Un dia d’educació ambiental a l’Oceanogràfic de València |

Un dia d’educació ambiental a l’Oceanogràfic de València | FOTOS DE LEVANTE-EMV

Un dia d’educació ambiental a l’Oceanogràfic de València

En l’any 1975 es va organitzar a Belgrad (Sèrbia) el primer Seminari Internacional d’Educació Ambiental, que va comptar amb la participació d’experts de més de 70 països, on es va posar en relleu la necessitat d’esta formació en les generacions actuals i futures.

En aquella trobada es van establir les bases de l’educació ambiental dins dels programes de les Nacions Unides per a mantindre una coherència. Com a resultat es va acordar i es va fer pública la Carta de Belgrad en la qual es detallen les reivindicacions de l’educació ambiental.

Des d’aquell dia se celebra a tot el món el Dia internacional de l’educació ambientalm, el 26 de gener, en el qual l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències dedica gran part del seu esforç, un esforç que ha tingut com a resultat la celebració de centenars d’activitats, de trobades, de cursos, de tallers, de seminaris al llarg dels seus 18 anys d’existència.

Un departament propi

L’Oceanogràfic de València compta amb un departament d’Educació propi i actiu per a proveir educació eficaç a grups d’escolars i interpretació informal per al públic visitant.

Mitjançant una cuidada proposta educativa, l’Oceanogràfic proporciona varietat d’experiències d’aprenentatge per a totes les edats, incloent senyalització bàsica, elements d’interpretació interactius i sistemes de comunicació dinàmica

S’estima que en el món, uns 650 milions de visitants gaudixen d’una visita a un zoològic o aquari cada any. Es tracta aproximadament d’una desena part de la població mundial, una xifra molt elevada i que representa un elevat potencial per a promoure l’educació ambiental per a tots els públics en centres com l’Oceanogràfic.

En este sentit, els aquaris públics han de promoure l’educació sobre la conservació ambiental, induir sentiments d’admiració i sorpresa de les seues col·leccions biològiques, incidir a través de l’educació ambiental sobre el canvi de comportament humà i incorporar anomenades a l’acció, amb l’objectiu de millorar la vida de les espècies, de l’entorn i millorar la nostra relació amb ells.

El disseny general de l’Oceanogràfic afavorix la comprensió de les interrelacions dels diferents ecosistemes marins i la necessitat de la seua cura i protecció.

Diferents propostes

Com a complement a l’observació dels aquaris, el departament d’Educació de l’Oceanogràfic ha dissenyat diferents activitats educatives formals en format de tallers, visites temàtiques denominats «Els viatges de l’Oceanogràfic» i l’«Oceanogràfic viatja al teu col·le», en els quals es representen els principals valors de l’educació ambiental, especialment enfocada a l’àmbit marí.

Així mateix realitza cada any altres activitats educatives no formals com escoles de Pasqua i estiu, activitats com «Dormir amb taurons», tallers, festivals, cursos universitaris, xarrades, etc. per a atendre les necessitats de qualsevol persona que desitge aprendre sobre els diferents aspectes relacionats amb l’educació ambiental, la biologia i la conservació de l’ecosistema marí.

Tota esta activitat educativa es traduïx en més de 135.000 escolars que visitaren en 2019 les instal·lacions i més de 24.000 xiquets i xiquetes que realitzaren alguna activitat educativa relacionada amb l’educació ambiental sobre ambients marins i costaners que es representen en l’Oceanogràfic de València, on també hi ha formació per als docents.

coneixement del medi ambient per a tots els públics. 1 Visita guiada de Primària per l’aquari de València, abans de la pandèmia

2 Un grup de xiquets i xiquetes atenen les explicacions sobre una espècie de meduses 3 Una part del recorregut que es fa a l’Oceanogràfic amb escolars

4 Visita a la zona tècnica d’Oceans F