Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El primer pas a la "vida real" del laboratori

"És una simbiosi amb l’alumna i el grup d’investigació: ella ajuda amb treball i rep formació"

Els estudiants en pràctiques manipulen mostres al laboratori d’Incliva.

«Açò és la vida real». Sergio Bondía és alumne del CIPFP Mislata, un centre de Formació Professional on estudia el segon i últim any de Tècnic de Laboratori Clínic i Biomèdic. Per això, com ell mateix assenyala, estar a un laboratori on el treball, les preses, els resultats i les errades són reals i no part d’un exercici a una aula és fonamental, un primer pas dins de la vida investigadora. «A classe no et trobes amb tantes mostres, amb tantes possibilitats de fer coses, és tot més general», expresa.

Al seu costat, Francisco Dasí exercix d’investigador i tutor. «Ens ajuda molt i creiem que és important per a ell que estiga ací perquè pot aprendre molt i agafar experiència», diu el coordinador del Grup d’Investigació i Divulgació a Malalties Estranyes Respiratòries de l’Institut Incliva on s’estudien infeccions com l’alfa I antitripsina o la discinèsia respiratòria. «Ens pareix molt encertada la iniciativa perquè el pas del pla teòric al pràctic és necessari», afegix.

En total són 38 els estudiants d’FP Dual els que van ser seleccionats pel programa d’investigació sanitària SANEC de la Fundación Bankia que fan les seues pràctiques a laboratoris com l’Institut d’Investigació La Fe de València, el Centre d’Investigació Príncipe Felipe o Fisabio per a impulsar l’FP cap a la investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana. Tal com indiquen des de l’organització, té com a objectiu «visibilitzar la importància de la figura del tècnic superior d’FP com figura clau als equips laborals».

El mateix tàndem que Francisco Dasí i Sergio Bondía el formen Carmina Montoliu i Clara Barberà a la investigació de la deterioració neurològica. «És una simbiosi, ella aporta treball perquè sempre necessitem mans i ens falta finançament i nosaltres li donem formació», explica la investigadora i coordinadora del Programa Transversal de Deterioració Cognitiva. «Ara quan faig les coses a classe vaig moltíssim més ràpida, ho entenc tot molt millor gràcies al que faig ací», assegura l’alumna.

Una altra virtut que assenyalen és que les pràctiques els han servit per a confirmar que allò que estudien és el que volen treballar. «Vaig agafar fer les pràctiques a l’Incliva perquè em pareixia interessant», diu Sergio Bondia, «i m’està agradant», afegix. «Volia provar per saber si era el que volia, i sí, ho confirme», assenyala Clara, per la seua banda.

Sobre el futur, de moment saben de la incertesa del món de la investigació. Per a Sergio Bondía, este «és un sector complicat i jo acabe d’entrar, de moment, el que espere és aprendre i acabar bé el curs». La resposta de Clara Barberà salta entre els dubtes que deixa sempre qualsevol temps per vindre: «No tinc ni idea, estic plantejant-me seguir estudiant o demanar unes altres pràctiques». Això serà ja a final de curs quan donaran els seus segons passos.

Es calcula que, amb la digitalització, un 50 % de les noves professions a 2025 seran al sector STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). No obstant això, esta dada contrasta amb la que reflectix la Unesco que solament el 35 % d’estudiants matriculades a carreres d’este àmbit són dones: un 38 % són graduades en Matemàtiques, un 19 % en Informàtica i tan sols un 15 % en Enginyeria.

Per això, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, en col·laboració amb la d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la d’Educació organitzaren ahir la jornada Generacions de Dones STEM, que té com a objectiu el foment per a la inclusió de les dones i les xiquetes a la ciència i la tecnologia i revertir estes xifres.

L’acte comptà amb la participació de dones referents professionals de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, joves estudiants universitàries i alumnes d’Educació Primària i Secundària que intercanviaren les seues experiències a partir d’una xarrada entre tres generacions de xiquetes, joves i dones STEM.

Entre altres aspectes, s’abordà l’avançament democràtic cap a l’equitat i la societat digital amb la incorporació de dones a les professions tecnològiques i científiques. També es va destacar la necessitat de dissenyar polítiques de gènere més igualitàries des de diversos fronts.

Compartir el artículo

stats