El regal perfecte per a este Nadal

S’apropa el Nadal, i ens submergim en un ambient que es caracteritza per la il·lusió, la màgia i sent honestos també les compres. Ens inunda una sensació indescriptible sobre les nostres eleccions, a l’hora de sorprendre els més menuts de la casa, ja que mai ens semblen les més encertades i en moltes ocasions suficients. Ens passem hores mirant catàlegs per a seleccionar el regal perfecte, però… potser existix?

Cada persona és un món, per això et propose un regal que proporciona una experiència emocionant amb grans beneficis des de la infància, i a més hi ha tanta varietat de temes com d’interessos.

Un llibre. Així és, el llibre pot arribar a ser el regal perfecte ja que a través de la literatura infantil rebrem estímuls que ens aniran formant com a persones, desenvolupant valors i ampliant la nostra experiència en la gestió de les emocions.

Si existix una activitat màgica capaç de transportar-nos a mons extraordinaris, és el gust per la lectura. Llegir és una forma lúdica d’aprendre paraules, estimular la imaginació, desenvolupar el pensament crític i conèixer característiques o referències de llocs llunyans o ficticis.

Així mateix, la tasca que tenim com a adults és la de triar històries diferents, afavorint esquemes socials més justos i lliures. Una oportunitat com a societat de transmetre valors democràtics des d’edats primerenques trencant amb aquells estereotips de gènere arcaics i classistes.

Et plantege cinc claus perquè tries contes que t’ajudaran a educar en igualtat i triomfar en estes festes:

-Busca un equilibri entre els personatges femenins i masculins, on es validen les seues capacitats, sense la necessitat que un es mostre millor que l’altre.

-Fuig dels contes on es relacionen els rols femenins amb la cura i els rols masculins com els indispensables en la presa de decisions.

-Escapa a les paletes de colors imposades per la societat on el món rosa és relacionat per a les xiquetes i el blau per a lectures escrites per a xiquets (observa cobertes i vestimentes dels personatges).

-En el text, detecta els missatges sexistes com els adjudicats al rol femení interessat en la seua aparença física, la bellesa exterior, la seua falta de preguntes o la feblesa i els adjudicats al rol masculí com els grans herois, els salvadors, la valentia o fins i tot l’agressivitat.

-Tria contes que tracten temes pròxims a la seua edat, que siguen reflex de la societat, que els permetisquen conèixer altres realitats, que els ajuden a creure que poden ser el que vulguen en esta vida independentment del seu sexe.

En l’actualitat, el mercat de literatura infantil, presenta llibres tan interessants i amb il·lustracions atraients per a la infància amb temes tan necessaris com la diversitat familiar, les emocions, les diferents capacitats, el racisme, entre altres. Aprofita per a promoure models socials més justos, plurals i lliures de prejudicis.

Tens l’oportunitat d’educar en el respecte mutu, contribuint a l’adquisició d’habilitats valuoses per a una vida millor.