La valenciana Paola de la Cruz Sánchez ha obtingut el reconeixement com a millor docent d’Infantil d’Espanya en la quarta edició dels premis Educa Abanca, que posen en valor la vocació dels professionals educatius, així com la seua tasca a les aules i aportació a la innovació.

La particularitat d’estos premis —en què cada any hi ha un bon grapat de representants de la Comunitat Valenciana i estan dotats amb 1.000 euros—, és que les i els candidats són nominats per les famílies i el seu alumnat. En esta última edició han sifut huit els valencians que han passat a l’última fase i que constaven entre els finalistes.

Per a Paola de la Cruz, coordinadora pedagògica de les escoles Dinoschool de Torrent i Benimaclet, el premi és un reconeixement a la tasca de tots els professionals del primer cicle d’Educació Infantil. «Hem d’eliminar del vocabulari la paraula ‘guardería’, som senyores escoles infantils; l’educació infantil és el combustible del motor econòmic d’este país, la conciliació familiar que no existix», explica. «Este premi em fa continuar comprometent-me amb la infància i m’alegra perquè alçaré la veu pel meu gremi, castigat i oblidat: no és un premi a Paola de la Cruz, és a tots els educadors i educadores d’Infantil», afegix.

«No és un premi a Paola de la Cruz, és a tots els educadors i educadores infantils» | FOTOS DE LEVANTE-EMV

Per a De la Cruz —nominada per segon any i que no s’esperava el reconeixement—, l’Educació Infantil és fa des del «cor, la vocació i l’ànima». «Sense Infantil no hi hauria cicles posteriors, fem humanitat, estem al costat per a donar la mà en els primers pasos, escoltar les primeres paraules... en tot allò que ens fa éssers humans».

Esta defensora de l’educació i de la cultura de la infància i la criança respectuosa, també ensenya a altres docents i té formació en diferents nivells educatius de diverses institucions.

Progressar, avançar i il·lusionar

Junt amb De la Cruz, la resta de valencians que han quedat finalistes són: a Primària, Ana Isabel del Fresno (CEIP Ausiàs March, la Vall d’Uixó), Bernardo Jareño Manclús (CEIP Alberto Sols, Sax), Francesc Nogales (Col·legi Sant Enric, Quart de Poblet) i Irene Alegría (Parc Col·legi Santa Ana, València); mentrre que a Secundària i Batxillerat, Asunción Cornelles (CE Marni, València) i José Tomás Pastor Pérez (CFPA Mercè Rodoreda, Elx); i al nivell universitari, Manuel Cuadrado (Universitat de València), molts ja nominats també anteriorment.

«No és un premi a Paola de la Cruz, és a tots els educadors i educadores infantils» | FOTO DE GERMÁN CABALLERO

Per a Ana del Fresno, fer classe suposa «tot» i «la vida» ja que, per a ella, el més motivador és veure com el seu alumnat «progressa, avança, s’il·lusiona o adquirix uns valors» i van «feliços» a classe. «El més important és creure en cadascun dels meus alumnes i les seues possibilitats, donar-los el seu temps i necessitats, crear un clima de confiança on se senten segurs i volguts», compta.

D’altra banda, per a Asunción Cornelles la docència també és «una manera de connectar amb els alumnes, parlar el seu idioma i poder transmetre’ls no sols coneixements, sinó també acompanyar-los en el seu camí de vida, ajudant-los a conéixer-se i saber com gestionar, de la millor manera, les seues emocions».

«No és un premi a Paola de la Cruz, és a tots els educadors i educadores infantils»

Segons apunta esta docent d’anglés, la clau és «dir-los que tu també estaves ahí asseguda i que els entens, que el que senten és important i que tot està bé tal com és. Que tenen dret a prendre les seues decisions i equivocar-se. Que vegen l’error com una oportunitat per a aprendre, no sols en allò acadèmic sinó també en allò social i personal».