Poca gent sap que per a fabricar un telèfon intel·ligent, que pesa menys de 200 grams i ve en un paquet xicotet, es produïxen 86 kg de deixalles; que per a produir un mòbil de 80 grams de pes es consumeixen 44,4 quilograms de recursos naturals o que en 50 anys, una persona que canvie cada dos anys de mòbil haurà gastat més d’una tona de recursos per a tindre dispositius d’última generació, segons càlculs de Certideal.

Campanyes desenvolupades a partir d’accions com la Setmana Europea de la Prevenció de Residos (EWWR per les seues sigles en anglés) que és estos dies —del 21 al 29 de novembre— pretenen conscienciar a la societat més consumista de la història sobre prevenció de residus, reutilització de productes i el reciclatge de materials, a més de donar a conéixer les polítiques europees i dels estats membres relacionades amb la matèria.

Un cost per al clima

En esta ocasió el tema de la setmana de 2020 s’enfoca en els residus invisibles, aqueixa gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació de productes i que una gran part no es pot reciclar i acaba en abocadors i incineradors.

Al costat de la petjada de residus també ve l’impacte del CO₂ generat i un cost onerós per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tindre una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en última instància, ser completament no tòxics el dia en què es reciclen. L’augment de la vida útil del producte reduïx la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus produïts durant la fabricació.

Una aliança necessària

Enguany, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), la Fundació Oceanogràfic presenta la publicació d’un conte infantil dirigit a escolars de Primària, que aborda la temàtica dels fems marins i la importància de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar): «Ona la taurona i la cinta màgica». La novetat consistix en una edició bilingüe valencià-anglés, amb altres formats com són l’audiollibre, llenguatge de signes i versió teatralitzada amb la finalitat d’arribar a la major quantitat d’escolars possible. A més, s’ha creat un web associada a este projecte que conté tota la informació.

Una de les principals línies d’actuació de la Fundació Oceanogràfic és la contaminació per residus, un problema global que enllaça amb altres projectes de conservació com és el cas de recuperació de tortugues marines de l’Arca de la Mar. Com a dada, actualment, totes les tortugues que ingressen en l’Arca, presenten restes de fem i deixalles en el seu contingut digestiu.

Durant tot l’any, des del departament de divulgació de l’aquari de València, es realitzen accions directes en platges (com neteges) així com tallers de sensibilització per a previndre la producció de fems marins dirigits a escolars i a altres col·lectius.

A més, la Fundació Oceanogràfic col·labora en un programa científic de «seguiment de fems marins en platges» en col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Per què «Ona la taurona?»

«Ona la taurona» és un projecte ambiental transversal, inclusiu, que promou l’ús del valencià i les bones pràctiques ambientals i es desenvolupa a la ciutat de València. Cal tindre en compte que el problema dels fems marins afecta directament al Mediterrani i en concret a les platges valencianes com el Saler, la Malva-rosa...

El conte ha sigut creat en el marc de l’Agenda 2030 i té com a full de ruta els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): Educació de qualitat, Igualtat de gènere, Reducció de les desigualtats socials, Producció i consum responsables i Vida submarina

Es tracta d’un projecte solidari, nascut gràcies a la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic amb Aimplas i la Creu Roja Espanyola i els fons recaptats es destinaran a promoure projectes de conservació. Així, Ona arriba fins als centres educatius a través del nou projecte del departament d’Educació de l‘Oceanogràfic «L’ Oce viatja al teu col·le». El conte s’inclou com un material didàctic que completa la «marleta» de recursos per a treballar a l’aula.

Estaos dies, «Ona…» fa rà el seu primer viatge, és a dir, s’inicia el primer taller amb el Colegi Mare de Déu de l’Olivar II d’Alaquàs, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Divendres comença el curs sobrecorals i aquaris

Des d’este divendres i fins el diumenge, es desenvolupa el segon lliurament de l’oferta de cursos de l’Oceanogràfic 2020-21 amb el dedicat a Corals i Aquariologia, al qual li seguiran uns altres sobre Tortugues Marines, Taurons, Mamífers Marins i Meduses. Este curs de 20 hores de duració, va dirigit a públic adult i a estudiants universitaris i de mòduls formatius.