El passat dilluns 18 de gener, l’organització Justícia Alimentària junt al Cefire de Formació Professional de la Comunitat Valenciana, ubicat a Xest, va iniciar un curs de formació dirigit a professorat dels cicles formatius de les famílies d’Agrària i Hostaleria, i Turisme. La formació, amb el títol «Innovació educativa en Formació Professional amb el dret a l’alimentació, sostenibilitat i gènere com a eixos transversals», s’emmarca dins del projecte «Cuinant i llaurant sobirania alimentària» finançat per la Generalitat Valenciana i que s’ha iniciat este curs 2020-21 en sis centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Des de l’organització expliquen que, durant les quatre setmanes de formació que comprén el curs — d’una durada estimada de 30 hores—, es treballaran quatre mòduls. El primer d’ells, en relació a la innovació educativa, les pedagogies crítiques i transformadores, i altres metodologies innovadores. El segon punt del curs va en relació a la sobirania alimentària i les alternatives que hi ha front al sistema alimentari industrialitzat, a més de saber com afecta este últim la salut, el medi ambient i les relacions socioeconòmiques, especialment les de gènere.

Un altre dels continguts sobre el qual aprendran els docents per a poder explicar a classe és el dret a l’alimentació i l’educació alimentària. Per últim, i com a eina per a l’estudiantat, la formació aborda el futur laboral dels joves i quines són les alternatives d’ocupació des de l’economia social i solidària, tal vegada desconegudes per a una part de l’estudiantat i el professorat.

En cada mòdul hi ha una sessió online en directe en la qual intervindran diferents especialistes de cada matèria, entre les quals es troben a Gema Celorio i Alicia Sevilla, a més de diverses empreses de l’àmbit de l’economia social i solidària vinculades a la sobirania alimentària, com són Pou de Beca, La Zafra, Cuinatur i La Crisopa, detallen des de Justícia Alimentària.

Futures accions educatives

Este curs pretén donar el tret de sortida al projecte «Cuinant i llaurant sobirania alimentària» i posar els ciments de les futures accions educatives, que està previst desenvolupar en el present curs 2021-22 amb l’alumnat dels diferents centres participants.

Per a esta primera edició de la formació —que s’allargarà fins el18 de febrer— , les places es van exhaurir ja que es va arribar al màxim de 50 places, fet que encoratja a l’organització Justícia Alimentària a plantejar-se «la possibilitat de fer una segona edició en els propers mesos», apunten. El curs que actualment es desenvolupa a través del Cefire d’FP és online i està coordinat per Yolanda Barron Hamel i Abel Martinez Monteagudo.

L’alimentació com a eix transversal

El curs del Cefire d’FP i l’ONGD Justícia Alimentària oferix als docents ferramentes i propostes didàctiques innovadores per a poder motivar «un aprenentatge crític i significatiu en les i els estudiants de Formació Professional posant l’alimentació (des de la producció i transformació d’aliments fins al seu consum) com a eix transversal del procés d’ensenyament i aprenentatge». A més, en ell també s’aborden diferents aspectes relacionats amb la sostenibilitat, les migraciones o el paper de les dones.