L'Ajuntament de Benimodo ha publicat un joc didàctic sobre la figura de Vicent Andrés Estellés, un dels seus veïns més famosos i significatius. El material és obra d’Enric Ramiro Roca, col·laborador de Levante-EMV i Neus Lozano, tots dos docents a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. El joc consistix en una cartolina encunyada en setze caselles en la qual apareixen al costat del poeta nascut a Burjassot, altres huit figures importants de les lletres valencianes, i la resta són instruccions per a realitzar l'activitat proposada.

L'edició s'ha realitzat per a difondre el prestigiós concurs literari de poesia i prosa que organitza el consistori del municipi i que ja compta amb díhuit edicions d'un elevat nivell i participació, dirigit a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i Batxillerat de la comarca de la Ribera.

La novetat d'este recurs didàctic que el consistori de Benimodo ha repartit de manera gratuïta, és que pretén enaltir la figura d'Estellés així com sorprendre amb la seua utilització, ja que es tracta d'una activitat matemàgica, on es combinen les Matemàtiques de manera subliminal i divulgativa, amb la sorpresa final que apareix quan es realitza el joc. Els personatges que acompanyen al poeta, són l'històric Ausiàs March, les escriptores desaparegudes recentment Carme Miquel i Didín Puig, els literats Enric Valor i Joan Fuster, coetanis d'Estellés, les poetesses Alba Fluixà i Fina Girbés, i la religiosa Isabel de Villena, reconeguda com una gran intel·lectual del segle XV i referent del protofeminisme.

L'activitat consistix a posar les noves figures en un rectangle de tres per tres, deixant un objecte damunt de qualsevol d'elles. Després d'uns moviments indicats, es van eliminant a poc a poc els protagonistes, fins a deixar únicament la carta de Vicent Andrés Estellés que «et convida al concurs de poesia i narració de Benimodo» com indica la cartolina corresponent. És a dir, que es pose on es pose l'objecte sempre acaba per recaure en el poeta.

Demanda del professorat

La gran acceptació del joc i l'esforç de l'Ajuntament de Benimodo en la seua important edició i distribució, ha provocat una enorme demanda especialment per part de mestres i professors que l'han difós entre el seu alumnat, però també per persones que admiren al poeta i són els seus lectors.

Encara que esta 18a edició del concurs s'ha convocat i ha tingut una gran acceptació, no s'han pogut entregar els premis als guanyadors a causa de la pandèmia i la concentració que tradicionalment es produïx en la Sala d'actes de la Casa de la Cultura de Benimodo, de manera que s'ha posposat per a una millor ocasió. Tampoc ha tingut lloc el sopar-homenatge al poeta que es realitza en la plaça Machí i voltants, i té un marcat accent popular amb assistència de personalitats de la comarca i familiars d'Estellés. Enguany estava confirmada la presència de Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València (UV) com a mantenidora del concurs, mentre que en les últimes edicions han participat l'escriptor Fernando Delgado, Ramon Ferrer Navarro o polítics com Vicent Marzà, Mónica Oltra o Enric Morera.

No obstant això, la covid-19 no ha sigut obstacle per a l'edició del llibre on apareixen els treballs premiats en les modalitats de prosa i poesia, així com els accèssits més excel·lents i la transferència del premi a les persones guanyadores. A més i gràcies al joc, enguany Estellés i el concurs han estat presents en una gran quantitat de poblacions i instituts, de manera que la celebració s'ha expandit i ajudat a consolidar esta iniciativa en un municipi tan xicotet com Benimodo però que manté una extraordinària dinàmica cultural.