Educació de la Generalitat ha obert les inscripcions de les jornades a València de la primera escola de tardor Carme Miquel, que se celebrarà a València el pròxim novembre. Les persones interessades a assistir poden fer la inscripció a través del portal web dels Cefire i també en: http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=9038554.

Serà el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) qui acollirà l’última de les trobades de l’Escola de Tardor Carme Miquel 2020 els pròxims 13 i 14 de novembre. La formació començarà amb un diàleg de luxe. En ell participarà Francesc Orella, l’actor que dóna vida al professor de Filosofia protagonista de la popular sèrie de televisió Merlí, una producció que ha aconseguit canviar la mirada cap a l’ensenyament de les generacions més joves i valorar el paper de la Filosofia. Amb ell estarà Nemrod Carrasco, assessor filosòfic de la mateixa sèrie i professor de la Universitat de Barcelona.

Tot seguit, amb la fórmula de l’aula debat, el professorat de l’especialitat endinsarà als presents a la temàtica «Filosofia i transformació a les aules», moderada pel docent de la matèria i escriptor Enric Senabre. La formació clourà el 14 novembre, amb la mateixa estructura de tallers pràctics simultanis de les trobades que es van celebrar anteriorment a Castelló i Elx. En esta ocasió, els temes que protagonitzaran l’encontre seran el lideratge per transformar, la tolerància a les aules, el teatre per a la inclusió i la pedagogia Freinet.

La inscripció en l’Escola de Tardor Carme Miquel de València estarà oberta fins que s’esgoten les 100 places que s’oferixen. A més, totes les ponències i debats es retransmetran en directe per internet al canal GVA (http://canal.gva.es/) i els tallers seran enregistrats.

Tota esta formació estarà acompanyada per l’exposició sobre el 45 aniversari de les Escoles d’Estiu del País Valencià, que organitzen els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) des de 1976. L’any 1975 es va haver d’ajornar a la tardor perquè no va arribar a temps el vistiplau de la Delegació de Govern de la dictadura. L’exposició Repensar l’escola. Les Escoles d’Estiu al País Valencià quedarà allotjada al Centre del Carme de Cultura Contemporània i es podrà visitar a partir del mateix 13 de novembre a les 19.30 hores.

Dividida en deu seccions, la mostra valora el treball realitzat pels Moviments de Renovació Pedagògica i la seua intenció educativa, renovadora i reivindicadora de la incidència política i social de l’aprenentatge. L’exposició pren com a referència l’Escola d’Estiu de les Comarques Centrals Gonçal Anaya, per ser la primera de totes les convocatòries i per ser, a més, des d’on es treballava activament amb els altres col·lectius docents renovadors d’arreu del territori.

El contingut de la mostra es presenta a partir de documents, publicacions, objectes, fonts orals, fotografies, vinyetes, una línia del temps, un espai d’aula debat i un mapa amb els continguts que vertebraren l’Escola d’Estiu de les Comarques Centrals Gonçal Anaya. L’exposició reflectix l’ideari renovador del col·lectiu docent i recull un bon grapat de testimonis de les escoles d’estiu que suposaran una emotiva vista enrere —i de futur— d’estes experiències: antics, actuals i futurs mestres d’Infantil, Primària i Secundària, membres dels MRP i dels moviments sindicals i polítics al voltant de les Escoles d’Estiu.