Posar en valor l'arrelament de les arrels, el tradicional, és el principal objectiu del projecte pioner que el Consorci València Interior (CVI) du a terme des de 2017. En què consistix? En desenvolupar un projecte de compostatge entre els centres educatius dels municipis de l'interior de la província de València pel qual els escolars donen una segona vida a les restes de menjar per a compostar-les, i que eixos residus puguen tornar a la terra convertits en adob.

Així, 12 centres escolars de fins a deu municipis de les comarques del Racó d'Ademús, els Serrans, el Camp de Túria, Requena-Utiel i la Foia de Bunyol s'han embarcat, des del passat mes de setembre, en la laboriosa però útil tasca de compostar els seus bioresidus per a generar un compost de qualitat i, al mateix temps, aprendre el cicle de la matèria orgànica i com s'aprofita al camp.

A més, les comunitats educatives d'estes escoles han rebut la corresponent formació a càrrec del CVI, on se'ls ha ensenyat quin tipus de residus depositar en els poals de matèria orgànica i com tractar eixes restes per a formar un compost d'alta qualitat. A això se li unix un seguiment i un suport periòdic, un acompanyament que es completa amb visites al compostador on es mesura la humitat, l'estat general, la temperatura, l'oxigenació així com la presència d'organismes vius. Cal apuntar que els contenidors del compostatge són a càrrec del CVI.

Els primers que van iniciar este pla a través d'un projecte pilot van ser l'IES Rincón d'Ademuz i el Col·legi Rural Agrupat (CRA) Rincón d'Ademuz, que van fer els seus primers passos al novembre de 2017. L'experiència va ser molt positiva ja que tant els escolars, com l'equip educatiu, com el personal que treballa en els menjadors de tots dos centres, es van implicar al màxim amb esta iniciativa.

Segons explica el professor encarregat del control del projecte de compostatge en l'IES, Francisco Robres, van decidir implicar-se en esta activitat perquè en tindre un menjador, es generaven molts residus i els va vindre molt bé per aprofitar-los. Assenyala que fa dos cursos, «el CVI ens va portar la compostadora de 800 litres de capacitat així com els primers cucs, ens van fer una xerrada sobre compostatge i ens van facilitar algunes unitats didàctiques sobre la temàtica». «En el curs 2018-19 vam posar en marxa un hort ecològic i enguany l'hem ampliat», afegix.

El també professor de Tecnologia descriu com s'organitzen en l'institut: «encara que col·laboren els 112 estudiants del centre, els que més participen són els que es queden en el menjador escolar ja que ells són els encarregats de portar els residus orgànics des del menjador a la compostadora». Per això, assenyala, «vam organitzar un calendari a principi de curs, de manera que una setmana s'encarrega l'alumnat de l'institut i una altra els del CRA».

Amb tot, la sensació és molt positiva, ja que com a manifesta el docent, «l'alumnat està molt implicats i hem aconseguit el que es pretén, que els aliments no isquen del centre». A més, diu, este projecte «ens ha servit per a posar en pràctica altres objectius i activitats entorn del projecte de compostatge com el càlcul de superfícies i volums i l'elaboració de plànols per a construir jardineres per a l'hort, entre altres».

Aprofitar l'aprenentatge

Reforçar els continguts que es tracten a classe és el que també els permet este projecte als escolars del CRA Entreviñas-Jaraguas de Venta del Moro. El professor dels nou estudiants que participen en esta tasca, Adrián Pérez, manifesta que és la primera vegada que participen en esta iniciativa i remarca que els és d'especial utilitat per a l'assignatura de Matemàtiques. «Aprofitem per a posar en pràctica els càlculs de les proporcions ja que de tota la matèria que aboquem al contenidor, el 50 % són restes de fruita i verdura a excepció de cítrics, i l'altre 50 % són fulles seques i cucs», explica.

Pérez assenyala que, més enllà de com de motivats i emocionats estan les i els alumnes amb esta tasca, i amb el xicotet hort escolar que tenen, les famílies dels escolars també participen en este projecte que, a més d'estar en contacte amb la naturalesa, «ens permet ensenyar a totes i tots que els aliments tenen una segona vida; a reciclar i a massificar els avantatges dels quals disposem».

Units pel medi ambient

La iniciativa del Consorci València Interior de realitzar compostatge els ha vingut com a anell al dit tant al CRA Alt Carraixet d'Olocau com al CEIP Montealegre de l'Eliana, ja que tots dos han seleccionat el medi ambient com a eix vertebrador del seu projecte de centre este curs.

