Començarem per un exercici aparentment senzill. Imaginem que tenim davant una botella de plàstic amb capacitat per a un litre d'aigua. Està plena. Quanta aigua hi ha en eixe recipient? No contestes tan ràpid i mira de nou la botella. En eixa botella hi ha molta més aigua que la que els ulls poden vore. Per a fabricar-la s'han hagut d'utilitzar uns tres litres aproximadament. És el que es diu la petjada hídrica. Es tracta d'un indicador per a mesurar la quantitat d'aigua que s'empra en la producció de béns i serveis que consumim diàriament. L'impacte en el medi ambient d'accions tan quotidianes com comprar una botella de plàstic i tirar-la després d'haver-li donat un sol ús és demolidor per al planeta. Així ho asseguren infinitat d'estudis, com els de Greenpeace.

L'ONG ambientalista ho té clar: «els plàstics han pres el planeta», afirma en la seua pàgina web. No anirà tan desencaminada, per descomptat, si s'ha de jutjar per l'enorme quantitat d'objectes que ens envolten que han sigut fabricats amb este material. Però tornem a la nostra botella inicial. L'hídrica no és l'única petjada que deixa este recipient. És necessari parlar també de la petjada de carboni. Molt probablement eixa botella no s'ha fabricat a la cantonada de la nostra casa. Des de les plantes industrials de producció i embotellat és necessari transportar esta botella (i milers més) fins als punts de venda. Durant eixe trajecte, ja siga per carretera, mar o aire, és necessària l'energia per a fer rodar el mitjà de transport. Mentre les botelles viatgen d'un lloc a un altre s'allibera a l'atmosfera CO2 o, és a dir, diòxid de carboni. És la petjada de carboni de la qual parlàvem unes línies més amunt.

Però la situació encara és més preocupant. La nostra famosa botella de plàstic d'un sol ús pot ser que ni tan sols es recicle. D'acord amb les estadístiques de Greenpeace, només el 30 % dels plàstics es reciclen a Espanya i una gran part d'ells acaba en la mar. De fet, segons la mateixa ONG, els oceans i les mars reben fins a 12 milions de tones de fem. Esta botella de plàstic que comprem hui i que no reciclem no desapareixerà fins a l'any 2521. Greenpeace calcula que tardarà uns 500 anys a descomposar-se.

Però hi ha alguna cosa que puguem fer per a ajudar al planeta, ofegat en plàstic? La resposta és clara: sí. Podem començar per beure aigua de l'aixeta. València gaudix d'aigua potable de qualitat que, a més, està lliure de microplàstics, segons confirmen les últimes anàlisis realitzades pel personal tècnic de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi). De fet, la presidenta d'esta entitat i regidora del Cicle Integral de l'Aigua a l'Ajuntament de València, Elisa Valía, ha assegurat en diverses ocasions que l'aigua de l'aixeta «és la més segura que es pot beure, ja que és la més controlada».

Beure aigua de l'aixeta, a més de ser totalment segur, és molt més econòmic que comprar l'aigua embotellada i, efectivament, contribuïx a reduir el consum de plàstic d'un sol ús. A més, està disponible en les llars, de manera que no és necessari transportar-la.

L'educació ambiental —de la qual ahir, 26 de gener, es va commerar el dia internacional— comença pels gestos quotidians i aparentment xicotets com beure aigua de l'aixeta que, no obstant això, es traduïxen en una enorme ajuda per a oferir una mà al nostre planeta.

Activitats per a conéixer millor l’ecosistema

Naturaliza, el projecte d’educació ambiental d’Ecoembes, proposa als docents i directors de centres educatius de tot el país sumar-se a «La Setmana Redona: posant el planeta en el centre de l’educació», una iniciativa que naix amb l’objectiu d’animar a la comunitat educativa a emprendre accions que promoguen, encara més, el coneixement i el respecte de l’entorn natural entre l’alumnat. Per això, estos dies Ecoembes proposa una sèrie d’activitats i recursos educatius gratuïts perquè el medi ambient entre a les aules d’una forma activa, fomentant el pensament crític amb la finalitat de conéixer l’ecosistema humà i natural del barri o poble i l’estudiantat propose idees per a millorar-ho. El professorat interessat en participar en «La Setmana Redona: posant el planeta en el centre de l’educació» poden fer-lo a través del web www.naturalizaeducacion.org/semana-redonda-de-la-educacion-ambiental/.