més el que tenim i posar-ho al servei d'aquelles persones que més ho necessiten perquè no hi ha dubte que quan et dónes als altres, reps molt d'agraïment, i això és molt reconfortant», afegix.

Una resposta «magnífica»

Amb tot, la valoració que fan des de l'Edelweiss School és positiva. «Hem obtingut una magnífica resposta per part dels nostres alumnes, han deixat arrere les seues pors i les seues vergonyes i han establit molt bona relació amb els usuaris del centre ocupacional», explica la coordinadora d'Innovacio. «Però el més important és que, més enllà de practicar esport, han pogut conéixer i veure a gent molt diferent a ells i afavorir la inclusió», afegix.

Per la seua banda, la coordinadora de les activitats de voluntariat del centre educatiu de Godella, María Mas, manifesta que amb tot açò volen «formar bons professionals, però també bones persones, que siguen capaces de descobrir el talent i promoure la motivació, la il·lusió i l'esperança entre les persones amb les quals compartiran la seua vida professional però també la seua vida personal».

De cara als pròxims mesos, la coordinadora d'Innovació del col·legi, Elena Mas, explica que volen continuar col·laborant i aprenent de la mà del centre ocupacional Koynos ja que com bé explica, «malgrat que encara no ho hem activat, ens agradaria moltíssim fer algun projecte relacionat amb l'art perquè ells són molt bons en esta disciplina».

Compartir el artículo

stats