Segons explica la professora Mila Gavarrell, de suport en Infantil en el CEIP Montealegre de l'Eliana, «el passat mes de novembre ens van plantejar la possibilitat de participar en este projecte i ens va interessar des del primer moment perquè ho estem treballant enguany en el nostre centre».

A tot el que estan aprenent sobre el compost i el cicle de la matèria orgànica, Gavarrell assenyala que este projecte és una experiència única per als més de 100 escolars que participen en la iniciativa, «ja que són ells els que s'encarreguen de recollir les restes, tirar-les en la màquina de compostatge que tenim i recollir-les per a utilitzar-les com a adob en l'hort». Els escolars, afegix, «estan super motivats perquè són ells els que realitzen la plantació i, a més, els permet eixir de l'aula i aprendre que eixes restes de menjar ja no són fem».

D'altra banda, la professora de Primària en el CRA Alt Carraixet d'Olocau, María Torres, afegix que el valor pedagògic que els està permetent aplicar sobre els estudiants és la importància de la cura del medi ambient. «El nostre alumnat està molt conscienciat amb este tema encara que el fet d'estar situats als peus de la Serra Calderona té molt a veure», diu. «Els intentem inculcar la importància de la naturalesa», puntualitza.

Torres descriu que per a dur a terme este projecte, van buscar l'ajuda del personal de la cuina del centre educatiu. Així, «ajuntem els residus que es generen allí, junt amb els que porten les famílies de la seua casa i, una vegada a la setmana, anem a la màquina de compostatge que tenim de 500 litres de capacitat».

De la mateixa mesura és l'aparell que té el CEIP Castillo del Real de Marines per a realitzar el compostatge. La directora del centre, Carmen Escrihuela, manifesta que l'acolliment d'este projecte ha sigut massiva per part de l'alumnat, «la idea és que passen tots, uns 200, però com ens han posat la màquina fa poc, de moment només han passat uns pocs grups».

La també docent explica que els i les alumnes estan molt il·lusionats i tenen ganes de començar a treballar, «ara estan en la fase d'experimentació i la veritat és que tenen ganes de veure el resultat, estan impacients». «Els estem ensenyant que han de ser pacients i que fins d'ací a uns mesos no obtindran la primera mostra d'adob per al nostre hort que vam començar l'any passat i que, per cert, hem hagut d'ampliar perquè se'ns ha quedat xicotet», afegix.

Els altres centres que participen en este projecte són el Col·legi El Prat i l'IES Camp de Túria (Llíria); el CEIP Vicente Blasco Ibáñez (Xest); el CEIP Maestro Victorio Montés (Venta del Moro); el CEIP Poeta Miguel Hernández (Calles); l'IES Alto Turia (Chelva) i la secció de l'IES La Serrania i el CRA El Sabinar (Alpuente).

Un projecte més ampli

El projecte de compostatge escolar i domèstic que el Consorci València Interior està portant als col·legis i les seues respectives comunitats educatives s'emmarca, al seu torn, en un més gran i molt més ambiciós: el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana als 61 municipis que conformen este consorci. Així, el CVI encara el reptes de 2020 amb la mirada en este pla i per a això és imprescindible comptar amb el treball coordinat de les sis mancomunitats de l'àrea de gestió: el Racó d'Ademús, l'Alt Túria, la Foia de Bunyol-Xiva, la mancomunitat Tierra del Vino, els Serrans i Camp de Túria.

Segons expliquen des del consorci, els reptes són enormes ja que el nou paquet legislatiu europeu d'economia circular trasllada a la Comunitat Valenciana una nova planificació que passa perquè al llarg de 2020, tots els ajuntaments hauran d'instaurar la recollida separada de bioresidus.

Per a això, els municipis han d'aprovar els Plans Locals de Residus en els quals hauran de justificar quantitativa i qualitativament el compliment dels objectius de reciclatge de recollides selectives, justificant-se per l'entitat responsable que els sistemes de recollida seleccionats seran capaces d'aconseguir els objectius de recuperació.

A més del compostatge domèstic i escolar, també es planteja una nova ruta de recollida separada per a grans generadors de bioresidus amb contenidors intel·ligents, un sistema d'informació web de les principals dades de gestió de residus de cada municipi i una xarxa informatitzada d'ecoparcs millorada el present any amb la renovació dels equips informàtics, així com descomptes per a la ciutadania per depositar correctament els residus en ecoparcs.