La Lliga Oficial de Colpbol 2020-21, inclosa dins dels XXXIX Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, compta amb un protocol bàsic que han de tindre en compte els centres i les persones que practiquen este esport, que consistix en colpejar el baló amb les mans, els braços o el tronc superior del cos, però només una vegada per jugada
Entre altres coses, l’associació inclou a les instruccions que sempre s’ha de practicar l’esport en camps a l’aire lliure —ja que en llocs tancats i sense mascareta la propagació del virus és major—, es recomana que els participants es prenguen la temperatura prèviament i, igual que es fa en altres àmbits i en molts centres educatius, s’han de procurar entrades i eixides escolonades.
Tanmateix, altra mesura a tindre en compte és que la mascareta només es pot deixar d’utilitzar durant el partit (abans i després s’ha d’usar la protecció, igual que en el cas que hi haja descansos i a la banqueta) i la distància interpersonal hauria de ser d’uns dos metres.
Com a mesures més específiques, cal desinfectar el material esportiu (com el baló), així com les mans i el calcer; i no emprar els vestidors (sí els serveis). També s’el·liminen les salutacions entre els participants i cadascú portarà una borsa personal amb la seua aigua.
L’Associació Esportiva Colpbol ha sigut una de les entitats guardonades als II Premis a l’esport inclusiu, que reconeixen el paper de l’activitat física per a conseguir una societat millor, gràcies a l’esforç d’entitats, institucions i professionals de tota Espanya.
Els guardons, organitzats per l’Associació Promis (Professionals del Món per la Integració Social) —dins del projecte «Passa la Bola», en col·laboració amb l’Ajuntament de València, la Fundació Esportiva Municipal i la Conselleria d’Inclusió—, compten amb diferents categories i es van entregar el dissabte passat, a l’edifici Veles e Vents de València. El colpbol va rebre el 1r premi de la categoria Esport emergent, a la qual s’havien presentat iniciatives de toda Espanya, com explica Juan Bendicho, mestre d’Educació Física i inventor de l’esport.
Per a Bendicho, el premi «dóna visibilitat i reconeix iniciatives que treballen desde l’àmbit de l’esport i la inclusió social, el que és pedra angular del colpbol que és mixte, igualitari molt obert i inclusiu des dels seus inicis, i en el qual tothom té cabuda». «El premi suposa una satisfacció i un reconeixement més al nostre esport —junt amb els que ja vam rebre del ministeri y de la Fundación Trinidad Alfonso— però en este cas també és especial perquè ve donat pels professionals de l’àmbit de la inclusió social, que treballen cada dia i reconeixen la nostra contribució des de l’esport».
A l’acte, entre altres autoritats, van assistir la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; el director general d’Esports, Josep Miquel Moya; la secretaria autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; Pilar Bernabé, regidora d’Esports de l’Ajuntament de València; i el diputat provincial Andrés Campos.
«És un premi molt especial perquè reconeix el que el colpbol porta a l’ADN», apunta el seu inventor. A més, este guardó arriba en un moment complicat doncs, degut a la covid-19, el confinament i la suspensió de classes presencials, la pràctica del colpbol així com les competicions van quedar interrompudes el passat curs.
Ara, des de l’associació es treballa per a tornar a posar en marxa la pràctica esportiva que, com tot, ha degut reinventar-se i adaptar-se a la pandèmia i els nous temps. Com detalla Bendicho, la situació excepcional «obliga a buscar alternatives i a readaptar totes les activitats, tallers, competicions i tornejos perquè el projecte continue en marxa i els centres i l’alumnat seguisquen implicats».
Així, fins a Nadal, la Lliga de Colpbol (adscrita als Jocs Esportius de la C. Valenciana) serà interna, dins de cada entitat o centre que vulga participar i només podran jugar entre ells els escolars dels «grups bambolla» (de la mateixa classe), el que evita els desplaçaments i limita els contactes.
Paral·lelament, l’associació ha preparat recursos didàctics nous per a treballar a l’aula de forma complementària. Es tracta d’una «agenda del colpbol», on alumnat i professorat poden descobrir la reglamentació, o el vocabulari i els valors d’este esport; a més d’un cartell que els escolars han de «reinventar». També està en marxa l’extraescolar Escola de Colpbol que, com la lliga, té l’inscripció oberta.
De moment, els tallers «+colpbol» s’han ajornat al febrer i l’associació també està pendent de què passarà amb Expojove, on acostumen a participar. Al desembre, depenent de l’evolució de la pandèmia, decidiran com continuarà la temporada. En juny de 2021 esperen poder dur a terme la 4a edició del campionat d’Espanya, previst per a finals de 2019-20 posposat després per al pròxim novembre, plan B que no es farà finalment.