«Molt bon dia, benvingudes i benvinguts a esta marató escolar. Són les 10:00 hores i estem ací, a l'Auditori Germanies de Manises per compartir les pròximes dues hores de ràdio». Amb estes emocionants paraules donava el tret d'eixida «Sintonitza amb el planeta», la marató radiofònica escolar de caràcter mediambiental organitzada per l'IES Pere Boïl de Manises. Segons explica el coordinador d'esta iniciativa i professor del departament de Llengua, Javier Pons, «la marató és l'acció més important de 'Radioactiva 2.0', un projecte d'innovació educativa que té com a objectiu realitzar un magazín radiofònic en directe amb la participació de l'alumnat de tots els centres que s'han sumat, a més de veure com funciona la ràdio». En total, van compartir la jornada entorn dels 200 entre estudiants i docents, que parlaren «sobre allò que han estat treballant durant tres mesos, el medi ambient».

Pons explica que han escollit esta temàtica per diverses causes: «D'una banda, estem en un moment que tant el Govern central, com el Consell, han declarat l'emergència climàtica; d'altra, perquè és un tema que està en les agendes de tots els col·legis i instituts, i, finalment, perquè és una temàtica molt transversal quant a edats i interessos que ens unifica».

Així, l'IES Pere Boïl de Manises va exercir com a coordinador d'este esdeveniment ja que des de l'equip que conforma el taller de ràdio, Rebeca Valor, Fernando Moreillo i el mateix Pons, s'han encarregat d'organitzar la marató -que es va celebrar el dijous passat-, així com els continguts que es van tractar al llarg de dues hores. «Els vam donar total llibertat als centres quant al contingut a desenvolupar i nosaltres ens vam encarregar que no se solaparen entre ells», matisa Pons. A més, l'institut ha comptat amb la col·laboració de Radio Manises, que va posar els mitjans tècnics per a executar la marató.

Al llarg de dues hores, uns 50 alumnes de fins a huit centres educatius de les comarques de l'Horta, Camp de Túria i la Foia de Bunyol, van passar pels micròfons de l'emissora local al costat dels mestres de cerimònia, Julio Leal i Mónica Bello, per a explicar, a través d'entrevistes, reportatges, concursos, humor i «econotícies», les coses que han descobert sobre el medi ambient.

Els primers que pujaren a l'escenari de l'Auditori Germanies foren César Bermúdez, Rocío Corona, Ylenia Olivares i Eloy Lázaro, escolars de 3r de Primària del CEIP José García Planells de Manises, amb la secció «Nous temps i noves professions». Tots quatre expliquen que la tecnologia ha avançat molt «i per això hui dia es poden curar moltes malalties quan abans no era possible». Una altra de les coses que ha evolucionat amb el pas dels anys, afegixen, ha sigut la comunicació via satèl·lit, «la qual cosa ens permet conéixer, sense eixir de casa, altres mons i formes de vida».

No obstant això, els escolars apunten que tots estos avanços provoquen que el planeta Terra estiga cada vegada més contaminat pel fem que produïxen materials com el plàstic o la gasolina, «i tot això ens porta a plantejar-nos noves professions que es preocupen més pel medi ambient, com per exemple els educadors ambientals; professionals de la comunicació que ens informen de manera clara sobre com protegir el nostre planeta; biòlegs, químics i enginyers que inventen màquines menys contaminants», diuen.

Els estudiants de 4t d'ESO de l'IES Ramon Muntaner de Xirivella Andrea Rosalén, Ana María Lulia, Nerea Flores i Josep Roch són els segon grup que participa i expliquen algunes idees per a refredar el planeta entre les quals destaquen la geoenginyeria, «que consistix en la modificació a gran escala del clima terrestre per a combatre l'escalfament global», apunta una de les estudiants.

Simular una erupció volcànica introduint tones de diòxid de sofre per a evitar que part de l'energia del Sol arribe a la Terra és una altra de les solucions per a refredar el planeta, «encara que això tindria conseqüències negatives per a les persones», matisa una altra adolescent; i la creació d'un micropara-sol espacial «col·locant milions de fins discos de silici en l'espai que formarien una gegantesca ombrel·la planetària», conclou altre alumne.

