Kylu, en una sessió amb un dels professionals que el cuiden. levante-emv

Un moment de la visita amb els docents, a l’Ocenogràfic.

L’Oceanogràfic va celebrar dissabte passat la primera de les jornades d’enguany dedicades al professorat de centres públics, privats i concertats de la Comunitat Valenciana per a informar-los sobre les diferents eines que oferix el centre per a desenvolupar activitats amb l’alumnat, tenint en compte, sobretot, les normes de seguretat per a l’evitar el contagi de la covid-19.

El departament d’Educació va explicar a l’Auditori Mar Roig la nova proposta educativa de l’any amb les dues modalitats de «L’Oceanogràfic viatja al col·le» i «El col·le viatja a l’Oceanogràfic», amb les diferents rutes perquè l’alumnat puga «viatjar» segur per les diferents instal·lacions del centre.

A més, es va presentar la «MAR-leta educativa», per a realitzar una infinitat d’activitats educatives relacionades amb la conservació i cura dels oceans.

Kylu va complir diumenge passat quatre anys amb una festa que li van preparar els seus cuidadors. Seguix tan curiós i intel·ligent com sempre. Continua sent un bebè però cada dia es menja gairebé 20 quilos de peix i, encara que semble sorprenent, continua mamant de la seua mare de manera espontània i esporàdica.

El seu desenvolupament està sent òptim, tant en l’ordre físic com en el psíquic i de benestar, com ho demostra el fet d’un comportament i una intel·ligència cada vegada més notables i un creixement que el situa en este moment en prop de 3,5 metres de longitud i superant els 500 quilos de pes.

Carlos Milo, responsable de l’àrea d’Àrtic i bon coneixedor del xicotet animal, aprecia que el seu comportament «també ha canviat bastant. Ara és més curiós amb tot el que li envolta. Té més interacció amb el seu pare, Kairo, té vocalitzacions semblants al seu pare, està en una fase en la qual juga i es comunica més amb ell», especifica.

«Amb la mare —continua Milo— seguix amb molt bona relació. Estan junts gairebé tot el temps, però a vegades li procurem una piscina per a ell a soles. Es separa de la mare voluntàriament i juga amb nosaltres. De fet, a esta piscina l’hem anomenada el ‘chiquiparc’, perquè és com el seu saló de jocs. l’omplim de joguines i cada vegada gaudix més del seu temps de manera independent».

La imaginació dels cuidadors no té límits i són capaços de procurar-li joguines buscant l’enriquiment de l’animal… com a boies amb mànegues de bomber, «meduses», «barrets» que són com una boia partida que es posa al cap. «Són objectes adaptats al seu enriquiment ambiental. Cada vegada que estrena una joguina va i li ho ensenya al pare. A vegades convida al seu pare a interactuar amb ells, però també hem vist que Kairo cerca ara molt al seu fill, una cosa que no passava abans».

Un caràcter noble i intel·ligent

Així mateix s’està avançant en la capacitat de col·laboració voluntària del menut amb els investigadors de la Fundació Oceanogràfic, per això es progressa en la dessensibilització davant determinats elements no invasius com l’espiròmetre, les ventoses o cables, «però és un animal que està molt acostumat a esta mena d’activitats des de menut i se li veu molt més interès per tot el que estem fent». El mètode per a ensenyar-li estos projectes és mitjançant el joc.

A més, Kylu està desenvolupant un caràcter noble. «És un animal amb una gran capacitat d’aprenentatge —assegura Milo— i li estem ensenyant coses noves i li busquem noves metes que assimila de seguida». «Amb els entrenadors té una gran relació de complicitat. Les sessions d’entrenament sempre les fem des del costat positiu a través del joc, amb el que resulta una convivència positiva i enriquidora», afirma un dels seus cuidadors.

Paral·lelament al seu desenvolupament vital, espectacular quant a salut i creixement, la Fundació Oceanogràfic ha desplegat diversos programes de recerca, que només es poden executar gràcies a la seua excepcional circumstància. A més, Kylu sempre facilita el treball dels investigadors amb la seua col·laboració, des de la diversió, d’un animal intel·ligent i sociable com a pocs.

Dia del professor a l’Oceanogràfic