«Aula ciclista», el projecte d’innovació educativa que han posat en marxa la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Federació Valenciana de Ciclisme (FCCV) per a promoure hàbits de vida saludables i la mobilitat sostenible, posa a pedalejar este curs un total de 12.000 xiquetes i xiquets de 146 centres educatius.

Amb este objectiu, la segona edició de l’innovador programa —dirigida als centres educatius promotors de l’activitat física i l’esport (Cepafe)— disposa de 250.000 euros d’inversió en els pressupostos d’Educació de la Generalitat per 2021, un 25 % i 50.000 euros més que l’any passat. Este curs formen part del programa 654 grups (de Primària 211 de 5é i 217 de 6é; i d’ESO, 112 de 1r i 114 de 2n) de 146 centres (45 de les comarques d’Alacant, 18 de les de Castelló i 83 de les de València). Així, l’estimació inicial és que hi participen 12.000 escolars dels 10 als 13 anys: uns 3.500 d’Alacant, 1.500 deCastelló i al voltant de 7.000 de València.

El director general d’Esport, Josep Miquel Moya, destaca que es pretén «acostar a la població escolar la pràctica i l’ús de la bicicleta, des del vessant esportiu, evidentment, però també lúdic i social, pel que suposa de mobilitat sostenible i aposta mediambiental».

A més, Moya subratlla l’èxit d’este pont entre educació i esport: «En tan sols dos anys, el programa està demostrant les seues virtuts amb un alt grau d’acceptació per part de les escoles i instituts, ja que quasi hem doblat el nombre de centres i alumnat inscrits, per la qual cosa estem ben satisfets de la seua incidència i esperem seguir ampliant-lo en successives edicions».

«Aula ciclista» posa a pedalejar 12.000 xiquets i xiquetes de 146 centres educatius

Sessió pràctica amb la bicicleta

En la primera edició es van inscriure 83 escoles i instituts, i en esta segona han passar a ser 146, un 72 % d’increment de la participació en comptar amb 60 centres més, que incentivaran l’ús de la bicicleta com a transport sostenible, els hàbits de vida saludables i la seguretat viària entre l’alumnat, mitjançant tres sessions teoricopràctiques.

La primera és una classe pràctica de maneig de la bicicleta dins del centre per a familiaritzar l’alumnat amb el seu ús: els xiquets i xiquetes reben formació teòrica sobre vida saludable, seguretat viària, l’ús de la bicicleta i el ciclisme com a esport. La segona etapa és la sessió pràctica d’ús i familiarització amb la bicicleta; i la tercera és un recorregut per un circuit urbà en què l’alumnat s’ha d’enfrontar a situacions quotidianes per a dominar la normativa viària i saber circular.

«Aula ciclista» inclou un curs de formació del professorat a través dels Cefire i també una sessió prèvia d’informació als docents impartida per la federació. En ambdues s’aborden unitats didàctiques que després s’expliquen a classe. A més, el material didàctic està també a disposició de les escoles de ciclisme.

En 2019-20, el programa va tindre molta acceptació a tot el territori i enregistrà en total 125 centres participants: 71 a les comarques de València, 36 a les d’Alacant i 18 a les de Castelló.

Es va desenvolupar amb normalitat fins al principi de març, però es va interrompre amb l’estat d’alarma i la suspensió de l’activitat presencial. A conseqüència d’això, 42 centres es quedaren sense participar, però ho fan en la segona edició, que es porta a terme en condicions de seguretat enfront de la covid-19: a l’aire lliure i amb distància de seguretat interpersonal d’1,5 metres. A més, no es barregen grups de convivència estable i tant l’alumnat com els monitors i monitores de l’FFCV sempre porten mascareta. Igualment, cascos i bicicletes es desinfecten després de cada ús.