En esta mateixa línia, però més realista i per a d'oferir consells per a cuidar el nostre planeta, es mostren Daniel Calatayud i Natalia Merlo, estudiants de 6é de Primària en el CEIP Enric Valor de Manises. Concretament, els escolars es fan ressò de la Unesco i de les deu accions que esta entitat recomana per a frenar el canvi climàtic. D'esta manera, i quasi a l'uníson, Daniel i Natalia enumeren les iniciatives, que són: conduir menys, menjar menys carn, comprar productes locals, reciclar, utilitzar la nostra pròpia bossa, dutxar-se en cinc minuts, vestir-nos seguint la moda ecològica, desendollar els electrodomèstics que no estiguem utilitzant, apagar les llums i emplenar i reutilitzar envasos.

«Patrulla» marina

Les entrevistes també van tindre el seu espai en la marató radiofònica organitzada per l'IES Pere Boïl de Manises gràcies a la particular patrulla marina formada pels estudiants de 4t d'ESO en l'IES Salvador Gadea d'Aldaia Francesc Moratilla, Ángela Ramírez, Yaiza García, Sharay Pérez, Esteban Vidal. Tots cinc es convertixen en diferents animals marins, com per exemple una tortuga i un llagostí i sotmeten al seu company Marcos Garcia a un qüestionari sobre els seus hàbitats.

«Saps quins riscos correm les tortugues marines?», li pregunta Ángela. «Sí, que les tortugues vos veieu afectades per les malalties i pel canvi de temperatura de les aigües», respon Marcos; «Per què creus que els llagostins estem en perill d'extinció?», pregunta Esteban, «perquè hi ha una quantitat de pesca desmesurada», contesta l'altre estudiant.Per a finalitzar esta secció, el presentador de la patrulla marina, l'alumne Francesc Moratilla, explica que si volem menjar animals marins, «el millor és triar-los de temporada, de proximitat i de cria i pesca respectuosa i sostenible». «I per a mantindre les mars netes i lliures de residus, cal emitir menys CO2 utilitzant més transport públic i reduïr els plàstics d'un sol ús», assenyala.

Una altra de les entrevistes de «Sintonitza amb el planeta» arriba de la mà de l'alumnes del cicle de Formació Professional d'Educació i Control Ambiental que s'impartix en el CIPFP Cheste, Dani, Carles i Paula.

Així, sota el nom «Pandemonium» i amb una música de fons al més pur estil «Cuarto Milenio», un fictici Donald Trump debat en clau humorística amb una educadora ambiental algunes qüestions molt importants sobre el medi ambient que ens concernixen a tots com per exemple el canvi climàtic, per què els Estats Units ha abandonat l'Acord de París, la protecció dels parcs naturals i les polítiques del president del Brasil, Jair Bolsonaro, envers l'Amazones.

Els riures dels assistents envaïxen l'Auditori Germanies de Manises i un aplaudiment massiu acomiada als integrants de «Pandemonium» de l'escenari. La tutora del tres estudiants en el CIPFP, Carmina Martínez,explica que el resultat «és boníssim perquè li han donat un toc diferent a la marató, molt humorístic, i tot el que s'ha vist en l'escenari ho han fet ells tres». «Els he vist molt motivats i il·lusionats amb la seua participació en el programa però també al llarg del procés d'elaboració», diu.

La docent explica que els estudiants havien de gravar un programa fictici en clau d'humor per a una assignatura, «i quan Javier em va comentar que estaven planejant fer la marató, li vaig ensenyar el que estaven fent els alumnes i em va dir que ho volia en este esdeveniment perquè podia donar-li un altre to».

A més, Martínez manifesta que els i les alumnes que decidixen estudiar este cicle formatiu «vénen molt motivats de casa i a classe gaudim moltíssim treballant amb ells, és un autèntic plaer fer qualsevol cosa». «Són uns autèntics entusiastes i estan molt compromesos amb tot», puntualitza la tutora.

Segona edició, en marxa

La valoració que fa el coordinador de la marató radiofònica escolar que va comptar amb la presència de la cap del Servei d'Innovació i Qualitat de la Conselleria d'Educació, Mercè Durà -i en la qual també van participar el CEIP El Garbí de l'Eliana, l'IES el Quint de Riba-roja i l'IES Pere Boïl de Manises-, Javier Pons, és altament positiva i ja estudien realitzar una segona marató.

«Els estudiants, quan eixien de l'auditori, ens deien que estaven molt contents i agraïts per haver pogut participar en este emocionant projecte i vulgues que no, això et reconforta», explica Pons, qui afegix que en un principi no es contemplava realitzar una segona edició «perquè és l'acció més important d'un projecte concret d'innovació educativa de l'IES Pere Boïl, reconegut per la conselleria, però donada la bona resposta i acolliment, és molt probable que repetim o, almenys ho intentarem», conclou.