Els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura reconeixen enguany la trajectòria del poeta Marc Granell i el treball a favor de la lectura i la llengua de l’Associació Cívica per la Llengua «El Tempir» i del CEIP Garganes-Foieta d’Altea. Els guardons, impulsats per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, distingeixen aquelles persones i institucions o iniciatives que, gràcies al seu impuls vital, representen els valors i els objectius que promou l’entitat, com ara la promoció de la lectura i la difusió del valencià.

L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 6 de febrer, a les 12 h, al Centre Cultural la Beneficència de València. Enguany, a causa de la situació sanitària actual, no hi haurà el tradicional sopar literari, però la gala es podrà seguir en directe i en obert a través del canal de YouTube de la Fundació Bromera.

Nascut a València i traductor de professió, Marc Granell és el poeta viu més llegit del País Valencià. Va participar activament en l’esclat cultural i literari dels anys 70 a València i va fundar, junt amb altres poetes, la revista Cairell, que va donar a conéixer una nova generació de poetes valencians. Director de diverses col·leccions de poesia, és autor de poemaris tan reconeguts com Llarg camí llarg, Versos per a Anna, Fira desolada o el recent Cel de fang.

En la modalitat col·lectiva, el guardó ha sigut enguany per al Tempir. Amb més de 200 socis i 27 anys de lluita per la normalització del valencià al Baix Vinalopó, és el principal element dinamitzador de la cultura a Elx.

Enguany, com a novetat, la Fundació Bromera ha creat una nova modalitat dirigida a centres educatius i institucions públiques. El 2021, la distinció és per al Garganes-Foieta, un col·legi públic d’Altea on els llibres i el valencià són els pilars sobre els quals se cimenta la vida escolar.