Àlex Claverías i Alejandro Gil, dos joves estudiants de 4t d'ESO en el Col·legi Santa María de Vila-real, van començar en 2018 un projecte únic de ciència juvenil quan es van trobar amb ous de tauró gat ( Scyliorhinus canicula) i un pescador de Borriana els va explicar el que era i com podien extraure'ls de les femelles rebutjades en la pesca.

Així va començar la seua història de progrés, d'investigació i premis que va culminar el passat dilluns pel matí, amb la solta de les cries que ells mateixos han desenvolupat i estudiat, seguint el mètode de la Fundació Oceanogràfic que els ha permés traure conclusions molt interessants referides a la influència de la temperatura de la mar -canvi climàtic- en el desenvolupament embrionari i de creixement.

El projecte, en el qual també col·labora l'Associació Lamna, es diu «Recuperació d'ous de tauró procedents del rebuig pesquer», i ha llançat uns primers resultats que assenyalen que amb l'aigua més calenta, l'ou del tauró té un desenvolupament més ràpid però també un major risc de mortalitat i menys reproducció.

Així, i dirigits pel professor Sisco Marco, els estudiants de l'assignatura Cultura Científica de 4t d'ESO, van incubar els ous en dos aquaris diferents, un dels quals es va introduir en una vinoteca comuna perquè l'aigua es mantinguera a una temperatura constant de 17 °C, i l'altre es va quedar en l'exterior amb una temperatura mitjana de 22 °C.

Amb tot, el treball, després d'algunes correccions tècniques, va llançar la conclusió final que amb el calfament global, l'ou de tauró es desenvoluparà més ràpidament, tindrà un major risc de mortalitat i cada vegada hi haurà menys individus.

Els principals protagonistes d'esta aventura científica i de conservació van procedir el passat dilluns, amb l'ajuda de bussos de l'Oceanogràfic, a soltar les cries de tauró a la platja Torrenostra de Torreblanca, limitant amb el parc natural Cabanes-Torreblanca.

Premis

El projecte ha sigut premiat en l'Exporecerca Jove de Barcelona i s'anava a presentar en l'última setmana de març en la fira internacional «I-Fest2 2020» de Tunísia, la major d'Àfrica, però ha sigut suspés pel coronavirus.

D'esta manera, el Col·legi Santa María de Vila-real s'ha convertit en un referent nacional de la investigació estudiantil ja que atresora més de 15 premis d'esta categoria en diversos camps en els últims anys, obtinguts no sols a Espanya, sinó en diferents fires internacionals d'esta especialitat.

A més, el centre educatiu, que també col·labora amb altres organitzacions com l'Oceanogràfic i l'Associació Lamna, compta amb l'ajuda de l'Ajuntament de Vila-real, a més de l'empresa privada Personas i Tecnología d'Onda.

Transferència de coneixement

L'experiència dels estudiants de Vila-real arribarà a Madrid gràcies a la implicació d'Atlantis Aquarium i l'IES Gonzalo Chacón de Arroyomolinos, on es repetirà seguint el mateix mètode sota la direcció de l'investigador Pablo Garcia, i amb la col·laboració i assessorament directe i tècnic d'Atlantis Aquarium i els especialistes.

Així, la Fundació Oceanogràfic subministrarà els ous de tauró extrets de la pesca i seguirà una constant revisió mèdica del procés.